TikTok is ‘letterlijk als een communicatienetwerk’ voor de Chinese Communistische Partij

0
18


TikTok is wereldwijd enorm populair geworden bij tieners en jonge volwassenen, en een Amerikaanse senator luidt de noodklok over de veiligheidsrisico’s die de door China beheerde app vormt voor het grote publiek.

“Mijn kinderen zijn nu begin dertig en eind twintig, dus ik kan niet helemaal reguleren wat ze doen”, zei senator Mark Warner (D-VA) onlangs op Yahoo Finance Live (video hierboven). “Maar als ik jonge kinderen had, zou ik ze niet op TikTok willen hebben.”

Warner, een voormalige technologie- en telecommunicatiemanager die momenteel voorzitter is van de Senate Select Committee on Intelligence, voegde eraan toe dat TikTok “letterlijk een communicatienetwerk” is voor de Chinese Communistische Partij. Omdat de Chinese wetten vereisen dat een bedrijf in eerste instantie trouw is aan de partij en niet aan aandeelhouders of klanten, legt hij uit, heeft de partij de mogelijkheid om de inhoud effectief aan te passen.

“Ik zeg niet dat zij de inhoud maken,” zei hij. “Maar als we plotseling in een conflict over Taiwan terecht zouden komen, zou je er zeker van kunnen zijn dat de Communistische Partij zou zeggen: ‘We gaan de nadruk leggen op alle inhoud die op TikTok verschijnt die positieve dingen over Taiwan zou kunnen zeggen en in feite het omgekeerde doen. ‘ Er is dus het probleem van wat we krijgen versus wat de mensen in China krijgen. Er is de focus die de meeste ouders hebben in termen van: ‘Oh mijn god, alle informatie van mijn kind wordt op de een of andere manier in het buitenland opgeslagen.’”

Een tiener presenteert op 21 januari 2021 in Nantes, West-Frankrijk, een smartphone met het logo van het Chinese sociale netwerk Tik Tok.  (Photo by LOIC VENANCE / AFP) (Photo by LOIC VENANCE/AFP via Getty Images)

Een tiener presenteert op 21 januari 2021 in Nantes, West-Frankrijk, een smartphone met het logo van het Chinese sociale netwerk Tik Tok. (Photo by LOIC VENANCE / AFP) (Photo by LOIC VENANCE/AFP via Getty Images)

De invalshoek van de Chinese overheid maakt TikTok enigszins anders dan Amerikaanse sociale media-technologiebedrijven.

“TikTok is op een hoger niveau dan Facebook op zijn hoogtepunt was en absorbeerde enorme hoeveelheden informatie over elke gebruiker, letterlijk tot aan de toetsaanslagen van je oogbewegingen toe”, zei Warner. “Niet alleen de informatie in je berichten, maar ook allerlei dingen die op de achtergrond gebeuren. En heel veel van die informatie, wat ze ook zeggen, omdat de code in Peking wordt geschreven, komt ergens in China terecht.”

‘De rest van de wereld krijgt deze verslavende TikTok’

Warner is niet de enige politicus die zijn zorgen deelt over de app, die eigendom is van de in Beijing gevestigde technologiegigant ByteDance. Voormalig president Donald Trump, een sterke criticus van China tijdens zijn tijd in het Oval Office, bracht de mogelijkheid naar voren om TikTok in de VS te verbieden vanwege zorgen over hoe het gebruikersgegevens opsloeg.

Ondanks hun politieke meningsverschillen, vertelde Warner onlangs aan Recode dat Trump misschien gelijk had in zijn standpunt over de app voor sociale media. Het argument van Warner is dat de TikTok die in China wordt gezien “een heel ander product” is dan de app die overal ter wereld wordt gebruikt.

“Wat er in China gebeurt, is dat er een TikTok is die je aanmoedigt om wetenschapper te zijn, die goede dingen zegt over president Xi”, zei Warner. “Het focust op STEM-onderwijs. Het is een beetje zoals de ‘eet de spinazie’-versie van TikTok die naar het Chinese volk gaat, terwijl de rest van de wereld deze verslavende TikTok krijgt die veel dingen benadrukt die misschien niet zo aantrekkelijk zijn als je als ouder zou willen. .”

Ik ben bang hoe die informatie mogelijk kan worden gebruikt’

Eerder dit jaar startte een tweeledige groep procureurs-generaal een onderzoek naar TikTok en de effecten die het heeft op jonge gebruikers.

Senator Marco Rubio (R-FL), die als vice-voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat fungeert, heeft zich ook uitgesproken in zijn kritiek op TikTok en riep op tot een landelijk verbod op de app.

Warner van zijn kant is geen voorstander van een volledig en totaal verbod op de app, hoewel hij wel opmerkte dat hij veel van dezelfde zorgen deelt als zijn collega.

“Als je de jongens en meiden hebt die die code in Beijing schrijven, ben ik bang dat wat ze ook zeggen over het hebben van een muur die al deze informatie op de een of andere manier gescheiden houdt, ik technisch genoeg ben om te weten dat als je Als je handelt in en de code schrijft, krijg je toegang tot veel van die gegevens,’ zei Warner. “Dus ik ben bang hoe die informatie mogelijk kan worden gebruikt om het gedrag van mensen te benutten, om dingen aan het licht te brengen die ongepast zijn.”

Politici hebben soortgelijke zorgen geuit over Facebook-moederbedrijf Meta (META) en hoe Russische agenten de sociale-mediasite gebruikten voor desinformatiecampagnes in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Senator Warner spreekt met senator Rubio voor een hoorzitting van de inlichtingencommissie van de Senaat over de bedreigingen voor de nationale veiligheid vanuit China op 4 augustus 2021. (Foto door Nicholas Kamm AFP)

Senator Warner spreekt met senator Rubio voor een hoorzitting van de inlichtingencommissie van de Senaat over de bedreigingen voor de nationale veiligheid vanuit China op 4 augustus 2021. (Foto door Nicholas Kamm AFP)

“Net zoals wij ons zorgen maakten over het feit dat veel van onze informatie door Facebook te gelde werd gemaakt of werd gemanipuleerd, denk ik dat u dezelfde zorgen zou moeten hebben – en nog meer – als we het over TikTok hebben,” zei Warner.

Warner wees op een recent voorbeeld waarbij het platform van Facebook werd misbruikt, waarin uit een rapport van Amnesty International bleek dat de regering van Myanmar Meta gebruikte als onderdeel van een gewelddadige campagne tegen Rohingya-moslims in het land als onderdeel van haar etnische zuivering van de minderheidsgroep.

“Facebook erkende dat dit een probleem was”, zei Warner. “Ze zijn uiteindelijk verhuisd om te proberen het te corrigeren. Maar dat vermogen om letterlijk geweld te creëren in het geval van de Rohingya virtuele genocide vanwege misbruik van deze platforms – dat moeten we ons realiseren als een potentieel.”

Als het om TikTok gaat, wil Warner dat het bedrijf bewijst dat de persoonlijke gegevens van Amerikanen van alle leeftijden niet in Peking worden opgeslagen.

“Maar zelfs als ze zouden kunnen bewijzen dat… uiteindelijk kan de informatie omhoog of omlaag worden gebeld, gebaseerd op de grillen van de Communistische Partij van China,” voegde hij eraan toe. “Dat zit me echt dwars.”

Adriana Belmonte is een verslaggever en redacteur die zich bezighoudt met politiek en gezondheidszorgbeleid voor Yahoo Finance. Je kunt haar volgen op Twitter @adrianambells en bereik haar op adriana@yahoofinance.com.

Klik hier voor politiek nieuws met betrekking tot zaken en geld

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance

Download de Yahoo Finance-app voor Appel of Android

Volg Yahoo Finance op Twitteren, Facebook, Instagram, Flipbord, LinkedInen YouTubeLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in