TikTok is in wezen ‘digitale crack’, analisten van Wall Street waarschuwen dat het internet kan ‘ruïneren’

0
110


Analisten van Bernstein Research stellen de video-app TikTok voor sociale media gelijk aan drugsverslaving en waarschuwen voor een “digitale crack-epidemie” naarmate de concurrentie in de sector toeneemt.

TikTok heeft “de wrijving van het beslissen wat te kijken en ‘saaie’ statusupdatebeelden” vervangen door een “zintuiglijke stroom van hapklare video’s aangedreven door een black-box-algoritme in Chinese handen”, zeiden de analisten in een onderzoeksnota getiteld , “Heeft TikTok het internet verpest?” volgens Business Insider. “Het algoritme duwde de meest virale inhoud rechtstreeks naar de gebruiker en leverde endorfine hit na hit met elke swipe”, schreven de analisten.

“De effecten van cocaïne hebben tijd nodig om in te werken, terwijl het effect van crack onmiddellijk is, maar snel verdwijnt, waardoor de gebruiker op zoek gaat naar een nieuwe ‘hit’. Crack is ongelooflijk verslavend.”

Terwijl andere platforms proberen te concurreren met TikTok, blijkt de situatie een ‘digitale crack-epidemie’ te zijn. Na de populariteit van TikTok lanceerde Instagram Reels in 2020, Snapchat bracht Spotlight uit, YouTube bracht Shorts uit en Netflix lanceerde Fast Laughs.

Analisten voorspellen een mogelijk nadeel vanwege de populariteit van korte video-apps – een erosie van de menselijke aandachtsspanne die adverteerders en makers van inhoud kan beïnvloeden. Korte video’s kunnen “het genereren van inkomsten met gebruikerstijd structureel verminderen” in de digitale advertentie-industrie, waarschuwden de analisten.

Ze zien ook dat een deel van de tekst- en beeldzware nieuwsfeeds op sociale mediaplatforms binnenkort worden vervangen door korte video’s.

Als deze platforms er niet achter kunnen komen hoe ze geld kunnen verdienen met dergelijke video’s met behulp van direct response-advertenties, kunnen de gevolgen “ernstig” zijn, aldus de notitie. Direct response-advertenties vragen gebruikers om actie te ondernemen op de advertentie, zoals klikken, zich aanmelden en een aankoop doen.

TikTok heeft naar schatting meer dan 138 miljoen actieve gebruikers in de Verenigde Staten. In april 2022 trok de app 39,2 miljoen mobiele unieke bezoekers in het land, bijna een verdrievoudiging van de 12,6 miljoen vanaf april 2021.

TikTok-verslaving

Het potentieel van TikTok om verslavend te zijn, is de afgelopen tijd door verschillende onderzoeken onderzocht. Een studie gepubliceerd op ScienceDirect in juni 2022 vond 6,4 procent van de TikTok-gebruikers als “risicovol” voor verslaving, met nog eens 25,4 procent geclassificeerd als “laag risico”.

TikTok-gebruikers die “risico” bleken te zijn, scoorden meestal hoger op maatregelen voor extraversie en eenzaamheid. Vrouwelijke gebruikers van de app werden ook vaker geclassificeerd als “risicovol” dan mannelijke gebruikers.

“Het suggereert ook dat de meest definitieve tekenen van verslaving zijn dat de gebruiker nerveus, prikkelbaar, angstig wordt of sterke gevoelens van verdriet vertoont wanneer de toegang tot de sociale netwerksite wordt ontzegd (terugtrekking) en de pogingen van de gebruiker om deelname aan SNS te controleren [social networking sites] zijn niet succesvol (terugval)”, vertelde auteur Troy Smith aan PsyPost.

Demografisch gezien vormen Amerikanen tussen de 10 en 19 jaar de grootste gebruikersbasis van TikTok in het land, met 32,5 procent. Dit wordt gevolgd door 20-29 jaar, op 29,5 procent; 30-39 jaar, op 16,4 procent; 40-49 jaar, op 13,9 procent; en 50-plus, op 7,1 procent.

Naveen Athrappully

Volgen

Naveen Athrappully is een nieuwsverslaggever die verslag doet van zakelijke en wereldgebeurtenissen in The Epoch Times.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in