TikTok heeft Steve Lacy geholpen bovenaan de hitlijsten te komen. Zou dit ook voor andere opkomende artiesten kunnen gebeuren?

0
77


Muziek – 6 minuten geleden

Elia C. Watson

Elijah Watson is de nieuws- en cultuurredacteur van Okayplayer. Wanneer…

TikTok heeft Steve Lacy geholpen bovenaan de hitlijsten te komen.  Zou dit ook voor andere opkomende artiesten kunnen gebeuren?

Photo Credit: Scott Dudelson/Getty Images voor Coachella

Het succes dat Steve Lacy beleeft met ‘Bad Habit’ laat zien hoe TikTok een geliefd nummer kan helpen de strijd aan te gaan met de grootste pophits van dit moment.

Dit jaar hebben we een aantal onverwachte nummers naar de top van de hitlijsten zien komen. Dankzij het laatste seizoen van Vreemdeling Dingen, Kate Bush’ jaren 80-klassieker “Running Up That Hill” is een van de nummers geworden die het jaar zullen bepalen, na 34 weken in de Billboard’s Hot 100 te hebben gestaan, met een piek op nummer 3. Meer recentelijk is er een nummer gevonden dat zelf ingeklemd tussen de nummer 1 (Harry Styles’ “As It Was”) en nummer 3 (Lizzo’s “About Damn Time”). Een nummer van een hedendaagse artiest waarvan je niet zou verwachten dat het nummer 2 zou zijn: ‘Bad Habit’ van Steve Lacy.

De tweede single van Lacy’s laatste album Tweelingenrechten, “Slechte gewoonten” is niets zoals zijn top 10 tegenhangers. Het is een rinkelende gitaarballad over het zou, had kunnen hebben, had moeten hebben van een niet nagestreefde aantrekkingskracht – een opmerkelijk contrast met de vrolijke puls van “As It Was” en “About Damn Time”, evenals andere top 10-hits zoals “Break My Soul” van Beyoncé en “Super Freaky Girl” van Nicki Minaj.

@fathermerk

ik weet dat elk lyrisch alr😭😭-album krankzinnig is. Ik wou dat ik het wist🥹

♬ Slechte gewoonte – Steve Lacy

Waarom staat “Slechte gewoonte” nu op nummer 2? Vooral dankzij TikTok. Momenteel is het nummer gebruikt in meer dan 446.000 video’s, waaronder merkpromovideo’s van de populairste TikTok-gebruikers, zoals Charlie D’Amelio en Hailey Bieber. Het is ook niet gebonden aan een specifieke trend (zoals meestal het geval is met een nummer dat de ronde doet op het sociale-mediaplatform), waarbij NYLON opmerkt hoe het nummer “lijkt te zijn gekoppeld aan bijna elk type video – mensen die alledaagse taken doen, aankleden en rondlopen – en wat meer bedachtzame die de teksten gebruiken als inspiratie voor de video zelf. Dit alles heeft ertoe bijgedragen dat “Bad Habit” een langzame maar gestage klim heeft gemaakt van zijn nummer 6-debuut op de Hot 100 tot waar het nu is. Maar dat is niet de enige hitlijst waar het nummer momenteel bovenaan staat. Zoals Billboard op dinsdag (6 september) meldde, is ‘Bad Habit’ het eerste nummer dat ooit bovenaan hun Hot R&B/Hip-Hop Songs, Hot R&B Songs, Hot Rock & Alternative Songs, Hot Rock Songs en Hot Alternative Songs-hitlijsten heeft gestaan. dezelfde tijd.

Dat “Bad Habit” toonaangevende hitlijsten in verschillende genres is geworden, is begrijpelijk. Het nummer is, net als de rest van het album, een samensmelting van geluiden, voornamelijk R&B en indierock. Zal dit nu meer een norm worden – waar minder bekende maar nog steeds extreem populaire artiesten (of zelfs gewoon mindere artiesten) zich naast alomtegenwoordige popsterren aan de top van de hitlijsten kunnen bevinden? Mogelijk. We hebben eerder gezien hoe een trend op sociale media of een bekende beroemdheid een relatief onbekend nummer in een hit kan veranderen. Er is ook de onvoorspelbare democratie van TikTok in het spel, waar de verwachte huidige grote hits zich kunnen bevinden naast tientallen jaren oude nummers zoals Wheatus’ “Teenage Dirtbag” of een R. Kelly-nummer dat eigenlijk niet de soundtrack van een virale dans zou moeten zijn tendens.

@mmmmmfooooood

♬ Slechte gewoonte – Steve Lacy

En als laatste is er “Bad Habit” zelf: een goed nummer dat de elementen heeft die nodig zijn om zowel een TikTok-favoriet als een bescheiden pophit te zijn – een direct memorabele en goede hook met een direct aanstekelijke en goede melodie.

Hopelijk verwijst “Bad Habit” naar meer onverwachte, enigszins linkse, genre-mengende artiesten die op deze manier opmerkelijke erkenning krijgen, waarbij de TikTok-viraliteit zich vertaalt in voldoende streams die resulteren in het moment dat Lacy het heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in