TikTok is de nieuwe koning van sociale media. Wat nu?

0
10


Illustratie: Doug Chayka

Een manier om de afgelopen vijf jaar van sociale media te begrijpen, is als een race om te zien wie TikTok het snelst en met de minste waardigheid kan kopiëren. Instagram (Reels), YouTube (Shorts) en meest recentelijk Facebook (Suggested for You) hebben allemaal begerige en soms rampzalige renovaties ondergaan, geïnspireerd door de video-uitwisselingsservice. Het was opmerkelijk toen TikTok op 15 september een eigen copycat aankondigde, “een dagelijkse prompt om een ​​video van tien seconden of een statische foto te maken om gemakkelijk te delen wat je van plan bent.”

Dit is volgens het bedrijf een manier om ‘je meest authentieke momenten te delen met de mensen die er het meest toe doen’. Gebruikers van BeReal, de Franse app voor het delen van foto’s die dit jaar enorm populair werd, zullen het concept herkennen: de verrassingsmelding; de schijnbaar gelijktijdige beeldopname met dubbele camera; een suggestie van ‘echtheid’ of ‘authenticiteit’. Om niet te zeggen dat TikTok niet innoveert, geeft het gebruikers drie minuten in plaats van twee minuten van BeReal om met berichten te komen.

TikTok die de race om de tweede plaats wint, is een klein teken van een grote verschuiving. Het afgelopen decennium was Facebook, nu Meta, degene om zich zorgen over te maken: het superzware object van internet waarrond concurrenten, parvenu’s en internetgebruikers vastzaten in een baan om de aarde. Het was de agenda-setter van de industrie en vervolgens de innovatie-eter, een metoniem voor de reguliere sociale media vóór en tijdens het verzet ertegen. Maar de laatste tijd is het TikTok dat de aandacht trekt van de media, regelgevers en gebruikers: wat doet het met de kinderen, met onze hersenen, met de hersenen van onze kinderen, met werk, met politiek, met eten, met muziek? Wie is er echt verantwoordelijk voor, en wie is verantwoordelijk voor hen? Net als de megaplatforms ervoor, betekent zijn enorme omvang en aanwezigheid in het leven van gebruikers dat ze het op ongebruikelijke manieren gebruiken die zijn dominantie versterken – als een zoekmachine; als een how-to-bron; als nieuwsbron; als een vector voor desinformatie; als hulpmiddel bij intimidatie; als een algemene culturele en commerciële context, voor, nou ja, alles overal elders.

Zoals schrijver Ryan Broderick onlangs betoogde in zijn: Vuilnisdag nieuwsbrief, zal binnenkort “elk platform op internet volledig stroomafwaarts van TikTok zijn.” TikTok heeft met andere woorden de droom van elk jong platform verwezenlijkt: onvermijdelijkheid. Nu komt de nachtmerrie.

TikTok brak door in 2019 toen het publieke sentiment rond sociale media veranderde; gebruikers stapelden zich hoe dan ook op. Het was een niet-hervormde verlovingsmachine die niet de moeite nam om zich voor te doen als het nieuwe stadsplein. Het beloofde alleen maar minder ellendig te worden.

De opkomst van TikTok was ook een geopolitiek verhaal. Meta is een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf waarover Mark Zuckerberg ongebruikelijke maar niet totale controle heeft; TikTok-moederbedrijf ByteDance is een particulier Chinees bedrijf. De regering-Trump dreigde de app volledig te verbieden. De Biden-administratie zegt van plan te zijn TikTok te blijven onderzoeken, dat het heeft beschreven als een product dat wordt gecontroleerd door een ‘buitenlandse tegenstander’.

Op 14 september roosterde het Congres technische leidinggevenden op een manier die de politieke gevaren illustreerde die inherent zijn aan de bedrijfssituatie van TikTok. De COO van het bedrijf, Vanessa Pappas, probeerde de bezorgdheid weg te nemen dat het gebruikersgegevens zou delen met de Chinese overheid door te beweren dat “ByteDance zijn hoofdkantoor niet in China had omdat het helemaal geen hoofdkantoor had”, aldus de New York Times. Keer. Dit is, vermoed ik, geen houdbare langetermijnpositie voor een bedrijf dat meer dan een miljard gebruikers beheert. (BuzzFeed heeft gedocumenteerd bewijs gevonden dat “in China gevestigde werknemers van ByteDance herhaaldelijk toegang hebben gehad tot niet-openbare gegevens over Amerikaanse TikTok-gebruikers.”)

Het pre-TikTok-tijdperk van sociale media was een echte privacyramp met het volledige spectrum. Het was echter een ramp die werd gebouwd door binnenlandse bedrijven en naar de rest van de wereld werd geëxporteerd (hoewel met name niet naar China). Digitale privacy is een notoir moeilijk concept om politiek omheen te mobiliseren. Nationalisme, minder. Met TikTok in het middelpunt van het discours, kunnen we verwachten dat we de eerste zullen ontmoeten door de vervormende lens van de laatste met de hulp van politici die, ondanks een eerdere blindheid voor privacykwesties, een punt zullen hebben. Zuckerberg weet een beetje van dit soort dingen – de kwestie van desinformatie op sociale media kreeg ondanks zijn inheemse wortels een overdreven Russisch karakter – en TikTok lijkt het verkiezingsboekje van Facebook tot op de letter te volgen. In 2018 beloofde Facebook om vóór de tussentijdse examens “vals nieuws en verkeerde informatie” te bestrijden. Vooruitlopend op de midterms van 2022 kondigde TikTok de oprichting aan van een “Verkiezingscentrum” om “verkeerde informatie over verkiezingen tegen te gaan”.

Om TikTok het nieuwe Facebook te laten worden, moesten de oude platforms uit de weg gaan. Er is veel verwoestende berichtgeving geweest over de afnemende centraliteit van Facebook Facebook, de blauwe site, die nu voor vrijwel elke gebruiker duidelijk is. Bijna net zo voor de hand liggend, om waarnemers van dichtbij te bekijken, is een vergelijkbare crisis binnen Instagram. Een interne presentatie die in 2018 circuleerde, waarschuwde dat afnemende interesse van jonge gebruikers een “existentiële bedreiging” vormde. Vier jaar later lijkt de meedogenloze poging van de app om zijn vermoeide gebruikers TikTok-achtige Reels te gebruiken de situatie erger te maken, niet beter. In een memo verkregen door The Information waarschuwde Instagram-hoofd Adam Mosseri – wiens video-adressen aan de “Instagram-gemeenschap” steeds meer lijken op de preken van een jeugdpastor voor een afnemende kudde – dat het nu “achter TikTok en YouTube is gevallen op alle dimensies die ” er echt toe doen, inclusief “plezier, bereik, eerlijk algoritme en zorg”.

Meer in het algemeen heeft Meta de waarde van zijn aandelen met meer dan de helft zien dalen en zou naar verluidt het personeel inkrimpen. Waar het ooit een meedogenloze verwerver van toekomstige concurrenten was, is het in het kader van antitrustonderzoeken voorzichtiger geworden. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Zuckerberg, die naar verluidt in 2016 probeerde TikTok te kopen, zijn focus heeft verlegd naar wat hij hoopt dat nieuwe grenzen zijn: virtual reality en ‘de metaverse’.

Maar de snelle opkomst van TikTok roept het spook van een snelle val op. Volgens app-analysebedrijf Sensor Tower vertoont het al tekenen van vertraging, wat een mogelijke overgang aangeeft van hypergroei naar een ongemakkelijke gevestigde positie. TikTok’s haast om BeReal te kopiëren vertelt ook een verhaal over wat, ondanks al zijn succes, TikTok niet hebben waarmee zijn voorgangers door kunnen gaan, zelfs als ze verslechteren.

Mensen volgen elkaar op TikTok en houden individuele influencers bij. Maar in tegenstelling tot de meeste sociale platforms ervoor, die de nadruk legden op connecties in de stijl van volgers en vrienden, is de belangrijkste attractie van TikTok de geautomatiseerde For You-pagina, die gebruikers onderaan een enorme algoritmische inhoudtrechter plaatst. TikTok is een platform met gerichte inhoud en losse banden – een post-sociaal sociaal netwerk dat niet afhankelijk is van je vrienden om je betrokken en vermaakt te houden, maar eerder op ‘aanbeveling’, wat de keerzijde van surveillance is.

BeReal is vooral bekend omdat het gebruikers één keer per dag tot actie aanzet om openhartige foto’s te delen, die lijken op een vertrouwde, kleine, op vrienden gerichte feed. Het voelt een beetje zoals Instagram zich in zijn begindagen voelde. De gebruikers ervan scheeftrekken, wat alleen al genoeg zou zijn om de uitzinnige reactie van TikTok te verklaren. Naarmate het populairder is geworden, begint het oudere gebruikers te vangen die zich herinneren dat ze zich de laatste keer dat ze zich aanmeldden om alledaagse foto’s van hun vrienden te zien op services die ze nu kwalijk nemen, of zelfs de schuld geven van enkele van de kwalen in de wereld, maar nog niet hebben kunnen stoppen .

Het blijkt dat sociale platforms die zijn gebouwd rond netwerken van mensen die elkaar echt kennen, behoorlijk duurzaam zijn. Vergeleken met de opkomst van Facebook was TikTok oogverblindend maar onpersoonlijk, het product van een uiterste nadruk op inhoud boven verbindingen, op het doorbreken van netwerken in plaats van ze te formaliseren. Het gevoel van verplichting van gebruikers jegens elkaar is echter wat Facebook meer tijd aan de top kocht. Facebook verlaten, hoe kleintje het ook gebruikt, is een soort contact verbreken, en Instagram verlaten, hoe saai het ook is geworden, is iets minder weten over je vrienden. Een verveelde of rusteloze TikTok-gebruiker kan echter gewoon minder kijken – alleen TikTok zal merken dat ze weg zijn.

Alles zienLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in