TikTok CEO om te getuigen voor het congres

0
18


Abonneer u voor meer helder en inzichtelijk zakelijk en economisch nieuws op de The Daily Upside-nieuwsbrief. Het is helemaal gratis en we garanderen dat je elke dag iets nieuws leert.

Het is een dans waar de Amerikaanse Big Tech-rivalen van TikTok maar al te bekend mee zijn.

TikTok stuurt zijn CEO Shou Zi Chew om te getuigen voor het House Energy and Commerce Committee op 23 maart, wat de eerste keer is dat het bedrijf – dat eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance – in het openbaar en rechtstreeks vragen van Amerikaanse wetgevers zal beantwoorden.

Handelsoorlogswonden

Denk terug aan 2020 en u zult zich herinneren dat voormalig president Trump een vrij sprankelende handelsoorlog voerde met China. Trump noemde twee grote Chinese bedrijfsentiteiten om zijn woede te uiten: Huawei en TikTok. Terwijl TikTok erop stond dat zijn servers niet in China zijn gevestigd, werden legitieme vragen over de gegevensveiligheid van de app overstemd door het geopolitieke theater van Trump die het uitvechtte met Xi Jinping, met als hoogtepunt een uiteindelijk niet-afdwingbaar verbod.

TikTok genoot van een korte onderbreking na de verkiezingen van 2020, maar de vragen over de beveiliging ervan zijn gestaag teruggekomen, vooral nadat BuzzFeed in juni vorig jaar meldde dat er vanuit China toegang was tot Amerikaanse gebruikersgegevens:

  • Chew zal worden gevraagd om vragen te beantwoorden over TikTok’s “consumentenprivacy en gegevensbeveiligingspraktijken, de impact van de platforms op kinderen en hun relatie met de Chinese Communistische Partij”, aldus een verklaring van de commissie.
  • Wetgevers zullen worstelen met sectie 230, een wet die platforms beschermt tegen het betalen voor criminele inhoud die door gebruikers is geplaatst. De reddende genade van TikTok zou een nichereeks wetten kunnen zijn, de Berman-amendementen genaamd, een overblijfsel uit de Koude Oorlog dat de president verbiedt “informatiemateriaal” van vijandige naties te belemmeren.

Eer ongebonden: TikTok kwam aantoonbaar ongeschonden uit het Trump-tijdperk in vergelijking met Huawei – er hebben tenslotte geen TikTok-execs drie jaar onder huisarrest doorgebracht. Maar in ieder geval een uitloper van Huawei had een goed jaar. Huawei heeft zijn Honor-smartphonemerk in november 2020 afgesplitst, en vorig jaar, terwijl rivalen de verkoop zagen teruglopen, groeiden de Chinese zendingen van Honor met 34%. Ons medeleven met Huawei, het is nooit leuk om de breuk te verliezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in