TikTok-eigenaar ByteDance biedt aan om aandelen terug te kopen

0
110


Bytedance aandeleninkoop Fotocredit: Eyestetix Studio

Nadat de plannen voor de IPO zijn verwaterd, biedt TikTok-eigenaar ByteDance aan om aandelen van investeerders terug te kopen.

Volgens een nieuw rapport van De Wall Street Journal, zal ByteDance meer dan $ 3 miljard uitgeven aan de inkoop van eigen aandelen. De deal waardeert het bedrijf op ongeveer $ 300 miljard, minder dan het hoogtepunt. Het WSJ-rapport suggereert dat de terugkoop bedoeld is om liquiditeit te geven aan langetermijnaandeelhouders – Sequoia Capital en Susquehanna International Group.

Als het budget van $ 3 miljard voor het terugkopen van aandelen niet genoeg is om ze allemaal terug te kopen, zal ByteDance van elk een gelijk deel van de aandelen verwerven. ByteDance heeft enkele honderden aandeelhouders. Het bedrijf verlengt ook zijn bestaande aandelenstimuleringsplan voor het personeel met nog eens tien jaar. Het bestuur ging akkoord met een plan en zal dit later deze maand aan de aandeelhouders presenteren.

Het bredere optreden van China tegen de technologie-industrie heeft gevolgen gehad voor de activiteiten van ByteDance daar. Er zijn ook geruchten uit Washington over het vergroten van de controle op hoe de Amerikaanse gegevens van TikTok worden opgeslagen en of deze al dan niet naar China stromen of dat Chinese arbeiders toegang hebben. Een BuzzFeedNews-rapport van eerder dit jaar suggereert dat ten minste verschillende Chinese ByteDance-ingenieurs op hoog niveau achterdeuren hebben die toegang hebben tot TikTok-gegevens.

ByteDance stopte met focussen op zijn IPO-aanbod sinds de bezorgdheid over het delen van gegevens in zowel de Amerikaanse als de Chinese media. ByteDance bezit en exploiteert TikTok in de Verenigde Staten, Douyin en Jinri Toutiao in China. Julie Gao, Chief Financial Officer van ByteDance, vertelde medewerkers tijdens een evenement dat het bedrijf momenteel geen tijdlijn heeft om naar de beurs te gaan.

Het bedrijf werd in 2021 gewaardeerd op maar liefst $ 400 miljard, tijdens het hoogtepunt van de hausse op sociale media. Nu verlaagt het bedrijf de prijs van aandelenopties die zijn toegekend aan meer dan 30.000 werknemers. De verhuizing is er een om de bedrijfskosten te verlagen met behoud van personeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in