TikTok-eigenaar ByteDance biedt aan om beleggersaandelen te kopen na het schrappen van het IPO-plan

0
74


SINGAPORE – Het Chinese ByteDance Ltd. biedt aan om aandelen van zijn investeerders terug te kopen, zodat ze de kans krijgen om geld te verdienen nadat de TikTok-eigenaar plannen voor een beursgang had uitgesloten.

Het in Peking gevestigde bedrijf zal tot $ 3 miljard in contanten uitgeven om aandelen van bestaande aandeelhouders terug te kopen tegen een prijs van maximaal $ 176,94 per aandeel, volgens een memo die naar investeerders is gestuurd en wordt bekeken door The Wall Street Journal. De deal zou het bedrijf waarderen op ongeveer $ 300 miljard, wat hoger is dan de meeste recente aanbiedingen op de secundaire markt voor private equity, aldus mensen die bekend zijn met de zaak.

De terugkoop was bedoeld om liquiditeit te geven aan enkele van de langetermijnaandeelhouders van het bedrijf, waaronder Sequoia Capital en Susquehanna International Group, omdat het plan om naar de beurs te gaan is vastgelopen, volgens mensen die bekend zijn met het plan. Sequoia en Susquehanna reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Als het budget van $ 3 miljard onvoldoende is om alle aandelen terug te kopen die in het bezit zijn van investeerders die deelnemen aan de terugkoop, zal ByteDance van elk een gelijk deel van de aandelen verwerven, zeiden de mensen. Het in 2012 opgerichte bedrijf heeft enkele honderden aandeelhouders, zeiden ze.

ByteDance zei ook dat het zijn bestaande aandelenstimuleringsplan voor personeel met nog eens 10 jaar verlengt, volgens de memo. Het bestuur heeft ingestemd met het plan en zal het eind deze maand aan de aandeelhouders voorleggen, aldus bekenden van het voorstel.

Google, Meta en ByteDance zijn in een strijd om de suprematie in het korte videoformaat. Miles Kruppa van WSJ legt uit hoe elk bedrijf het doet en deelt inzicht in welk platform er als beste uit zou kunnen komen. Illustratie: Ryan Trefes

ByteDance streeft ernaar de terugkoop in de komende twee tot drie maanden af ​​te ronden, zei een van de mensen. Bloomberg en Reuters meldden eerder de memo.

ByteDance, een van ’s werelds meest waardevolle startups, worstelt thuis met het harde optreden van Peking tegen de Chinese technologiesector, terwijl ze worstelt met de aanhoudende vragen van Washington over hoe het omgaat met de Amerikaanse gebruikersgegevens van TikTok en hoe de banden met Peking de inhoud op korte termijn kunnen beïnvloeden. video-app.

TikTok Chief Operating Officer Vanessa Pappas verzette zich tegen senatoren die het bedrijf tijdens een hoorzitting woensdag op de proef stelden over zijn banden met China. Ze zei dat TikTok zich inzet voor de veiligheid van zijn Amerikaanse gebruikers en werkt aan een deal met de Amerikaanse overheid om Amerikaanse gebruikersgegevens te beschermen.

Een van de hoogste prioriteiten voor TikTok is om vertrouwen te winnen, hoewel dit proces lang zal duren, zei Shou Zi Chew, chief executive van TikTok, vorige maand tijdens een ByteDance-bijeenkomst voor alle handen, volgens medewerkers die aanwezig waren.

ByteDance was op zoek om TikTok te isoleren van zijn binnenlandse bedrijven en de twee segmenten afzonderlijk op te sommen, zeiden mensen die bekend waren met de kwestie, een stap die probeerde de zorgen van zowel Peking als Washington weg te nemen en veel van zijn langetermijnaandeelhouders in staat zou stellen geld te verdienen met hun investering.

ByteDance heeft vorig jaar zijn overzeese IPO-plan opgeschort nadat overheidsfunctionarissen het hadden gezegd zich te concentreren op het aanpakken van gegevensbeveiligingsrisico’s, meldde het Journal. ByteDance is ook eigenaar van Chinese apps, waaronder TikTok’s zuster-app Douyin en Jinri Toutiao, een nieuwsaggregator-app.

Door de regelgevende maatregelen van Peking op zijn technologiesector is het afgelopen jaar meer dan de helft van de waarde van veel van de grootste internetbedrijven van het land weggevaagd, wat een enorme klap heeft toegebracht aan het marktvertrouwen. Ondertussen heeft de economische neergang in China ook de bedrijven van ByteDance aangetast, met name het belangrijkste advertentiesegment, waardoor het bedrijf gedwongen werd duizenden werknemers te ontslaan.

Veel van de bedrijven van ByteDance hadden het afgelopen jaar niet aan de verwachtingen voldaan, zei Liang Rubo, voorzitter en chief executive van ByteDance, volgens medewerkers tijdens de bijeenkomst. Het bedrijf zal zich de komende jaren concentreren op belangrijke projecten en zijn investeringen in die niet-kerneenheden verminderen, voegde hij eraan toe.

Julie Gao, een senior advocaat die in april werd ingehuurd als Chief Finance Officer van het bedrijf, vertelde medewerkers tijdens het evenement dat het bedrijf momenteel geen plan of tijdlijn had om naar de beurs te gaan. Dat onderdrukte marktspeculatie dat ByteDance met haar toetreding vooruit wilde gaan met een IPO.

Beleggers op de grijze markt in meer dan een dozijn deals sinds juli hebben het bedrijf geprijsd tussen $ 260 miljard en $ 300 miljard, zeiden mensen die bekend waren met de deals. Eind vorig jaar werd het socialemediabedrijf gewaardeerd op maar liefst $ 400 miljard, zeiden ze.

Volgens de statuten van het bedrijf zullen enkele preferente aandeelhouders van ByteDance het bedrijf mogen verzoeken om hun aandelen vanaf november in te wisselen voor contanten.

ByteDance verlaagde vorige maand de prijs van aandelenopties toegekend aan werknemers met 21% van juni tot $ 155 per aandeel en kende opties toe aan zo’n 30.000 werknemers, volgens een memo die door de Journal is gezien. De verhuizing werd door medewerkers gezien als een stap om personeel te behouden. De prijzen die aan werknemers worden aangeboden, zijn doorgaans lager dan de marktprijzen van de aandelen van het bedrijf.

ByteDance zal ook 1% van zijn aandelen in het aandelenstimuleringsprogramma voor personeel stoppen, aldus mensen die bekend zijn met het plan.

Schrijf naar Raffaele Huang op raffaele.huang@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alle rechten voorbehouden. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in