dinsdag, januari 31, 2023
Home News TikTok lanceert auteurs naar grote hoogte

TikTok lanceert auteurs naar grote hoogte

0
41


Opmerking

Hoewel haar boeken miljoenen keren zijn gelezen, was Ariana Godoy nauwelijks een begrip – haar schare fans bestond voornamelijk uit 13- tot 24-jarige romantieklezers met een ding voor vampierverhalen. Het jaar was 2009 en niche-internetgemeenschappen beleefden hun hoogtijdagen. Denk aan Tumblr, Myspace en, Godoy’s favoriete website, Wattpad.

Wattpad, het bruisende, cultische platform voor het delen van boeken, was waar auteurs online personae aantrokken, ontsnapten aan hun dagelijkse baan en lezers meenamen op een reis van eigenzinnigheid, liefde en af ​​en toe een typfout. Een van Godoy’s eerste romans, ‘Through My Window’ of ‘A Traves De Mi Ventana’, ging daar viraal – en bezorgde haar een boek- en filmdeal.

Toen, 12 jaar en 950 miljoen keer gelezen later, ging Godoy’s schrijven weer viraal. Maar deze keer was het anders: het ging viraal van een bericht dat ze niet had geplaatst of waarvan ze niet eens wist. Het ging viral op TikTok.

Meld je aan voor de Book World-nieuwsbrief

De internetcultuur van boeken is het afgelopen decennium enorm veranderd. Wattpad kan (en doet nog steeds) boekdeals voor amateurauteurs, maar TikTok stuurt gevestigde auteurs de stratosfeer in. Er is echter een afweging: op Wattpad behouden auteurs veel controle, maar op TikTok is het moeilijk om te weten wanneer en hoe een verhaal viraal zal gaan, en wanneer auteurs proberen het verhaal te beheersen, kunnen ze worden gestraft voor het. Cue veel meer controle – maar ook veel meer verkoop.

Wattpad begon in 2006 als een platform voor gebruikers om originele verhalen gratis te delen en te lezen. Hoewel het bedrijf er nog steeds trots op is een plek te zijn waar beginnende schrijvers aan de slag kunnen, hebben ze ook verschillende modi gelanceerd om hun schrijvers te helpen geld te verdienen.

“Ik denk dat Wattpad in veel opzichten een pioniersrol heeft gespeeld in de boekencultuur, vooral van kleinere auteurs”, zegt Jeanne Lam, president van Wattpad. “Ik denk dat een deel van wat maakt [book culture] cool is het begrijpen van alle verschillende versies van boeken en lezen. Met Wattpad was er begrip dat we samen nerdy kunnen zijn en dat is oké.”

14 manieren om uit een leesdip te komen

In de afgelopen jaren zijn er andere vormen van internetcultuur voor boeken opgedoken – zoals BookTok, een populaire kant van de app TikTok voor het delen van video’s, waar lezers hun favoriete boeken bespreken in korte verhalende bursts. Wanneer boeken viraal gaan op BookTok, schiet de verkoop omhoog. Er worden filmdeals gemaakt. Het kan van een in eigen beheer uitgegeven auteur een nachtelijke sensatie maken.

Volgens Anna Todd, auteur van virale boekenreeksen en filmfranchise “After”, was er een periode waarin de interesse in lezen leek af te nemen tussen het hoogtepunt van Wattpad in de vroege jaren 2010 en de opkomst van BookTok in de afgelopen jaren. Over de hele linie was er minder interesse in romantische verhalen, zei Todd, en “mensen werden het gewoon beu” [them].” Tijdens deze soort onderbreking leek het alsof er minder een publieke obsessie was over bepaalde soorten romantiekboeken.

Maar die stilte eindigde abrupt met de opkomst van BookTok tijdens de pandemie. Plots konden zelfgepubliceerde indie-auteurs opnieuw viraal gaan en de verkoop van boeken omhoogschieten. In het eerste kwartaal van 2021 is de boekverkoop met bijna 30 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020, volgens NPD BookScan, die de omzet volgt. Zelfs toen de boekenmarkt weer een avondje uit begon, wist de verkoop van fictie voor volwassenen, zoals de romans van voormalig Wattpad-auteur en BookTok-steunpilaar Colleen Hoover, te blijven stijgen.

Op TikTok wordt huilen aangemoedigd. De boeken van Colleen Hoover klaren de klus.

Todd merkte de impact van BookTok toen de eerste aflevering van haar One Direction-fanfictie, “After”, op het grote scherm verscheen. Plots bestonden haar fans niet alleen op prikborden of Tumblr-pagina’s. Wat betekende dat ze veel meer lezers kreeg. En nog veel meer haat.

Auteurs die op Wattpad publiceerden, werden niet op dezelfde manier onderzocht. Potentiële lezers die het schrijven van een auteur op Wattpad tegenkwamen wisten precies wat ze kregen. Oordelende twintigers die nog nooit van fanfictie hebben gehoord, doen dat niet.

“Het hangt af van de manier waarop [a book] gaat viraal omdat ik de laatste tijd deze trend heb gezien van mensen die auteurs vernietigen,’ zei Todd. “Er is altijd een keerzijde als mensen op internet alles kunnen zeggen. Maar ik denk zeker dat het soms goed is voor de auteur om niet veel controle te hebben, vooral als ze zich niet echt op hun gemak voelen om zichzelf te vermarkten.”

Om de kracht die BookTok heeft bij het maken of breken van een carrière volledig te begrijpen, moet je naar BookTok zelf gaan. Parttime contentmaker Tishni Weerasinghe begon in december 2020 met het maken van BookToks. Sindsdien heeft ze de kans gehad om “een van die mensen in de boekenwereld te zijn die bestsellerlijsten beïnvloedt”.

21 boeken om deze zomer te lezen

Maar net als Godoy en Todd begon haar internetboekreis lang geleden met Wattpad. In tegenstelling tot de auteurs bleef Weerasinghe slechts een lezer, af en toe een opmerking achterlatend en haar favoriete auteurs berichten sturend in de app. Pas bij BookTok realiseerde ze zich dat er een mogelijkheid is voor lezers om ook makers van inhoud te zijn. En hoewel het een lonende ervaring was, herhaalt ze het punt van Todd: viraal gaan is niet altijd een goede zaak.

‘Er is de donkere kant van BookTok,’ zei Weerasinghe. “Ik heb het gevoel dat veel mensen op hun hoge paard beginnen te komen en mensen beoordelen op wat ze lezen – wat indruist tegen het hele punt van BookTok, namelijk om mensen niet te veroordelen voor wat ze lezen.”

Hoewel kritiek een boek kan bederven, kunnen positieve recensies een bestseller worden. En een hogere omzet is niet het enige positieve van BookTok. Er zit kracht in het mainstream maken van boekencultuur, door het uit een beperkte ruimte te halen en in het land van algoritmen te brengen. Voor jongere lezers bracht BookTok ook liefdevolle boeken uit de schaduw van Wattpad en in de mainstream.

“Het werd oké voor mensen om gewoon te zeggen: ‘Hé, ja, ik ben een lezer'”, zei Weerasinghe. “Vroeger, als je iemand hoorde zeggen: ‘O, ik ben een lezer’, denk je aan een oma. Als iemand nu zegt: ‘Ik ben een lezer’, denk ik aan een coole 20-jarige, iemand die alles voor elkaar heeft met haar venti Starbucks.”

Vooral voor auteurs is het moeilijk te rationaliseren wat gemakkelijker is. Meer reads of meer community? Meer liefde of meer haat? Maar uiteindelijk betalen klikken de rekeningen. Godoy realiseerde zich dit toen de Spaanse versie van haar boek ‘Heist’ viraal ging op TikTok. Ze herinnert zich zelfs hoe ze erachter kwam.

Godoy werd overspoeld met meldingen – van zowel boekverkopen als sociale media-tags. Ze klikte op een ochtend op een van de vele meldingen op haar telefoon en werd begroet door een brunette. In haar linkerhand lag het boek van Godoy, en daaronder een klein icoontje met de tekst ‘16.4K vind-ik-leuks’.

“Is het niet gek?” zei Godoy, die lacht en dan pauzeert. ‘Het is niet eens zo lang. De video duurt maar 15 seconden of zoiets. De lezers hebben nu gewoon de controle – en dat is niet per se een slechte zaak.”

Een opmerking voor onze lezers

We nemen deel aan het Amazon Services LLC Associates-programma, een advertentieprogramma voor partners dat is ontworpen om ons een manier te bieden om vergoedingen te verdienen door te linken naar Amazon.com en gelieerde sites.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in