TikTok een broeinest van desinformatie over de Amerikaanse verkiezingen, zeggen analisten

0
9


Het moederbedrijf van TikTok, het in Peking gevestigde ByteDance, heeft regels om de verspreiding van complottheorieën over de tussentijdse examens te beperken. Maar experts vragen zich af hoe effectief ze zijn.

“Alleen omdat ze dit beleid hadden, betekent dit niet dat ze goed worden gehandhaafd”, zei Lloyd, met het argument dat het bedrijfsmodel van TikTok is gebaseerd op “het versterken en stimuleren van mensen” naar inhoud.

Hoewel die kritiek op alle sociale netwerken zou kunnen worden gericht, bleek uit een Pew Research Center-enquête dat meer dan een kwart van de Amerikanen van 18 tot 29 jaar regelmatig nieuws van TikTok krijgt – ondanks een aanzienlijke minderheid van video’s die in zoekresultaten worden gepresenteerd die verkeerde informatie bevatten, aldus mediamonitor tool NewsGuard.

Het krachtige algoritme van het platform maakt het voor video’s mogelijk om snel duizenden views te krijgen, zelfs zonder een vaste aanhang.

En de enorme hoeveelheid inhoud op TikTok maakt het “waarschijnlijker dat gebruikers in het algemeen – vooral jonge, beïnvloedbare gebruikers – in contact komen met potentieel verdeeldheid zaaiende, polariserende, aanstootgevende inhoud”, zegt Matt Navarra, analist van de sociale media-industrie. en consultant gevestigd in Groot-Brittannië.

VALSE HOODS GLIJDEN DOOR SCHEUREN

TikTok verwijdert inhoud die zou kunnen misleiden over “burgerlijke processen, volksgezondheid of veiligheid”, volgens zijn integriteitsbeleid, inclusief onwaarheden over stemmen. Het platform verbiedt ook inzamelingsacties voor campagnes en heeft onlangs een in-app verkiezingscentrum gelanceerd.

“We nemen onze verantwoordelijkheid om de integriteit van ons platform en de verkiezingen met de grootste ernst te beschermen”, vertelde een woordvoerder van het bedrijf aan AFP in een verklaring per e-mail. “We blijven investeren in onze beleids-, veiligheids- en beveiligingsteams om verkeerde informatie over verkiezingen tegen te gaan.”

Er circuleren echter nog steeds ongegronde beweringen over stemfraude en samenzweringstheorieën die worden gedeeld door kandidaten voor tussentijdse verkiezingen. Dit is niet de eerste keer dat TikTok wordt gebruikt om verkiezingswaarschuwingen te verspreiden.

Eerder dit jaar speelden influencer-campagnes op het platform een ​​rol in de presidentsverkiezingen van de Filipijnen. In Duitsland deden accounts zich voor als parlement en ambtenaren, en in Kenia was de app een schuilplaats voor propaganda, haatzaaiende uitlatingen en verkeerde informatie.

In het tweede kwartaal van 2022 heeft TikTok 113 miljoen video’s verwijderd wegens schending van de communityrichtlijnen – een bedrag dat overeenkomt met ongeveer één procent van alle video’s die naar het platform zijn geüpload. Een klein deel van de berichten werd verwijderd wegens schending van het integriteitsbeleid van het bedrijf.

Herinnerd aan hoe platforms zoals Facebook hebben gediend als vectoren voor verkeerde informatie, inclusief ongegronde beweringen van voormalig president Donald Trump dat de Amerikaanse verkiezingen van 2020 van hem zijn “gestolen”, hebben analisten weinig vertrouwen geuit in de stimulans en het vermogen van TikTok om het probleem aan te pakken.

“Dat een bedrijf Facebook er echt goed uit kan laten zien als het gaat om desinformatie en desinformatie, is een geweldige prestatie”, zegt Steven Brill, CEO van NewsGuard.

PERFECTE KWEEKGROND

Het formaat van TikTok-berichten maakt het gemakkelijker om verkeerde informatie te creëren, zeggen experts – en moeilijker voor gebruikers om feit van fictie te onderscheiden.

“Het is heel snel, heel gemakkelijk, heel eenvoudig om inhoud te creëren en een aanzienlijk aantal volgers op te bouwen”, zei Navarra.

Berichten zijn kort, sterk bewerkt en bevatten vaak muziek, bijschriften en voice-overs waarvan analisten zeggen dat ze het moeilijk maken om nuances te begrijpen.

Senior analist Jack Brewster van NewsGuard zei dat de bedreiging voor het democratische proces bijzonder groot was, gezien het jonge publiek van TikTok en de onervarenheid van veel gebruikers in het identificeren van geloofwaardige informatie.

“Als jonge mensen op het platform naar verkiezingsnieuws zoeken, zijn de video’s van nature kort, waardoor de context vaak verloren gaat”, zei hij. “Er is vaak weinig tot geen informatie over de bronnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in