TikTok heeft heel veel nuttige informatie, maar je moet bronnen verifiëren

0
87


Op zoek naar een taai chocoladekoekjesrecept dat je in 10 minuten kunt maken? Of tips over wat u moet doen als u de loterij wint? Hoe zit het met leuke budgetvriendelijke date-ideeën?

Miljoenen mensen zoeken nu actief naar antwoorden op dat soort vragen op TikTok, waarbij 40% van de 18- tot 24-jarigen in de VS, ondervraagd door Google, zegt TikTok te gebruiken om informatie te vinden, zei een woordvoerster van Google.

Toch betekent het feit dat steeds meer mensen TikTok gebruiken voor antwoorden op hun zoekvragen niet dat iedereen naar de beste en meest accurate informatie wordt geleid. Iedereen kan immers delen op het platform, ongeacht ervaring. En TikTok weegt zoekresultaten niet altijd af op betrouwbaarheid.

Gabby Brauner, 27, zei geschokt te zijn toen ze zag hoe inflatie de prijs van haar geliefde sixpack avocado’s in mei had opgedreven. Omdat ze bang was dat het dure fruit te rijp zou worden voordat ze ervan kon genieten, zei ze dat ze opgelucht was toen ze een video in haar TikTok-feed vond die laat zien hoe het fruit in water kan worden gekoeld om te voorkomen dat het bruin wordt.

Nadat video’s van deze hack aan populariteit wonnen, zei een woordvoerster van de Food and Drug Administration dat de opslagsuggestie een slecht idee was. Ziekteverwekkers op het oppervlak van de avocado, zoals salmonella en listeria, zouden kunnen gedijen in water, zelfs in een koude koelkast, zei de woordvoerster.

Gabby Brauner, 27, zegt dat ze graag advies krijgt van mensen van haar leeftijd over lifestyle-hacks en buitenactiviteiten.


Foto:

Michael Librizzi

Onjuiste informatie is overal op internet te vinden. TikTok kan het probleem verergeren omdat het algoritme je clip na clip stuurt op basis van de interesses die je onthult door te tikken en te kijken. Maar het weet alleen of een video feitelijk juist is of niet als deze is gemarkeerd of anderszins is beoordeeld.

Omdat het ontwerp van de app aanvoelt als een reeks face-to-face videochats, hebben we een natuurlijke neiging om de spreker te vertrouwen, zei Abbie Richards, een onafhankelijke onderzoeker naar verkeerde informatie die gespecialiseerd is in TikTok. Je waakzaamheid verlagen kan riskant zijn als je op zoek bent naar kennis die gepaard gaat met hogere inzetten, zoals gezondheids- en welzijnsaanbevelingen of de dekking van actuele gebeurtenissen, voegde ze eraan toe.

Het percentage TikTok-gebruikers dat voor nieuws op de app vertrouwde, steeg tot 29% in 2021, tegen 22% in 2020, volgens Pew Research Center. Net als bij de andere grote sociale netwerken, was verkeerde informatie een probleem op TikTok, zeggen mediageletterdheidsexperts, omdat video’s met onnauwkeurigheden over Covid-19-vaccins, de oorlog in Oekraïne en andere onderwerpen zich verspreidden.

Gebruikers kunnen video’s rapporteren aan TikTok-beheerders door de video ingedrukt te houden en op Rapporteren te tikken. Van daaruit kan een gebruiker de video markeren voor verkeerde informatie of enige andere schending van de Communityrichtlijn.

TikTok zegt dat het gemarkeerde inhoud of video’s met gevoelige trefwoorden beoordeelt met behulp van openbaar beschikbare informatie en informatie die het ontvangt van zijn factcheckingpartners. TikTok zegt dat het inhoud die het als ongefundeerd beschouwt, uit de For You-feeds houdt – de meest populaire landingsplek in de app – hoewel het nog steeds via zoeken kan verschijnen. Als gemarkeerde inhoud schadelijk blijkt te zijn, zegt TikTok dat het de video helemaal van het platform verwijdert.

Het is waarschijnlijk dat mensen, vooral die onder de 30, hun gebruik van TikTok als visuele zoekmachine zullen blijven uitbreiden. Voor iedereen die dat wel doet, volgen hier enkele belangrijke praktijken om in gedachten te houden.

Vergeet niet dat het begon met grappige clips

TikTok is in de eerste plaats een site voor entertainment.

Het algoritme van TikTok merkt op dat je een video voltooit en geeft op basis daarvan meer aanbevelingen. Wat u zoekt – een gebruikersnaam, een geluid, een hashtag of een video – is een ander signaal voor de app dat u ergens in geïnteresseerd bent, dus meer aanbevelingen in die zin verschijnen automatisch in uw feed.

Het gedraagt ​​zich niet zoals Google, dat zegt dat het zoekresultaten rangschikt op basis van sites die het meest relevant zijn voor een zoekopdracht en de waarschijnlijkheid dat die informatie betrouwbaar is.

Uit een onderzoek van de Wall Street Journal bleek dat TikTok slechts één belangrijk stuk informatie nodig heeft om erachter te komen wat je wilt: de hoeveelheid tijd die je over een stuk inhoud blijft hangen. Elke seconde dat je aarzelt of opnieuw kijkt, volgt de app je. Foto-illustratie: Laura Kammermann/The Wall Street Journal

“Als je op TikTok op een sleutelterm of vraag zoekt, zijn de meeste resultaten die je krijgt niet afkomstig van organisaties of instellingen of professionals in hun respectievelijke vakgebieden”, zegt Kaylee Fagan, een onderzoeksmedewerker aan het Shorenstein Center on Media van Harvard. , politiek en openbaar beleid.

DEEL JE GEDACHTEN

Hoe gebruik je TikTok om informatie te vinden? Neem deel aan het onderstaande gesprek.

Door “flash flooding” in het zoekveld van TikTok te typen, krijg je een verscheidenheid aan video’s te zien: originele beelden, reposts en clips van het nieuws of YouTube. Google daarentegen leidt met definities en primaire bronnen zoals Weather.gov.

TikTok staat makers niet toe om in video-onderschriften naar webpagina’s te linken. Tenzij makers links naar meer informatie in hun bios plaatsen, is de informatie in de videoclip zelf alles wat je krijgt. Video’s in de feed tonen ook niet de datums waarop ze zijn toegevoegd. Dit kan een probleem zijn als informatie is gewijzigd. Je kunt de videodatums echter controleren als je naar de pagina van de maker gaat.

Controleer de informatie en de bron ervan

Een belangrijk onderdeel van TikTok is de meer intieme relatie tussen de makers en de kijkers. Na verloop van tijd bouw je een niveau van vertrouwen op bij bepaalde makers. Hoewel het helpt als je hun inhoud lang genoeg volgt om een ​​idee te krijgen van wat ze weten, moet je altijd wat sceptisch blijven.

‘Je moet bereid zijn te accepteren dat ze het bij het verkeerde eind kunnen hebben’, zei mevrouw Richards. “Je wilt mensen zoeken die eigenaar zijn geworden en verantwoordelijkheid hebben genomen voor wanneer ze in het verleden ongelijk hebben gehad.”

Ga van het platform af om meer te weten te komen over wie deze mensen zijn, het niveau van hun expertise en waarom hun stem waardevol is voor het gesprek. Zoek bijvoorbeeld naar hun opleidings- of arbeidsgegevens op LinkedIn, of kijk op de websites van bedrijven of organisaties waarmee ze aangeven verbonden te zijn.

Meagan Loyst, 25, gebruikt TikTok regelmatig om reis- en eetaanbevelingen te vinden.


Foto:

Kom op Yazdani

Meagan Loyst, 25, gebruikt de app vaak om restaurants en dingen om te doen in New York te vinden. Het is leuk om aanbevelingen te krijgen van mensen die op haar lijken en voelen, zei ze. Bovendien kunnen snelle, meeslepende beelden meer overbrengen dan een algemene Google-zoekopdracht.

Ze herinnerde zich dat ze #glutenvrij en #newyorkcity op TikTok had gezocht om een ​​restaurant te vinden om met haar moeder te bezoeken. Het werkte: de plek die ze had uitgekozen was in het echt net zo goed als in de video, en mevrouw Loyst zei dat haar moeder het restaurant nu de hele tijd bezoekt.

“Om ergens heen te kunnen gaan waar ze alles kan eten en zich geen zorgen hoeft te maken over haar allergieën is geweldig”, zei mevrouw Loyst.

Wat een onschuldige zoektocht lijkt, kan in feite risico’s met zich meebrengen, vooral als het om de gezondheid gaat, zegt Scott Talan, een communicatieprofessor aan de American University. Hij zei dat het altijd goed is om dat extra onderzoek te doen als je TikTok eenmaal hebt gebruikt om goede leads te genereren.

“Er zijn verschillende niveaus van ernst”, zei dhr. Talan. Categorieën waar nauwkeurigheid er echt toe doet – en waar TikTok-gebruikers voorzichtig moeten zijn bij het nemen van actie – zijn onder meer gezondheidszorg en persoonlijke financiën, zei hij. Als iemand zegt dat ze TikTok alleen gebruiken om informatie te vinden, voegde hij eraan toe: “Ik zou me een beetje zorgen maken over wat ze krijgen.”

—Voor meer WSJ Technology-analyse, recensies, advies en koppen, schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf naar Cordilia James op cordilia.james@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alle rechten voorbehouden. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in