TikTok heeft een wantrouwenprobleem – en profiteren van donaties helpt niet – Doha News

0
9


Naast hun lijden onder onderdrukkende regimes en sociale structuren, lijden vluchtelingen ook onder de gevolgen van kapitalistische hebzucht van zakelijke ondernemingen.

TikTok is beschuldigd van onethische praktijken nadat uit een onderzoek van BBC News bleek dat het bedrijf profiteert van arme gezinnen die bedelen op de app.

Er wordt aangenomen dat TikTok en partnerorganisaties tot 70% van het gedoneerde geld opnemen, en een klein deel van de donatie overhandigen aan de vluchtelingen die hulp nodig hebben.

TikTok informeert donoren niet dat het grootste deel van hun geld door het bedrijf zal worden ingenomen, waardoor velen denken dat hun donaties de vluchtelingen zullen bereiken die ze van plan waren te helpen.

Hoe het schema werkt

TikTok contracteert agentschappen om “livestreams te werven en gebruikers aan te moedigen meer tijd aan de app door te brengen”, aldus de bevindingen van de BBC. Die bureaus huren vervolgens zogenaamde “TikTok-tussenpersonen” in die telefoons en internettoegang bieden aan vluchtelingen. Ze helpen gebruikers ook om hun accounts te deblokkeren en betere toegang te krijgen tot klantenondersteuning dan de gemiddelde gebruiker.

De families posten vervolgens de livestreams in de veronderstelling dat ze geld voor zichzelf inzamelen. De realiteit is dat TikTok en zijn gecontracteerde bureaus degenen zijn die het grootste deel van het geld verdienen.

De tussenpersonen zorgden ervoor dat de families Britse simkaarten kregen om hun inhoud aan Britse mensen te laten zien, omdat men gelooft dat ze de meest vrijgevige zijn.

TikTok’s reactie

TikTok zei dat “uitbuitend bedelen” niet is toegestaan ​​op zijn platform en beloofde actie te ondernemen. Een paar dagen later verbood het kinderen onder de 18 jaar om live te streamen op de app.

Om geld te doneren, moeten donateurs TikTok-munten kopen met echt geld. Munten kunnen vervolgens worden gebruikt om cadeaus te kopen in een livestream. De maker zet de geschenken vervolgens om in diamanten, die kunnen worden ingewisseld voor echt geld.

Dit complexe systeem van Geld → Munten → Geschenken → Diamanten → Geld is waarschijnlijk ontworpen om de inkomstendaling van TikTok weg te werken.

Het bedrijf weigerde het percentage van de inkomsten bekend te maken dat het haalt uit livestreamdonaties. Het drong erop aan dat het beduidend minder dan 70% van het geld uit donaties haalt.

Toen de BBC echter een experiment uitvoerde met het doneren van geschenken aan een testaccount, ontving het account 106 donaties. Als zodanig lijkt het erop dat TikTok en zijn gecontracteerde bureaus 69% van de gedoneerde inkomsten hebben ontvangen.

Morele verantwoordelijkheid

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de kwaadaardige winst van TikTok illegaal is, is het absoluut misleidend en immoreel. Donateurs kregen de indruk dat hun donaties rechtstreeks naar de mensen gaan die het nodig hebben, terwijl TikTok en zijn gelieerde ondernemingen in werkelijkheid het grootste deel van het geld incasseren.

Het besluit van TikTok om bedelen en kinderen uit livestreams te bannen, lijkt een misplaatste beslissing. Het bedrijf heeft de mogelijkheid om geld te sturen naar degenen die het nodig hebben, met een publiek dat bereid is te doneren en kan een regeling aanbieden om ervoor te zorgen dat 100% van de donaties naar de meest behoeftigen gaat.

In plaats van deze functionaliteit in te schakelen, heeft TikTok echter een potentiële reddingslijn afgesneden van gezinnen die dit het meest nodig hebben. In plaats van families te helpen contact te leggen en donaties te ontvangen van een genereuze gebruikersgroep, laat het bedrijf degenen die de hulp nodig hebben in het ongewisse.

Versterking van het idee dat arme gezinnen, zoals altijd, een bijzaak blijven als het gaat om het maximaliseren van winsten voor bedrijven en kapitalistische ondernemingen.

Mona en haar familie behoorden tot de vluchtelingen die hun donatiegeld kregen gestolen [BBC News]

Hoewel TikTok’s reactie impliceert dat het per ongeluk vluchtelingen heeft uitgebuit, is dit geen excuus voor het bedrijf.

Met naar schatting tienduizend werknemers en een omzet van $ 6 miljard is TikTok moreel verplicht om ervoor te zorgen dat zijn producten correct worden gebruikt. In plaats van puur voor groei te bouwen, zou het bedrijf een deel van zijn focus moeten verleggen naar het voorkomen en opsporen van dergelijke onmenselijke praktijken zonder dat media-terugslag nodig is om ze erop aan te spreken.

TikTok’s commercialisering van het lijden van mensen, al dan niet opzettelijk, is een product van hebzuchtig kapitalisme dat winst en groei in het algemeen prioriteit geeft.

Desensibilisatie van de mensheid

Het lijdt geen twijfel dat dergelijke video’s en incidenten de mensheid verder ongevoelig maken. Onderzoek toont aan dat we ongevoeliger worden voor gebeurtenissen naarmate we er meer over horen.

Als we bijvoorbeeld van één moord per jaar horen, zullen we er verontwaardigd en buitengewoon empathisch over zijn, terwijl het lezen van elke dag over meerdere moorden dergelijke gebeurtenissen normaliseert.

Met de uitbuitingspraktijken van TikTok worden we ongevoeliger voor het lijden van kwetsbare mensen en vluchtelingen. Wat verontwaardiging in ons zou moeten veroorzaken, begint mildere reacties te veroorzaken door de herhaling van de incidenten.

Zoals aangegeven legt het bedrijf een verklaring af, verandert het een beleid en blijft het ongestraft opereren. Aan de andere kant worden de arme gezinnen die van het lijden onder onderdrukkende regimes naar vluchtelingenkampen gingen waar ze lijden onder onderdrukkende structuren, onderworpen aan nog meer lijden en uitbuiting wanneer ze ons om hulp vragen – omdat kapitalistische ondernemingen de morele en ethische systemen om de mens voor de winst te plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in