TikTok kan net als cocaïne internet ‘ruïneren’: analisten van Wall Street

0
69


Dus kunnen we het er uiteindelijk allemaal over eens zijn dat het luisteren naar versnelde ABBA-nummers net zo erg is als het gebruik van crack?

Analisten van Wall Street hebben een gedetailleerd rapport uitgebracht over de immer zo populaire video-app TikTok en de effecten ervan op gebruikers. De resultaten zijn binnen: de verslavende werking van TikTok is vergelijkbaar met die van het zware genotmiddel, meldt Business Insider.

Analisten van Bernstein Research schreven dat TikTok een “zintuiglijke rush” geeft omdat “het algoritme de meest virale inhoud rechtstreeks naar de gebruiker duwde en endorfine hit na hit met elke uithaal afleverde.”

Het rapport ging verder: “De effecten van cocaïne hebben tijd nodig om in te werken, terwijl het effect van crack onmiddellijk is, maar snel verdwijnt, waardoor de gebruiker op zoek gaat naar een nieuwe ‘hit’. Crack is ongelooflijk verslavend.”

De metaforische cocaïne – die afkomstig is van andere platforms zoals Facebook – is “de wrijving van beslissen wat te kijken en ‘saaie’ statusupdatebeelden”, aldus de analyse.

Samen met de verslavende analogie brachten de Wall Streeters een onderzoeksnota uit met de titel “Heeft TikTok het internet verpest?” Het was een verwijzing naar de vele snelle verticale video-copycats die de afgelopen jaren zijn gelanceerd, zoals Instagram’s Reels – een platform dat op verzet stuitte van gebruikers en beroemdheden.

TikTok kan net als drugs verslavend zijn, waarschuwen onderzoekers.
TikTok kan net als drugs verslavend zijn, waarschuwen onderzoekers.
Getty Images

Amazon test ook een TikTok-achtige feed, meldde TechCrunch.

Hoewel de Bernstein-crew opmerkte dat ze niet oprecht geloven dat TikTok net zo dodelijk zal worden als crack, benadrukten ze wel dat de vergelijking met zijn verslavende werking een toepasselijke is die het grote succes van de app laat zien en hoe het de digitale wereld financieel kan beïnvloeden.

Hoewel Business Insider meldt dat korte video’s weinig succes hebben gehad met het genereren van inkomsten, wordt er aanzienlijke aandacht van de gebruiker getrokken.

TikTok zal naar verwachting 16% van de wereldwijde digitale uitgaven op zich nemen, en Meta (het moederbedrijf van Facebook en Instagram) meldt dat Reels volgens de outlet een kwart van de totale tijd die aan de app wordt besteed, uitmaakt.

TikTok heeft een koers uitgezet die wordt gemodelleerd door veel andere sociale-mediasites.
TikTok heeft een koers uitgezet die wordt gemodelleerd door veel andere sociale-mediasites.
dpa/foto alliantie via Getty I

In het geval van YouTube implementeerde het in 2020 de quick-form-stijl onder de naam Shorts en heeft het nu 1,5 miljard kijkers die maandelijks 30 miljard Shorts bekijken.

Maar analisten waarschuwen ook voor een keerzijde, vanwege de ‘evolueer of sterf’-manieren van internet. Verdere verliezen in de aandachtsspanne van kijkers kunnen in de toekomst “het genereren van inkomsten met gebruikerstijd in de digitale advertentie-industrie structureel verminderen”.

Als de technische titanen er niet achter kunnen komen hoe ze gebruikers direct meer kunnen betrekken bij de advertorial-kant van korte vorm, “kunnen de gevolgen ernstig zijn.”

Tot die tijd verwacht Bernstein echter dat een groot deel van de sociale media wordt omgezet in korte video – zelfs conventionele nieuwsfeedsites zoals Facebook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in