TikTok een broeinest van desinformatie over de Amerikaanse verkiezingen, zeggen analisten

0
9


Uitgegeven op: Gewijzigd:

Washington (AFP) – Verkeerde verkiezingsinformatie verspreidt zich op TikTok voorafgaand aan de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, ondanks het beleid van het bedrijf – en waakhonden maken zich zorgen over het effect ervan op jonge kiezers naarmate meer Amerikanen het platform gebruiken als nieuwsbron.

Berichten die ongegronde claims van kiezersfraude, onwaarheden over stembiljetten per post en misleidende video’s over verschillende staatswetten verspreiden, hebben een thuis gevonden op de immens populaire app.

Misschien nog verontrustender: TikTok heeft betaalde politieke advertenties goedgekeurd die flagrante verkeerde informatie bevatten, een praktijk die het bedrijf in 2019 had verboden.

“Hackers kunnen de verkiezingsuitslag gemakkelijk veranderen! Doe geen moeite om tijdens de midterms te stemmen”, zegt zo’n advertentie.

Het was een van de vele die zijn gemaakt door onderzoekers van de non-profit Global Witness en de New York University om TikTok’s verbod op betaalde politieke functies te testen. Het socialemediabedrijf keurde 90 procent van de advertenties die het team indiende met onjuiste verkiezingsinformatie goed.

“We waren relatief geschokt door dat resultaat”, zegt Jon Lloyd, een senior adviseur bij Global Witness, die TikTok beschreef als “de onderste van de klas” in vergelijking met andere sociale-mediaplatforms die verkeerde informatie over verkiezingen aanpakken.

Dergelijke onwaarheden vallen samen met het feit dat meer dan acht miljoen jonge Amerikaanse burgers nieuw stemgerechtigd zijn bij de verkiezingen van 8 november.

Het moederbedrijf van TikTok, het in Peking gevestigde ByteDance, heeft regels die de verspreiding van complottheorieën over verkiezingen moeten beperken. Maar experts vragen zich af hoe effectief ze zijn.

“Alleen omdat ze dit beleid hadden, betekent dit niet dat ze goed worden gehandhaafd”, zei Lloyd, met het argument dat het bedrijfsmodel van TikTok is gebaseerd op “het versterken en stimuleren van mensen” naar inhoud.

Hoewel die kritiek op alle sociale netwerken zou kunnen worden gericht, bleek uit een Pew Research Center-enquête dat meer dan een kwart van de Amerikanen van 18-29 jaar regelmatig nieuws van TikTok krijgt – ondanks een aanzienlijke minderheid van video’s die in zoekresultaten worden gepresenteerd die verkeerde informatie bevatten, volgens media NewsGuard in de gaten houden.

Het krachtige algoritme van het platform maakt het voor video’s mogelijk om snel duizenden views te krijgen, zelfs zonder een vaste aanhang.

En de enorme hoeveelheid inhoud op TikTok maakt het “waarschijnlijker dat gebruikers in het algemeen – vooral jonge, beïnvloedbare gebruikers – in contact zullen komen met potentieel verdeeldheid zaaiende, polariserende, aanstootgevende inhoud”, zegt Matt Navarra, een sociale media industrieanalist en consultant gevestigd in Groot-Brittannië.

Onwaarheden glippen door kieren

TikTok verwijdert inhoud die zou kunnen misleiden over “burgerlijke processen, volksgezondheid of veiligheid”, volgens zijn integriteitsbeleid, inclusief onwaarheden over stemmen. Het platform verbiedt ook inzamelingsacties voor campagnes en heeft onlangs een in-app verkiezingscentrum gelanceerd.

“We nemen onze verantwoordelijkheid om de integriteit van ons platform en de verkiezingen met de grootste ernst te beschermen”, vertelde een woordvoerder van het bedrijf aan AFP in een verklaring per e-mail. “We blijven investeren in onze beleids-, veiligheids- en beveiligingsteams om verkeerde informatie over verkiezingen tegen te gaan.”

Er circuleren echter nog steeds ongegronde beweringen over stemfraude en samenzweringstheorieën die worden gedeeld door kandidaten voor tussentijdse verkiezingen. Het is niet de eerste keer dat TikTok wordt gebruikt om verkiezingswaarschuwingen te verspreiden.

Eerder dit jaar speelden influencer-campagnes op het platform een ​​rol in de presidentsverkiezingen van de Filipijnen. In Duitsland deden accounts zich voor als parlement en ambtenaren, en in Kenia was de app een schuilplaats voor propaganda, haatzaaiende uitlatingen en verkeerde informatie.

In het tweede kwartaal van 2022 heeft TikTok 113 miljoen video’s verwijderd wegens schending van de communityrichtlijnen – een bedrag dat overeenkomt met ongeveer één procent van alle video’s die naar het platform zijn geüpload. Een klein deel van de berichten werd verwijderd wegens schending van het integriteitsbeleid van het bedrijf.

Herinnerd aan hoe platforms zoals Facebook hebben gediend als vectoren voor verkeerde informatie, inclusief ongegronde beweringen van voormalig president Donald Trump dat de Amerikaanse verkiezingen van 2020 van hem zijn “gestolen”, spreken analisten weinig vertrouwen uit in de prikkels en het vermogen van TikTok om het probleem aan te pakken.

“Dat een bedrijf Facebook er echt goed uit kan laten zien als het gaat om desinformatie en desinformatie, is een geweldige prestatie”, zegt Steven Brill, CEO van NewsGuard.

Perfecte voedingsbodem

Het formaat van TikTok-berichten maakt het gemakkelijker om verkeerde informatie te creëren, zeggen experts – en moeilijker voor gebruikers om feit van fictie te onderscheiden.

“Het is heel snel, heel gemakkelijk, heel eenvoudig om inhoud te creëren en een aanzienlijk aantal volgers op te bouwen”, zei Navarra.

Berichten zijn kort, sterk bewerkt en bevatten vaak muziek, bijschriften en voice-overs waarvan analisten zeggen dat ze het moeilijk maken om nuances te begrijpen.

Senior analist Jack Brewster van NewsGuard zei dat de bedreiging voor het democratische proces bijzonder groot was, gezien het jonge publiek van TikTok en de onervarenheid van veel gebruikers in het identificeren van geloofwaardige informatie.

“Als jonge mensen op het platform naar verkiezingsnieuws zoeken, zijn de video’s van nature kort, waardoor de context vaak verloren gaat”, zei hij. “Er is vaak weinig tot geen informatie over de bronnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in