TikTok lanceert nieuwe transparantiehulpmiddelen voor advertentietargeting om gebruikers te helpen beheren hoe hun gegevens in de app worden gebruikt

0
113


TikTok wil gebruikers meer inzicht geven in hoe hun persoonlijke gegevens worden gebruikt voor advertentietargeting in de app, met de toevoeging van een nieuw ‘Over deze advertentie’-infopaneel dat alle verschillende targetingelementen schetst die TikTok heeft gebruikt om elk weer te geven. advertentie aan elke gebruiker.

TikTok over deze advertentie

Zoals uitgelegd door TikTok:

We introduceren een nieuwe functie ‘Over deze advertentie’, zodat gebruikers op elke advertentie in hun feed kunnen tikken en enkele redenen kunnen bekijken waarom we deze specifieke advertentie aan hen tonen. Dit is een nieuwe stap die we nemen om onze advertentiepraktijken transparanter te maken en gebruikers te helpen begrijpen hoe advertenties op TikTok werken.

Zoals u kunt zien in de bovenstaande voorbeeldreeks, kunt u nu meer informatie zien over de advertenties die u in de app te zien krijgt, door op de knop ‘Over deze advertentie’ in het advertentie-informatiescherm te tikken. Daar kun je ook advertentiepersonalisatie uitschakelen op basis van gegevens van derden – hoewel TikTok, of het nu aan of uit staat, je in-app-activiteit nog steeds kan gebruiken in zijn advertentietargetingproces.

De update zal TikTok meer in lijn brengen met andere sociale apps, die vergelijkbare functies voor advertentietransparantie bieden – hoewel het ook de moeite waard is om op te merken dat TikTok op verschillende manieren heeft gewerkt aan het blijven gebruiken van gepersonaliseerde advertentietracking, ondanks regelgeving en beperkingen rond dergelijke bepaalde regio’s.

Vorige maand, TikTok werd gedwongen om een geplande wijziging van het privacybeleid opschorten met betrekking tot het gebruik van gebruikersinzichten voor gerichte advertenties, te midden van vragen over de vraag of de wijziging daadwerkelijk legaal is volgens de nieuwste EU-bepalingen voor gegevensbescherming en -controle.

Door de geplande update zou de app niet langer gebruikers om toestemming moeten vragen om gepersonaliseerde advertenties weer te geven, waarbij TikTok dergelijke gegevens zou willen verwerken op basis van wat in dit opzicht in wezen een juridische maas in de wet is, via de bepaling voor ‘legitiem belang’. Door te impliceren dat gepersonaliseerde advertenties onder legitieme belangen vallen, probeerde TikTok de EU ePrivacy-richtlijn te omzeilen, maar de autoriteiten vroegen om een ​​herziening van het proces voordat het van kracht kon worden.

Met andere woorden, terwijl TikTok aan de ene kant meer openhartig wil zijn over hoe uw persoonlijke informatie wordt gebruikt voor advertentietargeting, probeert het aan de andere kant beperkingen op dergelijke te vermijden, met twijfelachtige middelen.

De Europese autoriteiten zullen de zaak van TikTok nu moeten beoordelen voordat het kan doorgaan met de wijziging.

Naast het nieuwe element ‘Over deze advertentie’ heeft TikTok ook een bijgewerkt overzicht van het gebruik van advertentiegegevens gelanceerd om gebruikers te helpen begrijpen hoe ze kunnen worden getarget met advertentie-inhoud, terwijl gebruikers nu ook kiezen of de advertenties die ze te zien krijgen zijn gebaseerd op schattingen van hun interesses en/of geslacht.

“Gebruikers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om de interessecategorie ‘Schoonheid’ uit te schakelen, zodat ze minder advertenties ontvangen die zijn gericht op deze interesse. Gebruikers kunnen hun geslachtsinstelling wijzigen of elk geslacht naar keuze invoeren. Deze updates kunnen op elk moment in de app worden gewijzigd en zijn alleen van toepassing op de advertentie-instellingen van gebruikers, wat geen invloed heeft op andere TikTok-services.

Dus nogmaals, dit brengt TikTok meer in lijn met andere apps, die al vergelijkbare opties voor advertentiegegevensbeheer bieden, wat zou kunnen helpen ervoor te zorgen dat er meer relevante advertenties worden getoond aan TikTok-gebruikers, terwijl gebruikers ook meer capaciteit krijgen om te beheren hoe ze zijn getarget met dergelijke in de app.

Het is een goede update, hoewel het even interessant zal zijn om te zien hoe TikTok zijn andere inspanningen voor gegevensbeperking beheert om de volledige impact van Apple’s ATT-update en andere controlemaatregelen te vermijden.

TikTok zou gebruikers meer controle moeten geven, maar de app ontwikkelt ook een reputatie voor twijfelachtige activiteiten, in strijd met geaccepteerde parameters voor moderatie en gegevensgebruik.

U kunt hier meer lezen over TikTok’s nieuwe transparantietools voor advertentietargeting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in