TikTok-directeur weigert de meerdere verzoeken van Jake Tapper om de behandeling van Oeigoeren door China te erkennen

0
10New York
CNN

In een interview met CNN’s Jake Tapper dinsdag, weigerde een TikTok-manager meerdere keren om de Chinese behandeling van Oeigoeren en andere moslimminderheden te erkennen, die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als genocide heeft bestempeld en volgens een rapport van de Verenigde Naties “misdaden tegen de menselijkheid” zou kunnen zijn.

In antwoord op de vraag van Tapper: “Erkent u dat de Chinese regering Oeigoeren en anderen in concentratiekampen heeft?” Michael Beckerman, hoofd van het openbare beleid van TikTok voor Amerika, zei: “Daar concentreer ik me niet op.”

TikTok is een platform in Chinese handen dat intensief is onderzocht door Amerikaanse wetgevers en beveiligingsexperts, aangezien de app voor sociale media de afgelopen jaren exponentieel populairder is geworden. Critici beweren dat de nationale veiligheidswetten van China TikTok – of zijn moederbedrijf ByteDance – zouden kunnen dwingen om de persoonlijke gegevens van klanten in de Verenigde Staten te overhandigen.

Beveiligingsexperts hebben gezegd dat de gegevens China in staat zouden kunnen stellen inlichtingenmogelijkheden te identificeren of Amerikanen te beïnvloeden door middel van desinformatiecampagnes.

Het bedrijf is ook beschuldigd van het censureren van inhoud die politiek gevoelig is voor de Chinese regering, waaronder het verbieden van enkele accounts die posten over de massale detentiekampen van China in de westelijke regio Xinjiang. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat tot 2 miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden in deze kampen zijn vastgehouden.

In augustus zei de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten in een rapport dat China “ernstige schendingen van de mensenrechten” tegen Oeigoeren heeft begaan, wat kan neerkomen op “misdaden tegen de menselijkheid”.

Toen Beckerman een tweede kans kreeg om de vermeende schendingen van de mensenrechten door China in Xinjiang te erkennen, stelde Beckerman opnieuw uit.

“Ik ben gewoon geen expert in wat er in China gebeurt”, zei Beckerman. “Dus het is niet een gebied waar ik me op concentreer.”

Beckerman ontkende het censureren van berichten over de interneringskampen in Xinjiang en zei dat moderatiebeslissingen worden genomen in de Verenigde Staten – niet in China – en dat mensen in de TikTok-app kunnen zoeken om “veel inhoud daarover” te vinden.

“We censureren geen inhoud namens welke overheid dan ook”, zei Beckerman. “Dat is niet in strijd met onze inhoudsrichtlijnen.”

Tapper drong voor de derde keer bij Beckerman aan en vroeg of de TikTok-directeur bang was dat hij ontslagen zou worden als hij de Chinese behandeling van Oeigoeren besprak. Hij weigerde het opnieuw te erkennen en zei alleen dat China een van de vele slechte acteurs over de hele wereld is.

“Kijk, ik denk dat er veel mensenrechtenschendingen plaatsvinden in China en de rest van de wereld”, zei Beckerman. “Ik denk dat deze heel belangrijk zijn. Ik ben hier niet om de expert te zijn op het gebied van mensenrechtenschendingen over de hele wereld.”

TikTok noemde de suggestie dat Beckerman weigerde de behandeling van Oeigoeren door China te erkennen, “schandalig”.

“Michael erkende absoluut dat er mensenrechtenschendingen plaatsvinden in China”, zegt Brooke Oberwetter, woordvoerster van TikTok, in een verklaring. “Maar hij bepaalde dat die vastberadenheid buiten zijn vakgebied ligt als hoofd van het openbare beleid voor TikTok. Als hoofd openbaar beleid voor TikTok is het zijn rol om TikTok’s benadering van de inhoud uit te leggen waar Jake naar vroeg, wat hij verschillende keren deed.

Naast zorgen over veiligheid en privacy, is TikTok ook bekritiseerd omdat het potentieel schadelijke inhoud met betrekking tot zelfmoord en eetstoornissen aan tieners naar boven bracht.

In een rapport dat vorige week werd gepubliceerd, ontdekte de non-profitorganisatie Center for Countering Digital Hate dat het minder dan drie minuten kan duren om na het aanmelden voor een TikTok-account inhoud te zien die verband houdt met zelfmoord en nog ongeveer vijf minuten om een ​​gemeenschap te vinden die inhoud over eetstoornissen promoot.

Beckerman verwierp de bezorgdheid van Tapper dat sommige Amerikaanse ouders die studie zouden kunnen zien en geloven dat “de Chinese regering misschien probeert onze kinderen van binnenuit te vernietigen”. Beckerman knikte naar het ouderlijk toezicht van de app, maar hij noemde het argument van Tapper hypocriet.

“Dezelfde mensen die klagen over werknemers in China en handelingen uit China, en al deze dingen … ze suggereren ook dat we hier in de VS mediaregels in Chinese stijl moeten toepassen”, zei Beckerman. “We hebben vrijheid van meningsuiting, onder meer hier in de Verenigde Staten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in