TikTok-doktoren zijn in 2022 trendy in Nepal

0
112


Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon in handen. Vrijwel ieders telefoon heeft ook een TikTok-applicatie. Niet alleen de jongere generatie, dichters, kunstenaars, artsen en piloten zijn er te verslaafd aan. Met andere woorden, het is het tijdperk van Tiktok.

Van TikTok hebben velen naam, faam en geld gekregen. Anderen hebben er een middel van gemaakt om informatie te verkrijgen, terwijl iemand anders er een middel van vermaak van heeft gemaakt. Maar sommigen hebben Tiktok misbruikt. En er zijn ook veel TikTok-dokters in deze menigte.

Of het nu uit liefde voor volgers is of uit burgerplicht, er zijn meer artsen verschenen op TikTok, zij het met tussenpozen. Terwijl sommige TokTok-dokters dansen, geven vele anderen gezondheidsconsulten. Omdat gezondheid iets is waar mensen zich zorgen over maken, worden TikTok-artsen en hun gratis suggesties populair.

Maar hoe bruikbaar zijn de gezondheidstips van deze TikTok-artsen? Is het mogelijk om gezondheidstips te volgen door gewoon op TikTok te kijken? Hoe betrouwbaar, betrouwbaar en praktisch zijn ze?

tiktok dokters
Een collage van TikTok-dokters.

Beroemde TikTok-dokters

Actief op TikTok, plaatste Dr. Kalyan Subedi op 3 augustus een video van één minuut over de behandeling van wratten. Daarin heeft hij gesproken over de oorzaken achter wratten en hun oplossingen. Ongeveer 8.000 mensen bekeken de video in slechts vijf uur.

Subedi is net zo actief op Facebook. Hij heeft meer dan 800.000 volgers op Facebook en 550.000 volgers op TikTok. Hij plaatst van tijd tot tijd verschillende video’s over volksgezondheid.

… Waarom doet de linkerkant van de borst pijn? Wat veroorzaakt brandend maagzuur? Is hoesten een teken van een hartprobleem? Hoe het hart gezond te houden? Cardioloog dr. Anil Bhattarai maakt kleine videoclips over dergelijke problemen en plaatst ze.

Bhattarai wordt gevolgd door 15.000 mensen op TikTok en meer dan 192.000 mensen hebben hem leuk gevonden.

Dr. Rupak Ghimire is specialist op het gebied van seksuele gezondheid, dermatologie en haartransplantatie. Hij heeft video’s gemaakt op TikTok over huid- en haargerelateerde ziekten die bij gewone mensen voorkomen. Hij heeft meer dan 6.000 volgers op Facebook en 91.000 volgers op TikTok. Sommige van zijn video’s zijn door meer dan 1 miljoen mensen bekeken.

Gynaecologie- en verloskundige specialist dr. Swati Kumari Pandey is ook actief op sociale media. Ze heeft 9.000 likes en volgers op Facebook en 1,2 miljoen op TikTok. Ze gaat regelmatig in op vrouwenkwesties en maakt kleine videoclips en plaatst deze. Enige tijd geleden maakte Pandey een clip over hoe je moet slapen tijdens de zwangerschap, wat gebeurt er als je in bepaalde houdingen slaapt? Het heeft ongeveer 90.000 likes en 1,3 miljoen views.

Eenvoudige tot ernstige problemen

Cardioloog Dr. Om Murti Anil heeft meer dan 1 miljoen volgers op zijn Facebook. Af en toe plaatst hij verschillende video’s die niet alleen betrekking hebben op het hart, maar ook op een gezonde levensstijl, voeding en volksgezondheid. Op 31 juli plaatste Dr. Anil een video, die 17.000 likes, 211.000 views en 18.000 shares kreeg.

Als voorbeeld van een vrouw die een tijdje geleden bij hem op consultatie kwam, legde hij uit dat ze klaagde over hartkloppingen en pijn op de borst. Haar hart- en bloedtesten waren allemaal normaal, maar later werd onthuld dat ze slapeloosheid, irritatie, toegenomen woede, enkele familieproblemen, angst en paniekaanvallen had.

Vervolgens zegt hij dat Nepalezen de ziekte pas behandelen nadat deze is uitgebroken. Maar, suggereert hij, het is belangrijker dat mensen in de eerste plaats niet ziek worden. Maar de moderne geneeskunde loopt in dit opzicht ver achter, zegt hij.

TikTok-dokters
Foto: Pexels/katoenbro

Met veel TikTok-artsen of medische professionals die oplossingen delen voor verschillende gezondheidsgerelateerde problemen op verschillende sociale-mediaplatforms, wachten ook gewone mensen op de video’s, leren ze de behandelmethoden van TikTok-artsen en volgen ze hun suggesties op.

Maar gezondheid is een zeer gevoelig onderwerp. Hoe gepast zou het zijn voor het grote publiek om de informatie van de TikTok-artsen te volgen?

Hoe zit het met de geloofwaardigheid?

Zelfs als de berichten van artsen op sociale media positief zijn, moeten ze de informatiebron en de geloofwaardigheid van de persoon die de informatie verstrekt, begrijpen, zegt de algemeen secretaris van de Nepal Medical Association, dr. Badri Rijal.

“Een arts kan op sociale media informatie geven over het voorkomen van een ziekte en probleem, maar de TikTok-artsen kunnen je het medicijn of de dosering niet voorschrijven”, zegt hij en voegt eraan toe: “Afhankelijk van de aard van het probleem en de leeftijd van mensen, gewicht en symptomen, alle patiënten zijn anders. Je kunt dus het beste preventieve maatregelen nemen.”

Aan de ene kant lijkt het misschien alsof de experts gratis informatie geven op sociale media, maar Rijal zegt dat mensen begrepen hebben dat de TikTok-dokters misschien ook verwarring zaaien onder het publiek.

Hij zegt dat onder de TikTok-artsen mensen die verwarring zaaien moeten worden geïdentificeerd en dat de gebruikers bij hen uit de buurt moeten blijven. Het grote publiek moet zich ervan bewust zijn hoe betrouwbaar en verantwoordelijk de persoon die voorlichting geeft over de volksgezondheid is voor de samenleving.

Sommige mensen geloven in deze medische professionals, met name TikTok-artsen, die het medicijn consumeren dat ze aanbevelen. Sommigen hebben zelfs het ziekenhuis bezocht nadat ze de bijwerkingen van de medicijnen hadden gekregen. Rijal zegt dat hoewel de informatie van de experts waarheidsgetrouw is, het aan de mensen is om te onderscheiden welke boodschap goed en welke fout is.

“Niet alle berichten op sociale media zijn positief of juist”, zegt dr. Rijal, “Je moet een gevoelig onderwerp als gezondheid niet lichtvaardig opvatten en medicijnen nemen zonder een arts te raadplegen. Gebruik a.u.b. alleen medicijnen die aan u zijn voorgeschreven.”


Dit verhaal is vertaald uit de originele Nepalese versie en bewerkt voor duidelijkheid en lengte.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in