TikTok is ‘schaduwbevorderende’ verboden inhoud in Rusland

0
158


In de weken na de Russische invasie van Oekraïne heeft het Kremlin alles gecriminaliseerd wat het beschouwde als “valse informatie” over staatsentiteiten of de oorlog in Oekraïne. Als reactie hierop schortte TikTok op 6 maart de livestreaming en nieuwe inhoud op de app op voor in Rusland gevestigde gebruikers. Maar een nieuw rapport onthult dat bepaalde in Rusland gevestigde accounts video’s blijven uploaden naar het platform, die ze op hun beurt weer aan Russische gebruikers dienen. Noem het ‘schaduwpromotie’.

Dat is de term die wordt gebruikt door Salvatore Romano, hoofd onderzoek bij de door Mozilla gefinancierde non-profitorganisatie voor digitale rechten Tracking Exposed, die het rapport vandaag uitbracht. In tegenstelling tot schaduwverbod, waarbij makers inhoud plaatsen die de algoritmen van een platform of inhoudsmoderatie onderdrukken, houdt TikTok’s schaduwpromotie video’s uit de accounts van de makers, maar promoot die video’s op de For You-pagina’s (FYP’s) van andere gebruikers. “Dit hebben we nog nooit gezien”, zegt Romano. In sommige gevallen ontweken bepaalde geverifieerde accounts het verbod helemaal, met nieuwe inhoud die zowel onder hun accounts als in de feeds van andere gebruikers verscheen.

Inhoud

Deze inhoud kan ook worden bekeken op de site waarvan deze afkomstig is.

De onderzoekers voerden hun onderzoek uit tussen mei en juli 2022 en gebruikten VPN’s om toegang te krijgen tot TikTok vanaf Russische IP-adressen om een ​​idee te krijgen van hoe het platform zou kunnen aanvoelen voor een in Rusland gevestigde gebruiker. Als een gebruiker een internationaal account zou volgen – de onderzoekers gebruikten de BBC als voorbeeld – zouden ze geen video’s op de accountpagina kunnen zien, maar nieuwe inhoud zou nog steeds op hun FYP verschijnen. De pagina’s van Russische entiteiten, zoals het staatsbedrijf Sputnik News, blijven video’s tonen van vóór het verbod, met nieuwe inhoud die alleen op FYP’s verschijnt.

“TikTok zal zeggen: ‘We hebben dit aantal accounts verwijderd, we hebben dit aantal video’s geblokkeerd’, enzovoort”, zegt Romano. “Maar als we geen onafhankelijke manier hebben om niet alleen de inhoud, maar ook de algoritmische promotie van de inhoud op het platform te beoordelen, zullen we nooit kunnen beoordelen of inhoudsmoderatie daadwerkelijk aanwezig is of niet”, zegt Romano. .

Hij vermoedt dat TikTok misschien is begonnen met het toestaan ​​van bepaalde accounts om nieuwe inhoud te creëren om Russische gebruikers vast te houden, van wie velen waarschijnlijk zouden stoppen met het gebruik van het platform zonder nieuwe video’s die hun feeds vullen.

“Om de markt niet volledig te verliezen, proberen ze waarschijnlijk enkele functies en inhoud terug te brengen zonder duidelijk in strijd te zijn met de Russische wet op nepnieuws”, zegt hij. Veel van de geverifieerde accounts die het verbod helemaal lijken te hebben omzeild, waren gericht op entertainment, waaronder Yandex Music, Beautybomb.rus en Kinopoisk, een filmdatabase.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in