TikTok deelt je gegevens meer dan enige andere app voor sociale media: Study

0
103


Twee van je sociale media-apps kunnen veel gegevens over je verzamelen – en misschien vind je het niet leuk wat een van hen ermee doet.

Dat is volgens een recente studie, vorige maand gepubliceerd door mobiel marketingbedrijf URL Genius, waaruit bleek dat YouTube en TikTok de persoonlijke gegevens van gebruikers meer bijhouden dan welke andere sociale-media-app dan ook.

Uit het onderzoek bleek dat YouTube, dat eigendom is van Google, uw persoonlijke gegevens meestal voor eigen doeleinden verzamelt, zoals het bijhouden van uw online zoekgeschiedenis, of zelfs uw locatie, om u relevante advertenties weer te geven. Maar TikTok, dat eigendom is van de Chinese technologiegigant ByteDance, staat meestal trackers van derden toe om je gegevens te verzamelen – en vanaf daar is het moeilijk te zeggen wat ermee gebeurt.

Met trackers van derden is het in wezen onmogelijk om te weten wie uw gegevens bijhoudt of welke informatie ze verzamelen, met welke berichten u communiceert – en hoe lang u aan elk ervan besteedt – tot uw fysieke locatie en andere persoonlijke informatie die u deelt met de app.

Zoals de studie opmerkte, kunnen trackers van derden je activiteit op andere sites volgen, zelfs nadat je de app hebt verlaten.

In het $ 44.000 appartement van een reisbeïnvloeder in Detroit, MI

Om het onderzoek uit te voeren, gebruikte URL Genius de functie Record App Activity van Apple’s iOS om te tellen hoeveel verschillende domeinen de activiteit van een gebruiker volgen in 10 verschillende sociale-media-apps – YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger en WhatsApp — in de loop van één bezoek, zelfs voordat u zich aanmeldt bij uw account.

YouTube en TikTok stonden bovenaan de andere apps met elk 14 netwerkcontacten, aanzienlijk hoger dan het gemiddelde aantal van zes netwerkcontacten per app uit het onderzoek. Die cijfers zijn waarschijnlijk allemaal hoger voor gebruikers die zijn ingelogd op accounts op die apps, merkte de studie op.

Tien van de trackers van YouTube waren first-party netwerkcontacten, wat betekent dat het platform de gebruikersactiviteit voor zijn eigen doeleinden volgde. Vier van de contacten waren afkomstig uit domeinen van derden, wat betekent dat het sociale platform een ​​handvol mysterieuze externe partijen toestond om informatie te verzamelen en gebruikersactiviteiten te volgen.

Voor TikTok waren de resultaten nog mysterieuzer: 13 van de 14 netwerkcontacten op de populaire sociale media-app waren van derden. De tracking door derden gebeurde nog steeds, zelfs als gebruikers er niet voor kozen om tracking in de instellingen van elke app toe te staan, aldus het onderzoek.

“Consumenten kunnen momenteel niet zien welke gegevens worden gedeeld met netwerken van derden, of hoe hun gegevens zullen worden gebruikt”, schreven de auteurs van het rapport.

TikTok vertelt CNBC Make It dat het bedrijf onlangs zijn eigen test van zijn app heeft uitgevoerd, met dezelfde methode als de studie, waaruit bleek dat alle netwerkcontacten naar slechts vier domeinen van derden gingen, die volgens het bedrijf allemaal regelmatig worden gebruikt door andere apps voor onder andere netwerkbeveiliging en gebruikerscertificering. Die domeinen van derden waren Google, Apple en Snap, evenals AppsFlyer, een bedrijf voor advertentieanalyse dat de prestaties van marketingcampagnes op het socialemediaplatform meet.

In oktober publiceerde Wired een handleiding over hoe TikTok gebruikersgegevens bijhoudt, waaronder je locatie, zoekgeschiedenis, IP-adres, de video’s die je bekijkt en hoe lang je ernaar kijkt. Volgens die gids kan TikTok persoonlijke kenmerken van je leeftijdscategorie “afleiden” naar je geslacht op basis van de andere informatie die het verzamelt. Google en andere sites doen hetzelfde, een praktijk die ‘afgeleide demografische gegevens’ wordt genoemd.

TikTok is in het verleden het onderwerp geweest van kritiek op de manier waarop het bedrijf gegevens verzamelt en gebruikt, vooral van jongere gebruikers, waaronder beweringen dat het bedrijf enkele privégebruikersgegevens naar Chinese servers heeft overgebracht.

Zoals CNBC vorig jaar opmerkte, stelt het privacybeleid van TikTok dat de app gebruikersgegevens kan delen met het Chinese moederbedrijf, hoewel het beweert beveiligingsmaatregelen te nemen om “gevoelige gebruikersgegevens te beschermen”.

In 2020 wilde de toenmalige president Donald Trump TikTok in de VS verbieden vanwege zorgen over het gegevensbeveiligingsbeleid van de app, voordat de huidige president Joe Biden die bedreigingen terugnam en opdracht gaf tot een beoordeling van mogelijke beveiligingsbedreigingen van apps in buitenlandse handen.

YouTube heeft niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek van CNBC Make It om commentaar.

UPDATE: Dit artikel is bijgewerkt met informatie van TikTok.

Meld u nu aan: Word slimmer over uw geld en carrière met onze wekelijkse nieuwsbrief

Mis niet:

Disney neemt TikTok-makers in dienst – je moet van themaparken, eten en sociale media houden

Hoe ‘Your Rich BFF’ Vivian Tu een enorme TikTok-aanhang bouwde: ‘Ik heb mensen echt de wiskunde laten zien’

Deze voormalige analist van Wall Street leeft nu van $ 53 dollar per dag in Frankrijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in