TikTok heeft een patent voor een muziekservice en zoekt personeel voor ‘TikTok Music’.

0
90


TikTok, toch? Wordt het een platenlabel? Of is het gewoon een social media gigant die ook als muziekdistributeur optreedt? Of is het al het bovenstaande?

Zou het binnenkort ‘muziekstreamingservice’ aan de lijst kunnen toevoegen?

Business insider ontdekte onlangs een Amerikaanse merkaanvraag ingediend door TikTok-moederbedrijf ByteDance voor ‘TikTok Music’.

De voorgestelde aanvraag, oorspronkelijk ingediend in Australië in november, gevolgd door de VS in mei, stelt gebruikers in staat om “muziek, liedjes, albums, songteksten te kopen, af te spelen, te delen, te downloaden” en “audio en video live te streamen”.

Hoewel de aanvraag bij het US Patent and Trademark Office zeker duidt op een voornemen om een ​​muziek-app te ontwikkelen, heeft MBW nog meer tastbaar bewijs gevonden van TikTok’s ambities op het gebied van muziekservices in de VS.

We hebben een oud Amerikaans patent ontdekt dat is ingediend door het in Singapore gevestigde TikTok Pte. Ltd in mei 2018 en verleend in januari 2021 voor een “methode om digitale muziekinhoud te downloaden naar en te gebruiken op een draagbaar draadloos computerapparaat”.

Volgens de samenvatting van de aanvraag van TikTok Pte, die u hier kunt lezen, beweert het bedrijf dat zijn uitvinding een “volwassen, betrouwbare en handige oplossing is waarmee gebruikers gemakkelijk muziek kunnen verkrijgen, beluisteren en beheren op draagbare draadloze computerapparaten”.

De indiening beweert verder dat “deze uitvinding”, genaamd het ‘Music Station’, de belofte heeft dat het echt de manier zal veranderen waarop mensen digitale muziek verwerven en ernaar luisteren”.

De naam Music Station klinkt misschien bekend als je de digitale muziekstreaming-business al een aantal jaren volgt.

Dat komt omdat, en dit is waar dit verhaal nog interessanter wordt, het patent voor ‘Music Station’ oorspronkelijk werd toegewezen aan een in het VK geboren digitaal muziekbedrijf genaamd Omnifone, en sindsdien is overgenomen door TikTok (zie hieronder).Omnifone werd in mei 2016 geadministreerd en de activa werden verkocht voor $ 10 miljoen naar wat werd gemeld door Muziek Bondgenoot destijds een “mysterieuze” koper in de VS.

Een volgend verslag van TechCrunch suggereerde dat Apple een deel van Omnifone’s technologie en talent verwierf, maar geen echte patenten verwierf als onderdeel van de aanval.

Nu zijn we hier, zes jaar later, en ten minste één van die patenten, niet minder voor een digitale muziekservice, is geregistreerd bij TikTok.


Dit roept veel vragen op, zoals: heeft TikTok’s moederbedrijf ByteDance het patent van Omnifone gekocht voorafgaand aan de lancering van TikTok, eerst als Douyin in China in september 2016, en vervolgens als TikTok voor de internationale markt het volgende jaar? En is dit patent tot nu toe het duidelijkste bewijs dat ByteDance en TikTok van plan zijn om een ​​muziekdienst in de VS te lanceren die kan wedijveren met Spotify en Apple Music?

Het bezitten van een patent voor de technologie voor een muziekplatform, naast het aanvragen van een handelsmerk voor een mogelijke naam ervoor, is een goede basis om te hebben als TikTok en ByteDance serieus zouden overwegen om een ​​concurrerend platform te lanceren.

Kunnen delen van het Music Station-patent ook worden gebruikt voor een ‘TikTok Music’-app? Het zou niet de eerste keer zijn dat ByteDance elementen van andere apps gebruikt om zijn eigen apps te verbeteren.

Veel van de functies die tegenwoordig binnen TikTok beschikbaar zijn, zijn oorspronkelijk gebouwd voor een app genaamd Musical.ly, die ByteDance in 2017 voor meer dan $ 800 miljoenen die het jaar daarop fuseerde met TikTok.

Een ander belangrijk stukje context om te onthouden is dat ByteDance al een muziekstreaming-app bezit genaamd Resso, die in maart 2020 in India werd gelanceerd. Het is ook beschikbaar in Brazilië en Indonesië.

Onder verwijzing naar een voormalig medewerker van ByteDance, TechCrunch meldt dat het bedrijf overweegt om Resso in Australië en het VK te lanceren onder die ‘TikTok Music’-banner. Zou de VS de volgende kunnen zijn?


Een extra laag in dit verhaal is dat TikTok achter de schermen personeel aanwerft om in het ‘TikTok Music’-team te werken.

Volgens een advertentie gespot door MBW, is TikTok momenteel aan het werven voor een Backend Software Engineer voor TikTok-muziek in Mountain View, Californië. De kopie in de advertentie maakt ook de muziekambities van TikTok glashelder.

TikTok zegt dat het zijn “missie is om resonantie op te bouwen en expressie te inspireren door middel van muziek, waaronder Resso, TikTok Music en SoundOn”.

De advertentie legt verder uit: “Resso of TikTok Music, is een muziek-app voor Gen Z die 2020 lanceerde in India, Indonesië en Brazilië”.

Met andere woorden, TikTok Music is gewoon een andere naam voor Resso.

De advertentie vervolgt: “Onze belangrijkste kenmerken zijn nu: aanbevelingen voor één nummer, opmerkingen, gesynchroniseerde songteksten, het delen van songteksten, enz. SoundOn, een afkorting voor Artists Open Platform (AOP), is ByteDance’s eigen muziekdistributie- en promotieplatform, ontworpen om onafhankelijke artiesten met tools voor het publiek en loopbaanontwikkeling”.

“AOP wordt momenteel mogelijk gemaakt door TikTok (app voor het ontdekken van muziek) en Resso (app voor muziekstreaming), maar we zijn van plan in de toekomst meer ByteDance-producten te integreren.

“We zijn op zoek naar enthousiaste software-ingenieurs met een passie voor technische uitmuntendheid, in het bijzonder het optimaliseren van software-R&D-processen voor grootschalige internetdiensten.”

Merk op dat TikTok tussen haakjes specifiek wordt beschreven als “muziekontdekkingsapp” naast het claimen ‘de leidende bestemming voor mobiele korte video’s’ bovenaan de advertentie te zijn.

Vragen die de muziekbusiness vandaag zal stellen, zijn onder meer: ​​Wanneer zal TikTok, met zijn 1 miljard wereldwijde gebruikers, officieel een TikTok Music-streaming-app lanceren in de VS? En in hoeverre zou dat een bedreiging vormen voor de marktdominantie van Spotify?Muziekbedrijf wereldwijd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in