TikTok is geobsedeerd door New York City, terecht – Rolling Stone

0
125


Op een bewolkte dag dag in mei ontmoet ik de TikTok Creator @tweakseason in de buurt van Madison Square Park, waar hij filmt voor zijn dienst bij Trader Joe’s. Wanneer hij zijn telefoon tevoorschijn haalt om een ​​video te maken van een mooie auto die op straat geparkeerd staat, neemt hij misschien een paar seconden de tijd om een ​​grap te bedenken voordat hij zijn telefoon op de bestuurder richt, die tegen die tijd nerveus mee lachte, en verder vuurde een stroom van observaties, zoals Seinfeld live.

Sinds het “einde” van de pandemie is een zwerm potentiële influencers neergedaald op NYC TikTok. Een vaste waarde in films en op televisie, de stad heeft geleid tot een nieuwe generatie transplantaties die hun ervaringen in de stad documenteren. Nu hebben ze met de hulp van een van de snelstgroeiende mediaplatforms ter wereld hun eigen soort genre gecreëerd: Videeën die buurtnamen verbasteren, of legendarische etablissementen als nieuwe ontdekkingen behandelen.

Gestart door de 25-jarige Rogeri Scandela, is @tweakseason een evolutie, of misschien een subversie, van die gepolijste social-mediadocumentaires van de stad. De inwoner van de bovenstad loopt door de vijf stadsdelen en roostert zachtjes vreemden en, vaker wel dan niet, levenloze voorwerpen. “Soms denk ik erover na, soms is het freestyle”, zegt hij over zijn voice-overs. “Maar ik heb het gevoel dat de freestyle degenen zijn die het meest opblazen. Degenen waar het gewoon natuurlijk is.”

Neem bijvoorbeeld een video die in juni werd gepost. Scandela ziet een advertentie voor de aankomende film Lichtjaar bovenop een taxi en merkt op hoe de cartoonastronaut op een staatstrooper lijkt (“Hij geeft je automatisch een kaartje”). In een andere ziet hij een kiosk voor parapluverhuur, een typisch New Yorkse extravagantie (“Nee, ze vervelen zich hier”). In mijn favoriete clip staat hij buiten een imposant kantoorgebouw en ziet hij een man aan zijn bureau met een werkelijk verbijsterend aantal monitoren. ‘Hij analyseert gekke data’, grapt Scandela voordat de semantische verzadiging begint en hij twijfelt aan de klank van het woord ‘data’.

Lui geladen afbeelding

Tweak Season gefotografeerd in NYC voor Rolling Stone

Sinna Nasseri voor Rolling Stone

Hij zegt dat hij zijn TikTok-pagina langzaam uitbreidde, waarbij hij overstapte van verschillende Instagram-accounts die hij al jaren beheert en waar hij soortgelijke clips postte – bijna poëtische observaties van de bizarre en soms verontrustende puzzelstukjes waaruit het leven in de stad bestaat. “Ik voel me net de Bronx en Harlem, ik heb de neiging om de gekste video’s van New York uit die stadsdelen te zien.”

Wanneer Scandela begon vorig jaar met posten op TikTok, dingen pakten op. “Ik begon met zo’n 40K, en in de herfst begon ik meer te uploaden omdat ik ’s ochtends aan het werk was, en op een avond schoot het omhoog van ongeveer 40K naar 190k), herinnert hij zich. “Het waren echt de opmerkingen.”

Een centrale functie van TikTok – en inderdaad een andere laag van zijn verslavende aard – is de vaak actieve commentaarsectie voor bepaalde video’s. “Op TikTok reageer ik in de reacties, want op TikTok zijn daar de meeste grappen.”

@Tweakseason heeft een lopende grap op zijn pagina en roept kijkers op om “de comish te bevrijden”. Zijn video’s worden soms verwijderd omdat ze de normen van TikTok overtreden, namelijk rond mogelijk pesten en vloeken. “Ze zouden het pesten noemen als ik iets slechts zeg over iemands haar of iemands kleding. Dat noemen ze pesten.” Hij schrijft het toe aan de minder dan gevoelige gevoeligheid van New York. “Veel mensen houden van clownerie”, zegt Scandela. “We noemen het opknippen.”

Hij noemt zijn buurt Dykman Heights en zijn liefde voor rapvideo’s over gevechten als de bron van de snelle humor van zijn account. “Dat is iets dat mensen niet echt opmerken”, zegt hij over de invloed van hiphop op zijn video’s. “Maar ja, het is alsof ik veel naar rap luister, en ik keek veel naar battle rap. Dus dat is waar alle snelle, willekeurige woordspelingen langskomen.” Hij citeert de in Brooklyn wonende muzikant Gorilla Nems, achter de onontkoombare “Bing Bong”-meme van afgelopen winter, als een ander voorbeeld van een oorlogsrap-ethos dat zich vertaalt naar TikTok.

@tweakseason

#tweakseason #tweaksummaleague #tweaksummerleague

♬ origineel geluid – The Comish

En New York City is een ideale proeftuin voor een groeiend deel van de online dominantie van het platform. Analisten denken dat TikTok snel een serieuze concurrent van Google kan worden op het gebied van zoeken, juist vanwege de rijkdom aan video’s over de beste en meest interessante plekken om rond te hangen in de stad. “Er zijn gewoon zoveel trends, al die kleine restaurants en speciale plekken en zo. Mensen houden van TikTok omdat het je dat allemaal laat zien,” zegt Scandela.

Maar @tweakseason heeft het soort ingehouden faam dat gaat bepalen wat er komt na de grote pandemische ‘vibe shift’. Hij wordt zelfs herkend op het werk. “Ik herinner me dat ik op een dag aan het werk was, en ik begon luider tegen iemand te praten, en deze man bleef naar me kijken, en toen kwam ik de volgende dag bij de opmerkingen en iemand zei: ‘Oh mijn god, doet het commish werk bij Trader Joe’s?’ Ze merken me op, maar ze zeggen niets’ hij zegt.

Zoals het hoort te zijn. Zijn pagina is altijd vermakelijk, maar blijft enigszins mysterieus. Hij laat zijn gezicht nooit op de camera zien, en als ik hem vraag waarom, legt hij het uit als een echte New Yorker: “Er is geen reden om, want het gaat over de wereld, het is niet over mij.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in