TikTok houdt van Vintage Pyrex, hier is waar je het kunt vinden

0
9


Pretty Pyrex had een soortgelijke ervaring nadat ze in 2019 met haar account was begonnen. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat iemand behalve mijn moeder het zou volgen”, geeft ze toe. “Het was ongeveer een jaar later, in 2020, dat ik een aanzienlijke groei in volgers doormaakte.” Kijkers hielden van de nostalgie van Jamie’s video’s en zouden zeggen dat ze hen terugbrachten naar tijd doorbrengen in de keuken van hun oma. “Pyrex doet me denken aan een eenvoudigere tijd waarin families allemaal samenkwamen voor het avondeten en de gebeurtenissen van hun dag deelden”, voegt ze eraan toe.

Het kleurrijke kookgerei langs de keukenplanken voor vrouwen grijpt zeker terug naar een ander tijdperk. Het glas dat Pyrex zou worden, werd voor het eerst gemaakt in 1908, toen Corning Glass Works een borosilicaatglas creƫerde dat bestand was tegen extreme temperaturen. Het werd Nonex genoemd en werd gebruikt in spoorweglantaarns. Door de sterkte van het materiaal hoefde het glas zelden te worden vervangen, dus zocht het bedrijf naar andere toepassingen voor het glas.

Zoals het verhaal gaat, was het jaar 1913 toen een vrouw genaamd Bessie Littleton per ongeluk een ovenschaal brak en haar man, een Corning-wetenschapper, vroeg of ze mocht experimenteren met een Nonex-glas. Ze bakte een biscuitgebak in het Nonex-glas, en dat bleek zo goed dat het bedrijf kookgerei van het glas begon te maken. In 1915 had het bedrijf zijn eerste Pyrex-lijn, die verschillende taartplaten omvatte, wat leidde tot de naam Pyrex, een vermenging van taart en Geenex.

Jamie Hardisty, ook bekend als Pyrex Girl, toont haar collectie met notenkrakers geschilderd in de felle kleuren die haar kleurrijke Pyrex nabootsen.

Tegenwoordig kan nieuwe Pyrex worden gemaakt van gehard natronkalkglas of van het originele borosilicaatglas. Het merk stapte in de jaren 50 van de vorige eeuw over op natronkalkglas, maar begon onlangs met de herintroductie van borosilicaatglas. Hoewel beide glazen hittebestendig zijn, gedijt borosilicaatglas beter bij extreme temperaturen, waardoor de vintage Pyrex-stukken zeer gewild zijn bij verzamelaars. “Ik begon met verzamelen voordat het cool was”, zegt Jamie. “Een roze Daisy 043 zou misschien $ 12 zijn, en tegenwoordig zou het minstens $ 75 zijn in goede staat.” Een paar jaar geleden bracht Corning een collectie kommen van helder glas uit voor zijn 100-jarig jubileum die modern zijn maar met vintage Pyrex-ontwerpen erop. “Ik denk echter nog steeds dat er niets beters is dan vintage”, voegt Pretty Pyrex toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in