TikTok immuun voor rechtszaak over dood meisje door ‘blackout challenge’ -rechter

0
13


26 oktober (Reuters) – TikTok Inc won de afwijzing van een rechtszaak waarin het werd beschuldigd van het veroorzaken van de dood van een 10-jarig meisje door een dodelijke “black-out challenge” te promoten die mensen aanmoedigde om zichzelf te stikken in zijn op video gebaseerde sociale mediaplatform.

De Amerikaanse districtsrechter Paul Diamond in Philadelphia oordeelde dinsdag dat het bedrijf immuun was voor de rechtszaak op grond van een deel van de federale Communications Decency Act die uitgevers van andermans werk afschermt.

“De wijsheid van het verlenen van een dergelijke immuniteit is iets dat goed is opgepakt door het Congres, niet door de rechtbanken”, schreef Diamond.

Jeffrey Goodman, een advocaat van de moeder van het meisje, Tawainna Anderson, zei in een verklaring dat de familie “zal blijven vechten om sociale media veilig te maken, zodat geen enkel ander kind wordt gedood door het roekeloze gedrag van de sociale-media-industrie.”

TikTok reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Anderson klaagde TikTok en zijn Chinese moederbedrijf ByteDance Inc in mei aan, omdat het algoritme van het bedrijf haar dochter, Nylah Anderson, een video liet zien die de black-out-uitdaging suggereert.

In december 2021 probeerde Nylah de black-outuitdaging met behulp van een tasriem die in de kast van haar moeder hing, waarbij ze het bewustzijn verloor en ernstige verwondingen opliep, volgens de rechtszaak. Ze werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar stierf vijf dagen later.

TikTok en ByteDance besloten de zaak te seponeren en zeiden dat ze op grond van artikel 230 van de Communications Decency Act niet aansprakelijk konden worden gesteld voor het publiceren van inhoud van derden. Diamond, die zei dat de omstandigheden “tragisch” waren, was het daarmee eens.

TikTok en andere socialemediabedrijven, waaronder Facebook en Instagram-moeder Meta Platforms Inc (META.O) en YouTube-moeder Alphabet Inc (GOOGL.O), worden geconfronteerd met een groeiend aantal rechtszaken in het hele land om hen aansprakelijk te stellen voor het veroorzaken van jonge mensen om verslaafd te raken aan hun producten en in sommige gevallen schade toe te brengen, waaronder eetstoornissen, zelfverwonding en zelfmoord.

Een federaal gerechtelijk panel eerder deze maand consolideerde tientallen van dergelijke zaken in een nieuwe massale onrechtmatige daad in een federale rechtbank in Oakland, Californië.

Rapportage door Brendan Pierson in New York; bewerking door Jonathan Oatis

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

Brendan Pierson

Thomson Reuters

Brendan Pierson doet verslag van productaansprakelijkheidsgeschillen en op alle gebieden van het gezondheidsrecht. Hij is te bereiken via brendan.pierson@thomsonreuters.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in