TikTok is een wereldwijde gigant geworden. De VS dreigt het in te tomen | TikTok

0
13


Fof een groot deel van de technische industrie, deze zomer was een seizoen van economische onzekerheid – een seizoen dat leidde tot een daling van de Bitcoin-prijzen, honderden ontslagen werknemers en een personeelsstop. Voor videoplatform TikTok was het ook de zomer dat Amerikaanse toezichthouders het gangpad overstaken om tot een soort consensus te komen: het was tijd voor strengere regels.

Sinds Buzzfeed in juni meldde dat werknemers van TikTok’s Chinese moederbedrijf ByteDance toegang hadden tot Amerikaanse consumentengegevens, is TikTok de focus geweest van zeldzame tweeledige oproepen tot regulering en onderzoek.

Die onderzoeken werden dringender toen FBI-directeur Christopher Wray in juli Chinese spionage de “grootste langetermijnbedreiging voor de … economische vitaliteit van onze natie” noemde.

“Als je een Amerikaanse volwassene bent, is de kans groter dat China je persoonlijke gegevens heeft gestolen”, zei Wray. “We hebben nu het punt bereikt waarop de FBI ongeveer elke 10 uur een nieuwe China-gerelateerde contraspionagezaak opent.”

De China-vraag

TikTok is een relatief nieuwe speler in de arena van massale wereldwijde sociale-mediaplatforms, maar het heeft al de aandacht getrokken van regelgevers in Europa. Nieuwe wetten rond kinderveiligheid en algemene internetveiligheid in het VK en de EU hebben het bedrijf gedwongen transparanter te worden over de manier waarop het werkt en de manier waarop inhoud zich op zijn platform verspreidt.

In de VS zijn stappen om het videoplatform in toom te houden pas relatief recent in een stroomversnelling gekomen, hoewel er weinig discussie is dat de ronde van regelgevende druk gerechtvaardigd is. Met 1 miljard gebruikers heeft het platform, dat een algoritmische feed gebruikt om korte video’s van gebruikers te pushen, een groot deel van de run-ins gehad met verkeerde informatie, gegevensprivacy en zorgen over de veiligheid van kinderen.

Een van de zaken waar Amerikaanse wetgevers het meest op gefocust zijn, is de verbinding van de app met China.

TikTok heeft altijd gezegd dat de gegevens van zijn Amerikaanse gebruikers worden opgeslagen in datacenters in Virginia en dat er een back-up van wordt gemaakt in Singapore. In juni maakte het bedrijf bekend dat alle Amerikaanse gebruikersgegevens via servers van de Amerikaanse computergigant Oracle zouden worden gerouteerd.

Maar opnames van TikTok-managers die naar BuzzFeed News zijn gelekt, suggereren dat ByteDance-medewerkers uit China tussen september 2021 en januari 2022 meerdere keren toegang hebben gehad tot Amerikaanse gebruikersgegevens. “Alles is te zien in China”, zei een TikTok-medewerker naar verluidt tijdens een vergadering.

Een TikTok-logo is te zien op een reclamebord bij een bushalte in Peking, China.
Een van de problemen waar Amerikaanse wetgevers het meest op gefocust zijn, is de connectie van TikTok met China. Foto: Tingshu Wang/Reuters

Na dat rapport kwamen leden van het Congres in actie. Op 23 juni stelde een tweeledige groep van vijf senatoren een nieuw wetsvoorstel voor dat bedrijven verbiedt om de gegevens van Amerikaanse gebruikers naar “buitenlandse landen met een hoog risico” te sturen.

En in juli riepen senatoren Mark Warner en Marco Rubio de Federal Trade Commission (FTC) op om een ​​onderzoek naar TikTok te openen.

“TikTok, hun moederbedrijf ByteDance en andere in China gevestigde technologiebedrijven zijn volgens de Chinese wet verplicht om hun informatie te delen met de communistische partij”, zei Warner. “Toegang verlenen tot Amerikaanse gegevens, tot biometrische gegevens zoals gezichtsafdrukken en stemafdrukken, vormt een groot risico voor niet alleen de individuele privacy, maar ook voor de nationale veiligheid.”

Brendan Carr, de senior Republikeinse commissaris bij de Federal Communications Commission (FCC), zei dat het BuzzFeed News-verhaal een keerpunt betekende in de benadering van wetgevers van TikTok. “Wat de dingen echt veranderde, was dat het niet de mensen waren die theoretiseerden of regeringsfunctionarissen dingen zeiden in gesprekspunten waarvan je niet echt zeker wist of ze er waren. Dit was een rapport met interne communicatie en gelekte audio van interne vergaderingen … [TikTok’s] voorstellingen over hoe het met gegevens omging en liet zien dat het gasverlichting was.”

Carr, die heeft gepleit voor Google en Apple om TikTok vanuit hun winkels op te starten, zei dat de onthullingen de nationale veiligheidsproblemen met TikTok reëler dan ooit maakten en mensen door het gangpad samenbrachten.

“Mensen kunnen naar me kijken en zeggen, je bent een Republikein, je bent lid van de FCC, ik geloof je niet om deze redenen. Maar Mark Warner is een serieuze held op het gebied van nationale veiligheid. Hij krijgt hierover dagelijks briefings. En hij zegt daarbuiten dat TikTok hem de stuipen op het lijf jaagt.”

TikTok zei dat de zorgen over de nationale veiligheid van de Amerikaanse wetgevers overdreven zijn en dat het platform geen gebruikersgegevens deelt met de Chinese overheid. “We zouden het ook niet doen als we erom zouden vragen”, zegt bedrijfswoordvoerder Maureen Shanahan.

Shanahan zei dat het bedrijf openlijk heeft gesproken over zijn inspanningen om de toegang van werknemers tot Amerikaanse gebruikersgegevens te beperken en het BuzzFeed News-rapport laat zien dat TikTok “doet wat het zei dat het zou gaan doen”.

“In 2021 heeft TikTok consultants ingeschakeld om te helpen beoordelen hoe de gegevenstoegang tot Amerikaanse gebruikersgegevens kan worden beperkt”, zei Shanahan in een verklaring. “Tijdens de 80 gelekte vergaderingen waren er 14 verklaringen die erop wezen dat ingenieurs in China toegang hadden tot Amerikaanse gegevens … Het is jammer dat BuzzFeed citaten uit vergaderingen over diezelfde inspanningen heeft gekozen en geen adequate context heeft geboden.”

Het bedrijf zei dat er strikte controles zijn op wie toegang krijgt tot Amerikaanse gebruikersgegevens en dat technici buiten de VS, inclusief in China, toegang kunnen krijgen indien nodig. “Zoals veel internationale bedrijven heeft TikTok technische teams over de hele wereld”, zei Shanahan. “We maken gebruik van toegangscontroles zoals codering en beveiligingsmonitoring om gebruikersgegevens te beveiligen, en het toegangsgoedkeuringsproces wordt gecontroleerd door ons in de VS gevestigde beveiligingsteam.”

Groter dan China

Experts waarmee de Guardian sprak, trokken de cyberbeveiligingsdreiging die China vormde voor de VS niet in twijfel. Sommigen zeiden echter dat ze zich zorgen maken dat de hyperfocus van regelgevers op TikTok’s China-verbinding zou kunnen afleiden van andere dringende zorgen, waaronder het algoritme van TikTok en hoeveel gebruikersgegevens het bedrijf verzamelt, opslaat en deelt met andere Amerikaanse entiteiten.

Er is weinig bekend over de hoeveelheid gebruikersgegevens die TikTok verzamelt en deelt met entiteiten in de VS. Zelfs Oracle, het bedrijf dat TikTok heeft aangeboord om zijn algoritmen en dataprivacybeleid te controleren om wetgevers te verzekeren dat het platform vrij is van Chinese invloed, heeft te maken gehad met zijn eigen beschuldigingen dat het dossiers bijhield van 5 miljoen mensen over de hele wereld. Er zijn momenteel geen federale voorschriften die dergelijke informatie beschermen.

“De vraag over China is voor mij bijna een rode haring omdat er zo weinig wordt gedaan om de privacy van gebruikers in het algemeen in de VS te beschermen”, zegt Sara Collins, senior beleidsadviseur bij de non-profitorganisatie Public Knowledge. “Waar ik me zorgen over zou maken, zijn dezelfde dingen waar we ons zorgen over maken met Facebook of met Google. Het zijn hun gegevensprivacypraktijken, wat ze met die gegevens doen, hoe ze er geld mee verdienen en welke nadelige effecten er zijn voor gebruikers.”

Een maatregel die deze zorgen zou kunnen wegnemen, is een federale privacywet die zijn weg vindt door het Congres. De American Data Privacy and Protection Act (ADPPA) zou “eigenlijk een privacykader creëren voor al deze bedrijven dat van invloed zou zijn op TikTok en zijn bedrijfsmodel”, zegt Collins, wiens werkgever Public Knowledge werkt aan problemen met inhoudsmoderatie en regelgeving. (Public Knowledge heeft donaties van TikTok geaccepteerd.)

Ondertussen nemen staten het heft in eigen handen. Californië heeft een historische veiligheidswet aangenomen die alleen voor kinderen geldt, waardoor platforms zoals TikTok en Instagram alle producten die op kinderen zijn gericht, moeten controleren voordat ze worden uitgerold en standaard privacybescherming voor jongere gebruikers implementeren.

Marc Faddoul, de mededirecteur van Tracking Exposed, een organisatie die bijhoudt hoe het algoritme van TikTok werkt, denkt dat de focus van congresleiders op de Chinese connecties van het platform de plank mis slaat bij het aandringen op meer antwoorden over het algoritme van de app.

Een kind staat bij een metalen barrière en staart naar de mobiele telefoon in haar handen
Wetgevers maken zich zorgen over de veiligheid van kinderen als het gaat om apps zoals TikTok. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images

“Wat mij aan de radars van regelgevers ontbreekt, is dat het grootste hefboompunt bij het online verspreiden van inhoud de mechanica van algoritmische promotie en algoritmische degradatie is, omdat het verwijderen van een individueel stuk inhoud, vooral als het al is verspreid, weinig doet om het te verzachten. de mogelijke schade,” zei Faddoul. Die ondoorzichtige mechanismen, zo betoogde hij, vormen “de grootste bedreiging in termen van inmenging in de interne politiek of de populaire opinie”.

Er is niet veel inzicht in hoe het algoritme beslist welke inhoud wordt gepromoot boven aan de Voor jou-pagina van elke persoon. Maar die inhoud heeft in veel gevallen bewezen real-world gevolgen te hebben. Uit een inlichtingendocument van het Department of Homeland Security blijkt bijvoorbeeld dat binnenlandse extremisten TikTok gebruikten om geweld te promoten en hun volgelingen op te roepen wapens naar het Capitool te brengen in de aanloop naar de rellen van 6 januari. Het document geeft ook aan dat het platform bol staat van gewelddadige extremistische inhoud.

TikTok zegt dat het “een combinatie van technologie en duizenden veiligheidsprofessionals” gebruikt om video’s te identificeren en te verwijderen die het beleid schenden. AB Obi-Okoye, een woordvoerder van het bedrijf, zei dat TikTok deze inspanningen zal voortzetten en inhoud in meer dan 30 talen zal factchecken.

“Factchecking is slechts één onderdeel van hoe we content modereren”, vervolgt Obi-Okoye. “We gebruiken een combinatie van openbaar beschikbare informatie en de informatie die we ontvangen van onze factcheckingpartners om ons te helpen de inhoud te beoordelen.”

Het is ook belangrijk om de details te krijgen van hoe het algoritme van TikTok werkt, zei Faddoul. Zoals de Guardian voor het eerst meldde, heeft het bedrijf in het verleden zijn moderators opgedragen om bepaalde berichten te censureren, waaronder inhoud die het Tiananmen-plein of de Tibetaanse onafhankelijkheid noemde, zei Faddoul. Obi-Okoye zei dat dat beleid oud en buiten gebruik was. “Tegenwoordig hanteren we een genuanceerde benadering van moderatie, waaronder het uitbouwen van een wereldwijd team met diepgaande ervaring in de sector en het werken met externe adviesraden voor inhoud en veiligheid”, zei Obi-Okoye.

Te veel toezicht of te weinig?

Hoewel experts en wetgevers het erover eens zijn dat er meer regelgeving nodig is, is er grote onenigheid over hoeveel toezicht door de regelgeving TikTok in het verleden heeft gekregen, vooral met betrekking tot spelers zoals Facebook, Twitter en Google.

Carr, de FCC-commissaris, schrijft wat hij ziet als een schijnbaar gebrek aan focus op TikTok gedeeltelijk toe aan een politisering van het debat nadat Donald Trump in 2020 een uitvoerend bevel ondertekende dat ByteDance zou dwingen zijn Amerikaanse TikTok-activiteiten te verkopen of af te stoten. (Joe Biden heeft dat bevel sindsdien ingetrokken.)

Voor hem zijn de bedreigingen die TikTok volgens hem vormt van een andere klasse dan die van Facebook en Google vanwege de banden van het bedrijf met China. En in vergelijking met andere in China gevestigde technologiebedrijven zoals Huawei en ZTE, zei Carr, heeft TikTok “grotendeels geschaatst en vermeden om rekening te houden met een aantal zeer ernstige zorgen over de nationale veiligheid”.

Faddoul, de onderzoeker van platformalgoritmen, zegt dat hij niet denkt dat TikTok minder aandacht heeft gekregen dan zijn tegenhangers, vooral niet bij het vergelijken van de relatieve grootte van het gebruikersbestand van de platforms. Maar hij zegt dat het nieuwe niveau van controle “absoluut gerechtvaardigd” is.

“Er is een goede reden om dit te doen en er is een extra niveau van zorg [because] de Chinese regering is autocratisch en heeft in veel gevallen laten zien dat ze willekeurige macht kan hebben over Chinese bedrijven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in