TikTok-kantoorverkoop stimuleert haperende Londense markt

0
85


Kantoorontwikkelaar Helical heeft het Londense hoofdkantoor van het socialemediabedrijf TikTok verkocht voor bijna £ 160 miljoen, in een deal die aangeeft dat er nog steeds vraag is naar high-end kantoren, zelfs als de rest van de markt hapert.

Helical heeft het bijna 90.000 vierkante meter grote blok, dat zich boven het nieuwe Elizabeth Line-station in Farringdon bevindt, verkocht aan de Hong Kong-ontwikkelaar Chinachem Group.

De verkoop van £ 158,5 miljoen is een stimulans voor de Londense markt nadat een recordaantal kantoordeals in de eerste drie maanden van het jaar de afgelopen weken tot stilstand is gekomen, omdat beleggers worden afgeschrikt door stijgende rentetarieven en inflatie.

“Het laat zien dat er een splitsing in de markt is tussen de beste activa en de rest”, zegt Gerald Kaye, CEO van Helical.

“Nieuwe, zeer duurzame gebouwen met een goede ligging en goede voorzieningen voor huurders zijn aantrekkelijk voor investeerders. Die gebouwen zullen in waarde stijgen en bruine gebouwen – die minder duurzaam zijn – zullen hun waarde dalen,” voegde hij eraan toe.

TikTok’s moedermaatschappij ByteDance tekende in maart 2021 een huurovereenkomst van 15 jaar met Helical om het gehele Farringdon-blok, genaamd de Kaleidoscope, te nemen. Het bedrijf stemde ermee in £ 86 per vierkante voet te betalen, wat overeenkomt met £ 7,6 miljoen per jaar aan huur, in een deal die werd gezien als een blijk van vertrouwen in de Londense kantorenmarkt te midden van de pandemie.

De verkoop van het gebouw, voor een netto-aanvangsrendement van 4,25 procent, zal eveneens het vertrouwen van ontwikkelaars en makelaars vergroten dat hoogwaardige kantoren met lange huurcontracten investeerders zullen blijven aantrekken, ondanks het steeds onheilspellender beeld in de bredere economie.

“Het is een goede prijs en het toont aan dat de prijsstelling voor eersteklas nieuwe gebouwen enigszins veerkrachtig is”, zegt James Beckham, hoofd Investeringen in het centrum van Londen bij makelaar CBRE.

Maar de verkoop is een zeldzaam lichtpuntje in een moeilijke markt. Beckham schat dat in het eerste kwartaal van het jaar £ 6 miljard werd uitgegeven aan kantoren in Londen. Dat halveerde in het tweede kwartaal en zou in het huidige kwartaal kunnen dalen tot £ 1 miljard, zei hij.

“De markt is duidelijk aanzienlijk vertraagd” [because of] de impasse tussen kopers en verkopers. Er is een hele reeks activa uit de markt gehaald. De verspreiding [in price expectations] tussen kopers en verkopers is 10 tot 15 procent geweest’, zei hij.

Onlangs zijn een aantal kantoren uit de markt genomen, waaronder MidCity Place, een groot kantoor in Holborn dat eigendom is van de Canadese investeerder Oxford Properties en het Singaporese staatsfonds Temasek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in