TikTok heeft de radioster vermoord

0
96


Door Emma Weidmann | Stafschrijver

Of we het nu leuk vinden of niet, sociale media zijn een integraal onderdeel geworden van de ervaring van deze generatie. Het is een plek waar iedereen zijn 15 minutes of fame kan hebben, zijn talent gratis kan laten zien en basisbewegingen van muziek en cultuur kan starten. Daar begonnen artiesten als Steve Lacy, Conan Gray, Mac Miller, Clairo en meer. YouTube en Soundcloud hebben een grote rol gespeeld bij het stimuleren van de introverte, creatieve types op het wereldtoneel.

TikTok is echter waar uniciteit en creativiteit sterven.

TikTok beloont muziek die is gemaakt voor dansclips van 15 seconden, speciaal afgestemd op onze steeds slechter wordende aandachtsspanne. Een pakkende hook is alles wat je nodig hebt om viraal te gaan en je nummer bovenaan de Billboard- en Spotify-hitlijsten te krijgen, hoe de rest van het nummer ook klinkt.

Voorbeeld: “abcdefu” van Gayle, het meest vermoeide en repetitieve nummer dat voortkomt uit de epidemische stam van op kinderrijmpjes geïnspireerde hersenrot in de app. Leah Kate’s “Twinkle Twinkle Little B—-” is hier een ander goed voorbeeld van. Alsof iemand nog een deuntje nodig had over een relatiebreuk of een kerel met een stuk rommel voor een auto die met een nieuw meisje uitgaat om zijn ex jaloers te maken – zo jaloers zelfs dat ze er een lied over moet schrijven. Het klonk in ieder geval goed toen Avril Lavigne dat deed en was niet ingesteld op iets dat zo eenvoudig was dat alleen peuters ernaar luisteren.

Om nog maar te zwijgen van nummers als Lizzo’s “About Damn Time”, die echte slang uit de app zijn gaan gebruiken, vermengd met naamsvermeldingen van ontwerpers en overdreven teksten over feesten. “About Damn Time” ontketende de uitdrukking “Balenci-ussy” in de wereld, en het was nooit meer hetzelfde.

Het is geen verrassing. Het doel van het algoritme van het platform is om inhoud te pushen waarvan statistisch is bewezen dat mensen ze leuk vinden, becommentariëren, delen en anderszins interactie hebben. Wanneer muziek formeel en saai wordt – wanneer we klonen van Olivia Rodrigo en Billie Eilish en op bestelling gemaakte artiesten zoals Lil Huddy krijgen – is het enige wat je hoeft te doen de app te sluiten. Ga naar Spotify, luister naar iets heel goeds en probeer te onthouden wanneer “goed” de standaard was en geen uitzondering.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in