TikTok doemt op in tech-inkomsten van Google, Facebook, Amazon

0
117


Rafael Henrique | LichtRaket | Getty Images

Terwijl het hart van het tech-inkomstenseizoen ten einde loopt, is een hardnekkig thema de zwakte in de digitale advertentiemarkt.

De oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie, de privacyveranderingen van Apple en een algehele terugval in de advertentie-uitgaven verklaren waarom Facebook, Google, Amazon en Twitter deze week allemaal tegenvallende omzetcijfers rapporteerden, en vorige week door Snap.

Maar er is nog een andere dreiging die met de dag groter wordt: TikTok.

De app voor korte virale video’s is enorm populair geworden en werd vorig jaar het op twee na grootste sociale netwerk ter wereld, na Meta’s Facebook en Instagram, volgens Insider Intelligence.

Adverteerders volgen de ogen.

“In de hele sector blijft video in korte vorm een ​​groter deel van de tijd in beslag nemen”, schreven analisten van Atlantic Equities donderdag in een notitie. uitdaging voor Meta.”

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance, dat in particulier bezit is en naar verluidt wordt gewaardeerd op $ 140 miljard. Insider Intelligence schat dat TikTok dit jaar wereldwijd 755 miljoen maandelijkse gebruikers zal hebben, en zegt dat het marktaandeel in sociale netwerken dit jaar de 20% zal overschrijden, tegen 2024 bijna 25%.

Meta zei woensdag dat de advertentie-inkomsten van Facebook in het eerste kwartaal met slechts 6,1% stegen, de langzaamste groei in de 10-jarige geschiedenis van het bedrijf als beursgenoteerd bedrijf. De totale omzet bleef achter bij de schattingen van analisten, net als de voorspelling van het bedrijf voor het tweede kwartaal, wanneer de verkoop zou kunnen dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Het aantal Facebook-gebruikers is goed, maar begeleiding is een punt van zorg, zegt Kantrowitz . van Big Technology

Facebook heeft een product genaamd Reels dat concurreert met TikTok op de markt voor korte video’s. Het bedrijf vertelde investeerders dat 20% van de tijd op Instagram al wordt besteed aan Reels, terwijl 50% van de tijd op Facebook wordt besteed aan video’s, die “tegen lagere tarieven inkomsten genereren” dan de kernproducten.

“In de afgelopen jaren zijn mobiele netwerken sneller geworden en nu is video de belangrijkste manier waarop mensen online content ervaren”, zei Facebook-CFO Dave Wehner over de winstoproep. “Korte video is de nieuwste versie hiervan, en het groeit heel snel.”

In het jaarverslag van Alphabet erkende het bedrijf ByteDance als concurrent in sociale netwerken, naast Meta, Snap en Twitter, en als rivaal in digitale videodiensten, waar ook Amazon, Apple, Disney en Netflix aanbod hebben.

De resultaten van het eerste kwartaal van Alphabet deze week bleven achter bij de schattingen, grotendeels als gevolg van een grote misser bij YouTube, dat verondersteld werd 25% te groeien, maar slechts met 14% groeide. Leidinggevenden zeiden dat consumenten meer tijd besteden aan YouTube Shorts, dat in het kwartaal groeide tot 30 miljard views, een verviervoudiging ten opzichte van een jaar geleden.

‘TikTok-concurrentieproblemen’

YouTube test advertentie-indelingen op Shorts, maar in de tussentijd verlagen analisten hun groeiprognoses. Stifle verlaagde zijn schatting van het groeipercentage voor YouTube in het tweede kwartaal van 13% naar 10%, en Cowen Equity Research verlaagde zijn projectie van 19,7% naar 7,5%.

“We denken dat de omzetresultaten grotendeels goed waren, maar niet genoeg om de toenemende angst voor een advertentierecessie te verzachten, noch om de groeiende bezorgdheid over TikTok-concurrentie nadat YouTube opnieuw miste, en met een grotere marge dan voorheen”, schreven BMO Capital Markets-analisten in een notitie van woensdag. Ze raden aan het aandeel te kopen.

Vorige week rapporteerde Snap teleurstellende resultaten, waarbij CEO Evan Spiegel investeerders vertelde dat het kwartaal “uitdagender bleek dan we hadden verwacht”. En op donderdag kwam Twitter tekort op de omzet in het eerste kwartaal. Het bedrijf gaf geen commentaar omdat het momenteel wordt overgenomen door Elon Musk.

Dan is er Amazon.

In tegenstelling tot de grote sociale-mediaplatforms is Amazon niet zo duidelijk verbonden met TikTok. Adverteerders zijn meestal merken die hun producten promoten op de dominante e-commercesite en apps van Amazon.

Zelfs de snelgroeiende advertentieactiviteiten van Amazon bleven echter ver achter bij de schattingen van analisten, met een groei van 23% ten opzichte van een jaar eerder tot $ 7,88 miljard. Wall Street rekende volgens StreetAccount op 8,17 miljard dollar.

Duik in de zwakke verkoopprognose van Amazon, met Gene Munster van Loup Ventures

“De pandemie en de daaropvolgende oorlog in Oekraïne hebben geleid tot ongewone groei en uitdagingen”, zei Amazon-topman Andy Jassy in een verklaring, verwijzend naar de bredere vertraging van het bedrijf.

Advertenties kwamen niet veel naar voren in de inkomstenoproep van het bedrijf. Elders was het een veel prominenter onderwerp.

“We horen dat er toenemende bezorgdheid is dat TikTok een concurrent is van de mobiele positie van YouTube”, vertelde Michael Nathanson, een analist bij MoffettNathanson, aan de executives van Alphabet tijdens de oproep van het bedrijf.

“Bears zullen waarschijnlijk wijzen op zwakte op YouTube die samenvalt met de toenemende bezorgdheid over de verschuiving van de betrokkenheid en de toename van het genereren van inkomsten op TikTok”, zeiden analisten van Loop Capital in een notitie.

Alan Gould van Loop bracht het ter sprake bij Facebook-managers.

“Je was vrij open over de concurrentieproblemen op TikTok, die nu de hele industrie lijken te beïnvloeden”, zei Gould tijdens de oproep. “Is er een manier om te kwantificeren hoeveel je denkt dat TikTok Facebook beïnvloedt?”

Wehner prees het zelfgemaakte product van Facebook aan.

“Ik denk dat het duidelijk is dat video in korte vorm een ​​enorme kans is voor de industrie in het algemeen, en we zijn erg blij met het aanbod dat we hebben met Reels en de mogelijkheid voor ons om te strijden om marktaandeel en tijd in de markt,” Wehner gezegd. “Het is duidelijk dat andere concurrenten – hebben sterke aanbiedingen zoals TikTok, maar we zijn blij met wat we hebben met Reels en de inspanningen die we leveren om dat belangrijke product te laten groeien.”

HORLOGE: Het echte verhaal in Meta’s verdiensten zijn de metaverse ambities van Zuckerberg

Het echte verhaal in de inkomsten van Meta zijn de metaverse ambities van Zuckerberg voor 2030, zegt The Verge's Patel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in