TikTok-gebruikers betaalden voor privacyschendingen – Google, Snap zou de volgende kunnen zijn

0
12


Deze week begonnen TikTok-gebruikers in het hele land die vóór 30 september 2021 video’s in de app hadden gemaakt, betalingen te ontvangen tussen $ 27,84 en $ 167.04 na een class-action schikking voor gegevensprivacy van $ 92 miljoen met het socialemediaplatform.

De grootste controles gingen naar ingezetenen van Illinois voor korte en lange termijn, waar TikTok werd aangeklaagd wegens het overtreden van de strikte biometrische gegevenswetten van de staat door gezichtsherkenningsgegevens te verzamelen en te implementeren in zijn algoritmen zonder toestemming van de gebruiker.

Niet iedereen die TikTok gebruikt in de VS krijgt een cheque, omdat een vergelijkbare federale wet momenteel niet bestaat. Maar de rechtszaak “bekrachtigde een verscheidenheid aan common law en andere soorten claims” in staats- en lokale rechtbanken om het aantal mensen dat een uitbetaling kon krijgen, te maximaliseren, Katrina Carroll, een van de oprichters bij Lynch Carpenter LLP en een van de mede- leidende aanklagers, vertelt CNBC Make It.

Volgens de schikking kwamen tot 89 miljoen mensen in aanmerking om een ​​claim in te dienen.

Dit is niet de eerste keer dat TikTok onder vuur ligt vanwege het misbruiken van de privacy van gebruikers: in 2019 stemde het ermee in om $ 5,7 miljoen te betalen om de beschuldigingen van de Federal Trade Commission van het illegaal verzamelen en opslaan van persoonlijke informatie van minderjarigen te schikken.

Het socialemediaplatform, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, is slechts het nieuwste technologiebedrijf dat boetes betaalt voor het overtreden van de biometrische gegevenswet van Illinois.

In mei ontvingen 1,4 miljoen huidige en voormalige inwoners van Illinois cheques en virtuele betalingen tot $ 397 uit een vergelijkbare rechtszaak van $ 650 miljoen tegen Facebook, die naar verluidt gezichtsherkenningsgegevens zonder toestemming gebruikte om gebruikers te vragen hun vrienden op foto’s te taggen.

Meer controles van privacyrechtszaken zijn waarschijnlijk onderweg. Vorige maand keurde een rechter een schikking van $ 100 miljoen goed tegen Google, waarbij volgens de Chicago Tribune 420.000 inwoners van Illinois elk ongeveer $ 150 zouden ontvangen.

In augustus ontvingen sommige Snapchat-gebruikers een bericht om vóór 5 november een claim in te dienen om deel te nemen aan een vergelijkbare rechtszaak van $ 35 miljoen tegen het bedrijf. Ook Sandwichketen Pret A Manger en fotografiebedrijf Shutterfly hebben de afgelopen 13 maanden soortgelijke rechtszaken beslecht.

Op het eerste gezicht lijken gezichtsherkenningsfuncties op sociale media onschadelijk, zo niet gunstig voor de gebruikerservaring, maar experts zeggen dat er onderliggende gevolgen zijn.

Het in New York gevestigde softwarebedrijf Clearview AI beweert bijvoorbeeld meer dan 20 miljard afbeeldingen van sites als Facebook, YouTube en Venmo te hebben geschraapt om “wetsfunctionarissen te helpen nauwkeurig en snel verdachten te identificeren, slachtoffers te beschermen en gemeenschappen veilig te houden”, aldus zijn website.

In een gerechtelijke schikking in mei in Illinois stemde Clearview ermee in om te stoppen met de verkoop van zijn informatie aan zowel particulieren als particuliere bedrijven in de VS. Het bedrijf mag ook de komende vijf jaar geen zaken doen in Illinois.

Diezelfde maand kreeg Clearview een boete van £ 7,5 miljoen (momenteel gelijk aan $ 8,66 miljoen) door een Britse privacytoezichthouder. De gegevensbeschermingsinstanties van Frankrijk en Italië hebben het bedrijf het afgelopen jaar ook elk een boete van 20 miljoen euro ($ 19,91 miljoen) opgelegd.

Maar experts maken zich nog steeds zorgen, zowel over Clearview als over andere soortgelijke bedrijven. Matthew Kugler, hoogleraar privacyrecht aan de Northwestern University, vertelde in mei aan CNBC Make It dat dergelijke bedrijven het potentieel hebben om onze anonimiteit te elimineren.

“Terwijl we over straat lopen, kan iedereen ons gezicht zien, maar slechts enkele mensen kunnen ons gezicht aan onze naam koppelen”, zei Kugler. Gemakkelijk toegankelijke gezichtsherkenningsgegevens kunnen het voor mensen gemakkelijker maken om hun lokale barista lastig te vallen, of het leven en de veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld, sekswerkers en mensen in getuigenbeschermingsprogramma’s in gevaar brengen, voegde hij eraan toe.

In 2019 schreef een studie die Kugler schreef ontdekte dat 70% van de deelnemers zich ongemakkelijk voelde bij bedrijven die gezichtsherkenningsgegevens gebruiken om de locaties van individuen te volgen en gerichte advertenties weer te geven.

De wet van Illinois, samen met die in Texas en Washington, helpt het verzamelen van die gegevens te beperken: gebruikers in die staten hebben bijvoorbeeld geen toegang tot Meta’s “gezichtsfilterservices” op Instagram of Facebook.

Soortgelijke wetten zullen volgend jaar van kracht worden in Californië, Colorado, Connecticut, Utah en Virginia.

Meld u nu aan: Word slimmer over uw geld en carrière met onze wekelijkse nieuwsbrief

Mis niet:

Je moet nog steeds vergeving voor studieleningen aanvragen, zelfs als deze in de wacht staat

U kunt Google nu vragen om uw persoonlijke gegevens uit de zoekresultaten te verwijderen. Dit gaat als volgt:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in