TikTok gaat terug naar de basis met #buttertok en andere budgetvriendelijke kooktrends

0
172


De sociale-media-app TikTok staat misschien bekend om het verzenden van de meest onwaarschijnlijke voedingsmiddelen die viraal zijn – alleen al cloudbread (#cloudbread) heeft 3,2 miljard views. #foodtok gaat echter terug naar de basis, met een recente toename van virale inhoud over het maken van hoofdingrediënten en specerijen. Met stijgende supermarktprijzen heeft TikTok misschien het antwoord op een zuinigere (en heerlijke) keuken.

Van studenten die achter in de klas verse boter opkloppen tot koks die luxe samengestelde boter maken met verse kruiden, iedereen is op #buttertok. De hashtag heeft meer dan 318 miljoen views, gevuld met video’s van mensen die slagroom kloppen totdat het bevredigend splitst.

“Mensen zien dat boter maken iets moois en een eenvoudig proces is. Ze zijn geschokt om te zien hoe boter eigenlijk van room wordt gemaakt”, zegt Cherie Denham (@cheriedenhamcooks), een Iers eten TikToker wiens virale DIY-botervideo veel opschudde meer dan 30 miljoen keer bekeken. Veel mensen ‘duet’ haar video en reageerden geschokt op het eenvoudige en bevredigende proces.

Het in Melbourne gevestigde TikToker Daen Lia maakt wat mayo klaar voor haar 1,2 miljoen volgers.

Het in Melbourne gevestigde TikToker Daen Lia maakt wat mayo klaar voor haar 1,2 miljoen volgers. Foto: Luis Ascui“[Viewers] kon het niet geloven toen ik de Ierse room karnde en het splitste in boter en karnemelk! Zoveel mensen zeiden: “Ik heb nooit geweten hoe karnemelk werd gemaakt – of boter.”

Denham zegt dat het niet alleen goedkoper is om haar eigen boter te maken, maar ook van betere kwaliteit. “Voor mij is het voordeliger om mijn eigen boter te maken. Van een halve liter room krijg ik een klontje boter van 250 g en genoeg karnemelk voor een heel klein brood Iers sodabrood”, zegt ze. “Zelfgemaakte boter is romiger en zachter dan in de winkel en heeft een mooie gouden kleur”.

Mayonaise is een andere populaire doe-het-zelf-kruiderij. Video’s waarin eieren, olie en zuur worden gemengd, zijn meer dan 620 miljoen keer bekeken onder #mayonaise.

#Buttertok is van de grond gekomen op TikTok, met allerlei mensen die boter maken en het filmen.

#Buttertok is van de grond gekomen op TikTok, met allerlei mensen die boter maken en het filmen. Foto: SvetlanaKAmerikaans eten TikToker Brittnee Ciara (@britneeciara) liet 12 miljoen mensen op de app zien hoe je thuis een smakelijkere zelfgemaakte mayonaise kunt maken.

“Commerciële mayonaise gebruikt azijn en voegt een heleboel conserveringsmiddelen toe die het mogelijk maken dat een product met ei houdbaar is, maar doet je niet al te veel plezier met betrekking tot smaak”, zegt Ciara, die houdt van de kleine moeite, grote pay-off aard van doe-het-nietjes.

“Vanaf het begin mayonaise of boter maken klinkt als absoluut het beste, maar feit is dat ze allebei minder energie kosten dan ik nodig heb om een ​​broek aan te trekken en naar de winkel te rennen, wat een schok was voor veel van mijn kijkers.”

Ze merkte ook dat commentatoren op haar video’s opgelucht waren toen ze een goedkoper alternatief vonden.

“Veel van mijn opmerkingen vermelden dat de kosten van boter in de buurt zijn gestegen, terwijl zware room redelijk betaalbaar is”, zegt ze.

“Ik ben in Atlanta, waar een pot mayonaise ongeveer $ 6 kost [USD]ik kan dezelfde $ 6 uitgeven aan de ingrediënten en drie of vier potten mayo maken met de hoeveelheid.”

TikTokers maken ook duurdere specerijen. Chili-olie en gekonfijte knoflook zijn twee van de meest populaire (de hashtags hebben respectievelijk 228 miljoen views en 281 miljoen views) vanwege TikTok’s groeiende honger naar de ingrediënten.

De Melburniaanse en zelfverklaarde “Knoflookkoningin” van TikTok, Daen Lia (@Daenskitchen) heeft 1,2 miljoen volgers en 23,4 miljoen views op haar video waarin ze knoflookconfituur maakt met chili-olie in haar kenmerkende ASMR-stijl (Autonomous Sensory Meridian Response).

Daen's beroemde gekonfijte knoflook in de maak.

Daen’s beroemde gekonfijte knoflook in de maak. Foto: Luis Ascui

“Ik vind gekonfijte knoflook een van de mooiste dingen die je kunt koken”, zegt Lia. “Niet alleen vanwege hoe esthetisch het is, maar ook vanwege de geluiden.”

Lia zegt dat deze zelfgemaakte producten niet alleen “luxe” en veelzijdig zijn, maar dat ze ook goedkoper zijn.

“Als je chili-olie van goede kwaliteit wilt kopen die ingrediënten van hoge kwaliteit gebruikt… dan betaal je een hoger bedrag”, zegt ze. “Het zal veel goedkoper zijn om kruiden thuis te maken dan die duurdere producten in de supermarkt te kopen.”

Vijf tips om thuis je eigen kruiden te maken

Gebruik hoogwaardige ingrediënten

“Gebruik om te beginnen ingrediënten van hoge kwaliteit als je kunt.” Zegt Lia. “Omdat voor specerijen meestal minimale ingrediënten nodig zijn, ga je echt elk element proeven dat wordt gebruikt om het te maken. Hoogwaardige ingrediënten zullen je specerij een veel mooiere smaak en kleur geven.”

Gebruik overgebleven karnemelk

“De overgebleven karnemelk is zoet, het smaakt totaal anders dan de karnemelk in de winkel”, zegt Denham. Ciara stelt voor om het goed te gebruiken om “echt goede pannenkoeken, karnemelkkoekjes of een pekel voor gebakken kip te maken”.

Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn

Om thuis boter en mayonaise te maken, is temperatuur belangrijk. Denham zegt bij het maken van boter: “haal je room 2 uur uit de koelkast voordat je gaat karnen, het versnelt het proces.”

Op dezelfde manier maakt Ciara mayonaise met “gepasteuriseerde eieren op kamertemperatuur, omdat koude eieren een dunne saus kunnen opleveren.”

Laat je boter drie keer rijzen in koud water

“Was je boter in ijskoud water om de karnemelk kwijt te raken, het kan zijn dat je het water 2 of 3 keer moet verversen!” Zegt Denham. “Je boter gaat langer mee zonder ranzig te worden. Het koude water helpt ook om de boter steviger te maken.”

Investeer in goede potten

Lia stelt voor om “te investeren in een verzameling potten om je specerijen in te bewaren. Deze kun je vinden in de supermarkt, op-shop of kunnen potten zijn die je hebt hergebruikt, maar zorg ervoor dat je ze bij de hand hebt!”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in