zaterdag, januari 28, 2023
Home News TikTok-gebruikers blijven praten over hun tijdperk

TikTok-gebruikers blijven praten over hun tijdperk

0
58


Opmerking

Op een avond in juli voelde Jenny Lewis zich vooral brak nadat ze haar creditcard had gebruikt bij Trader Joe’s. Dus pakte ze haar telefoon en nam een ​​video op van zichzelf terwijl ze op het trottoir stond, tulpen die uit haar tas gluurden, en postte het op TikTok met Louis Armstrongs “La Vie En Rose” op de achtergrond.

“Ik weet het allemaal, maar ik ben in mijn tijdperk van stokbrood en kaas en bloemen”, schreef Lewis, 29, die bij een literair bureau werkt. “Mijn tijd van geldverspilling. mijn bougie te dure Dickensian boerenvoedseltijdperk. mijn negeer mijn trapsgewijze creditcardschuldtijdperk … mijn ontkenningstijdperk.

Lewis’ TikTok maakte deel uit van ons “Era”-tijdperk, een trend die de hele zomer de sociale media heeft overspoeld, waarin mensen veranderingen in hun leven, stijl of houding presenteren door met een zelfbewuste dramatische flair aan te kondigen dat ze een nieuwe ” tijdperk.”

Wat betekent het om een ​​tijdperk binnen te gaan? Het is een manier om eigenaar te worden van je eigen verhaal, zelfs (vooral) de rommelige delen. Je slaat de deur van het ene hoofdstuk van je leven dicht en schrijdt nadrukkelijk naar het volgende. Je besluit dat er een tijdperk is begonnen en daarom zit je erin. Uw verklaring maakt het zo.

Misschien zit je in je “flop-tijdperk” – een periode van vernedering, mislukking en nederlaag. Deze munt bestaat al sinds ongeveer 2008, hoewel het een recente heropleving heeft genoten. Denk aan een popster wiens album de hitparade niet haalt, of aan een grijze, vermoeide Ben Affleck, die worstelt onder een logge stapel Dunkin’-koffiekopjes.

Of misschien zit je in je ‘schurkentijdperk’, dat minder gaat over het feit dat je slecht bent en meer over je gedrag niet laten bepalen door de percepties en verwachtingen van andere mensen. Op TikTok roepen gebruikers vaak het ‘Euphoria’-personage van Sydney Sweeney, Cassie, op en zegt: “Als dat me een slechterik maakt, dan is het maar zo.”

Of je zou je ‘Reputatie’-tijdperk kunnen binnendringen, zoals in het album van Taylor Swift: elke man uitdagen om je onrecht aan te doen; wraak beloven aan jongens die roekeloos genoeg zijn om vals te spelen, te liegen of weg te gaan; donkere lippenstift dragen.

Een brutaal genoemd “tijdperk” ondergraaft elke ontbering die het vorm geeft: waarom zou je zeggen dat je overweldigd bent door verdriet, geldproblemen of eenzaamheid (verdrietig, gênant) als je in je “vlooientijdperk” (chic, cool) zou kunnen zijn?

“Ik denk dat er een dissociatief aspect aan zit: ik zie mezelf een leven leiden, ik kan doen alsof ik het niet ben die ik leef”, zegt Rebecca Jennings, die de internetcultuur voor Vox behandelt. Tegelijkertijd: “Het is heel erg voor onszelf”, zegt ze. “Je romantiseert alles wat je doormaakt door het een ’tijdperk’ te noemen. Het helpt je om je leven een beetje zinvoller te zien dan het zou kunnen zijn.”

Het feit dat zoveel ’tijdperken’ zich richten op vernederende of moeilijke ervaringen, maakt de kans groter dat de meme blijft hangen, zegt Sylvia Sierra, taalkundige en auteur van Millennials Talking Media. “Dat heeft veel sociaal kapitaal online … om zelfspot te zijn, om jezelf niet te serieus te nemen, om onaangename onderwerpen te belichten.”

Generaties die online zijn opgegroeid, hebben een aangeboren “begrip dat hun zelfpresentatie een vorm van verhalende creatie is”, zegt Rusty Foster, internetcriticus en auteur van de Today in Tabs-nieuwsbrief. Waarom zou je gebukt gaan onder de schaamte om je een mislukkeling te voelen als je gewoon kunt zeggen: hey, het is maar een flop-tijdperk?

“Het is een manier om hoe je je voelt in te kaderen als een moment dat niet alleen verandering toelaat, maar vereist”, zegt Foster. De donkere tijdperken – zoals het ‘schurkentijdperk’ – zijn een manier om ‘jezelf toestemming te geven om te experimenteren met ‘Wat als ik een schurk was?’ En misschien dat opnemen in je normale tijdperk.”

Online gedragen burgers zich als beroemdheden – of, misschien meer ter zake, hoofdrolspelers. Ze streven naar hoofdpersoon energie. Zij zijn doe het voor de plot. Hieruit volgt natuurlijk dat elke verandering in smaak en stemming een nieuw tijdperk inhoudt.

Tijdperken, en de opwinding die ze elke dag afgeven, waren vooral aantrekkelijk tijdens de pandemische lockdowns. Voor mensen die thuis vastzitten en niets anders te doen hebben dan zich krankzinnig voelen (“mijn ‘Yellow Wallpaper’-tijdperk binnengaan”), zorgde de over-the-top theatraliteit van een niets-gebeurtenis als een “tijdperk” voor veilig, niet-covid-gerelateerd drama voor anders gewone, eindeloze maanden. Een garderobewissel debuteerde met een nieuwe persona; een knipbeurt was helemaal een nieuwe identiteit. Waarom zou je gewoon naar ‘The Sopranos’ kijken als je… kon ik betreed mijn Jersey-tijdperk, mijn gabagool-tijdperk, mijn ‘Chris Moltisanti is het beste Chris’-tijdperk, mijn kussende mannen-op-beide-wangen-en-soms-op-de-mond-gewoon-om-hallo te zeggen tijdperk”?

Als je niet veel tijd online doorbrengt, klinkt het gebruik van ’tijdperk’ om iets zo alledaags als een nieuw kapsel of een nieuwe houding te beschrijven waarschijnlijk belachelijk. Maar de juxtapositie tussen de grootsheid van taal en de alledaagsheid van het leven is het hele punt. Hyperbool is de natuurlijke manier van spreken op het internet, zegt Jennings, de verslaggever van internetcultuur. Mensen schrijven “lol” online terwijl ze zwijgend achter hun toetsenbord zitten, en fans die denken “ik ben verliefd op Harry Styles” zullen in plaats daarvan schrijven “Ik wil dat Harry Styles me overreden met zijn auto.”

Maar waarom is? tijdperk, specifiek, het woord dat aansloeg?

Online dient het als een nette tegenhanger van een andere populaire term, ‘moment’ – zoals in, dit nummer of deze artiest of bestemming is ‘een moment hebben’. Offline heeft het een passend wetenschappelijk precedent: in de geologie worden tijdperken gedefinieerd door hun begin en einde, afgebakend door een gebeurtenis die zo enorm en dramatisch is (bijvoorbeeld een massale uitsterving) dat het bewijs ervan vrijwel overal te vinden is, zegt Matthew Carrano, curator van dinosauriërs in het Smithsonian’s National Museum of Natural History.

Neem het Mesozoïcum, oftewel de tijdperken waarin de dinosauriërs leefden. Voor vroege geologen die probeerden te bepalen wanneer dat tijdperk eindigde, bood het uitsterven van de dinosaurussen twee no-duh-bewijsstukken: één, er waren geen dinosauriërs meer; twee: er was een laag rots met geologisch bewijs van de asteroïde-inslag op plaatsen zo ver als Nieuw-Zeeland, India, Argentinië en de Verenigde Staten.

“We kunnen die op een rij zetten en zeggen: ‘Het einde van een tijdperk: hier is het'”, zegt Carrano.

Zelfs zonder de dinosaurusexpert te raadplegen die zo vriendelijk aan onze oproep gehoor gaf, zijn mensen online beland op de geologische term die emotioneel aansluit bij het informele gebruik ervan. “Era” duidt op autoriteit (in tegenstelling tot “periode”, waarvan de grenzen, zo meldt Carrano, nog steeds door experts worden besproken) en grootsheid, maar met limieten (in tegenstelling tot “eon”, wat klinkt alsof het eeuwigheid betekent).

Het gebruik van ’tijdperk’ om het begin en einde van iemands persoonlijke leven te beschrijven, weerspiegelt ook de manier waarop de term ‘seizoen’ in bepaalde spirituele kringen wordt gebruikt. (“Voor alles is er een seizoen, een tijd voor elk doel onder de hemel” – je herkent dit idee misschien van Prediker, of van het Byrds-lied, “Turn! Turn! Turn!”)

Seizoenen en tijdperken ‘hangen nauw met elkaar samen’, zegt Angie Hong, een christelijke schrijver, spreker en aanbiddingsleider. “Ik zie ze hand in hand gaan.” Seizoenen worden door God naar beneden gestuurd, zegt ze, maar “we zijn niet bedoeld om alleen passieve ontvangers te zijn. Het is de bedoeling dat we actief en betrokken zijn in de wereld. . . Dus ik denk dat het aankondigen van het tijdperk, het manifesteren ervan, eigenlijk een statement is van: ‘Ik ga me inzetten. Ik ga verklaren dat ik mijn leven ga leiden met wat mij is gegeven. Ik krijg dit, ik neem het niet liggend op.’ ”

Een belangrijke eigenschap die seizoenen en tijdperken delen: ze duren niet eeuwig. “Het is maar één flop, geen flop-tijdperk”, zei Keara Sullivan, een stand-upcomedian in New York City, in een ironische TikTok die inspeelt op de trend. “En soms, na de moeilijkste flop, komt de grootste slag.”

Hoewel ze in de grap zit, heeft Sullivan in alle oprechtheid ontdekt dat het verwijzen naar haar eigen teleurstellingen als tijdperken haar heeft geholpen een aantal pijnlijke ervaringen te overwinnen. Ze werd geghost door een man met wie ze aan het daten was en zei tegen zichzelf dat het tijd was om ‘mijn ‘reputatie’-tijdperk binnen te gaan’, zegt ze, als ‘een geminachte vrouw’. Ze was blij te ontdekken dat de hyperbool “dit omgekeerde effect had. Door de grotere taal te gebruiken, zie je dat het niet erg is.”

Lewis zegt dat haar TikTok over haar boerentijdperk gewoon was dat ze zichzelf voor de gek hield. (“Voor mij om daar te zitten en een stokbrood en kaas en bloemen te kopen, alsof ik in ‘Les Mis’ ben of zoiets, wat denk ik dat Ben ik dat?’) Maar terwijl ze door de opmerkingen bladerde, ontdekte ze dat mensen hun eigen tijdperk in het hare herkenden en verband hielden met haar coping-mechanisme naar keuze.

“Er zijn maar zoveel manieren waarop je kunt omgaan met het feit dat je op zo’n rare plek in je leven bent voordat je er een ironische afstand van moet cultiveren, en een koelte om te zijn als: ‘Dit is maar tijdelijk. Ik ben gewoon in dit romantische tijdperk van mijn leven waarin ik geen geld heb, of waar ik al deze fouten maak’, zegt ze. “En omarm het gewoon op deze ironische manier. Want hoe moet je er anders mee omgaan?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in