TikTok: de concentratiemoordenaar | theTrumpet.com

0
131


THet Britse Office of Communications publiceerde op 17 augustus een rapport waaruit blijkt dat tieners veel minder televisie kijken dan tien jaar geleden. Tieners kijken gemiddeld 53 minuten televisie-uitzendingen per dag. Tien jaar geleden was het bijna drie uur per dag. Normaal gesproken zou dit goed nieuws zijn.

Het probleem is echter dat tieners niet vervangen TV met lezen, sporten of het ontwikkelen van hobby’s. In plaats daarvan kijken ze naar TikTok.

Britse tieners besteden gemiddeld 57 minuten op TikTok per dag. Voor Amerikanen is het ongeveer 104 minuten. Dat komt neer op meer dan 12 uur per week, twee volledige dagen per maand en bijna een hele maand per jaar – allemaal besteed aan TikTok.

Jongeren brengen ook veel te veel tijd door op andere platformen zoals YouTube, Instagram en Netflix. Ze bieden allemaal even gratis en ongeoorloofde inhoud die op televisie is. Maar TikTok is anders. Het was de meest gedownloade app en het meest bezochte domein ter wereld in 2021. De inhoud ervan brengt veel ernstige gevaren met zich mee. Maar het medium zelf kan net zo gevaarlijk zijn als de inhoud.

Lezen in het digitale tijdperk heeft de manier waarop onze hersenen werken veranderd. Neurowetenschapper Maryanne Wolf legde in een interview uit 2018 uit hoe digitaal lezen onze hersenen leert om informatie te doorbladeren in plaats van zich bezig te houden met het gerichte lezen dat gedrukte tekst bevordert. Als gevolg hiervan verliezen we het geduld met lezen, het vermogen om ons te concentreren en het vermogen om kritisch te denken.

De opkomst van TikTok laat zien hoe ver dit is gegaan.

Volgens Prabhakar Raghavan, een senior vice-president die verantwoordelijk is voor Google Zoeken, gebruikt 40 procent van de 18- tot 24-jarigen TikTok als hun favoriete zoekmachine. Digital Strategist Adrienne May vroeg een jonge focusgroep waarom. Dit is wat een van de respondenten zei (nadruk toegevoegd):

Ik denk dat het is, de korte video-inhoud waar we nu zo aan gewend zijn, en het is als, je wilt niet lezen, je wilt gewoon zien waar je naar zoekt, en het verschijnt op TikTok, Twitter, Pinterest. Je hoeft niet echt te ver te scrollen en het is er. In tegenstelling tot Google, waar je de hele titel moet lezen, Kijk, is dit wat ik echt zoek? en lees dan verder. Zoals, nee, ik kan daar een video vinden, en het laat me alles zien wat ik nodig heb in ongeveer 20 seconden.

May merkte op dat “TikTok je uitstekend kent. En Gen Z vindt het prettig dat ze niet hoeven te graven, en eigenlijk merkten veel van hen op dat ze niet eens actief hoeven te zoeken. TikTok presenteert gewoon de informatie.”

Jongeren vinden het prettig dat ze niet hoeven te lezen. Ze vinden het fijn dat ze zich niet hoeven te concentreren. Ze vinden het fijn dat ze niet meer hoeven na te denken

Technologie verandert al jaren de manier waarop we denken. De aandachtsspanne wordt kleiner. Lezen was al grotendeels gecompromitteerd; nu zijn velen helemaal gestopt met lezen.

Een video kijken is niet per se slecht. Het kan erg handig zijn om te zien hoe een restaurant of een bepaald gebied eruitziet. Maar het is zorgwekkend dat de reden waarom deze jongeren video’s prefereren, uitdrukkelijk is omdat ze niet willen lezen.

Professor Dr. Julie Albright van de Universiteit van Californië noemt TikTok een verslavende, hypnotiserende drug: digitale crack-cocaïne. Het menselijk brein, vooral bij kinderen, is zeer kneedbaar. Naarmate jongere en jongere kinderen opgroeien met TikTok op hun iPhones en iPads, zullen bepaalde neurale paden niet worden ontwikkeld. Het idee van gerichte aandacht voor het lezen van een boek of diep nadenken behoort langzaam tot het verleden.

Zelfs het gemakkelijkere, minder winstgevende, digitale lezen is aan het verdwijnen. Nu kijken veel jonge mensen liever gewoon naar een video.

TikTok en korte video’s zijn nog maar een paar jaar oud en er zijn nog niet genoeg gegevens om het langetermijneffect op onze hersenen te zien. Maar stel je eens voor wat dit betekent voor kinderen die worden opgevoed als digital natives. Er is een reden waarom de Chinese overheid TikTok heeft verboden. Ze hebben een veel eenvoudigere versie van de app, maar zelfs dan laten ze maximaal 40 minuten gebruik per dag toe. Alle gebruik ’s nachts is verboden. Zelfs zij herkennen het gevaar.

Maar veel kinderen in het Westen doen dat niet, en hun ouders ook niet.

We staan ​​op het punt een generatie te zien die het totaal aan interpersoonlijke vaardigheden, geduld voor gerichte aandacht of het vermogen om kritisch te denken ontbreekt.

Mensen, jong en oud, hebben mentale oefening nodig. We moeten fysieke boeken lezen die het denken uitdagen en stimuleren. We moeten de tijd die we online besteden tot een minimum beperken en de tijd die we buitenshuis en aan lichaamsbeweging besteden, maximaliseren. En ouders moeten ijverig werken om hun kinderen te beschermen tegen technologie.

Het kan moeilijk zijn om te weten hoe. Verschillende “experts” bieden verschillende adviezen. De meeste zijn meestal geworteld in het laten doen van kinderen wat ze willen zonder ouderlijk gezag. Maar de meeste jonge mensen van tegenwoordig zijn ongezond, onwel en ongeschoold in de echte waarden die ze nodig hebben om door deze wereld te kunnen navigeren. De beste manier om ze uit te rusten met wat ze nodig hebben, is door met de Bijbel te beginnen.

Spreuken 22:6 zegt: “Leer een kind op de weg die hij moet gaan; en als hij oud is, zal hij er niet van afwijken.” God zegt dat er een manier is waarop kinderen moeten worden opgevoed. Hij beslist. Hij is de autoriteit. Hij weet wat het beste voor hen is. Hij weet wat ze moeten lezen. Hij weet wat tot geluk leidt.

God weet hoe we gelukkige, intelligente, goed aangepaste kinderen kunnen opvoeden. We hebben wijsheid en onderscheidingsvermogen nodig in wat het basisonderwijs voor onze kinderen is. We moeten actief betrokken zijn bij zowel de inhoud die ze consumeren als de media die ze gebruiken om deze te consumeren. En we moeten op God vertrouwen om ons overal doorheen te leiden.

Een goede manier om te beginnen is door de bijlage “Zeven stappen om uw kind te beschermen tegen misbruik van technologie” uit ons gratis boek te lezen Opvoeden met visie. Vraag uw eigen exemplaar aan en lees het samen met uw Bijbel. Om de geest van uw kind en die van uzelf te beschermen, moet u in de aanval gaan.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in