TikTok brengt digitale camera uit de jaren ’00 terug

0
12


Deze Halloween, in het midden van Wordle-geïnspireerde kostuums en algemene chaos, viel me iets op: mijn vriend Temujin met een digitale camera voor richten en schieten, het soort dat de jaren 2000 domineerde voordat smartphonecamera’s de overhand kregen. Hij gebruikte de camera van zijn moeder, legt hij uit, maar hij gebruikt hem nu voor zichzelf. De hele nacht wendden we ons tot de zilveren Canon IXUS 177, wat reacties uitlokte die allemaal op het niveau van waardering zaten: “Dat is zo’n goed idee”, was de overweldigende consensus.

“Al mijn jeugdherinneringen zijn digitaal gemaakt en daarom hebben ze een echt nostalgisch principe voor mij”, Temujin, een student modecommunicatie, vertelt me. “Vorig jaar merkte ik de toename van mensen die de digitale camera herdenken via sociale media.”

De digitale compactcamera staat inderdaad voor een herkenbare revival, en niet alleen omdat Instagram-bewuste beroemdheden als Bella Hadid, Charlie D’Amelio, Nicola Peltz Beckham en Emily Ratajkowski zich bezighouden met dit nostalgische apparaat. Zoals met de meeste obsessies tegenwoordig, is TikTok grotendeels een kracht achter de revitalisering van de digicam.

Honderden video’s en miljoenen views gewijd aan het onderwerp digitale camera’s. Op de app heeft de term ‘digitale cameratrend’ 137,3 miljoen views; “vintage digitale camera” heeft 177,3 miljoen views, terwijl “goedkope digitale camera” 26,5 miljoen views heeft. De hashtag #digitalcamera heeft 128,1 miljoen en telt.

ZIE OOK:

TikTok blaast de esthetiek uit het Tumblr-tijdperk van 2014 nieuw leven in

Video’s onder het onderwerp documenteren het gebruik van deze camera’s en bewijzen de esthetische waarde van de trend. TikTok-gebruiker @haileyhuynhh plaatste een video van haar roze Canon Powershot SD1200 met het bijschrift: “Ik moet meer foto’s gaan maken op deze omg”. Lifestyle influencer @mia.dson deelde een video van de foto’s die ze nam met een oude digitale camera van Sony. Het account @digicamgirl_ is gewijd aan “oude digicams”, waar een reeks vintage camera-vondsten worden geplaatst; in één video schreef de gebruiker: “deze trend tho!”.

Een foto van een vrouw die een digitale camera vasthoudt om een ​​selfie te maken.


Krediet: TikTok / @ericamanzoli.

Anderen posten video’s met “dit is je teken om een ​​goedkope digitale camera te kopen”, zoals gebruiker @ericamanzoli, die haar bericht “Digitaal>>” ondertitelde en een digitaal album met vakantiefoto’s deelde, compleet met oranje tijdstempels die herinneringen aan een ander tijdperk in technologie. Sommige video’s helpen mede-TikTokkers om dergelijke camera’s te vinden, waarbij eBay, Amazon en andere online marktplaatsen belangrijke bestemmingen zijn, met name voor de stukken die niet meer worden gemaakt. Op eBay lijkt het erop dat bijna geen enkel apparaat de $ 20 overschrijdt, waarschijnlijk waarom TikTok dergelijke camera’s als “goedkoop” en gemakkelijk voorstaat, terwijl Amazon iets duurdere opties heeft die met name niet tweedehands zijn. De esthetiek van deze TikToks weerspiegelt vaak de digitale camera’s zelf: korrelig, gedempt en gehuld in nostalgie.

Ergens op het spectrum van analoog, digitaal en smartphone gingen digicams verloren in ons collectieve culturele bewustzijn. In 2018 trok de compacte digitale camera opnieuw de aandacht, met accounts zoals @digicam.love op Instagram die de hernieuwde focus op de camera verlegden. Toch verbleekte het gebruik van de digicam in vergelijking met de fascinatie voor film en polaroidcamera’s – waarvan zowel millennials als Gen-Z het erover eens zouden zijn dat ze de afgelopen jaren dominant waren geweest.

De digicam is slechts de nieuwste in een reeks van “oude” stukjes technologie die opnieuw in de belangstelling staan ​​van een generatie die wordt gevoed door nostalgie. Van Gen-Z is opgemerkt dat het bedrade oortelefoons terugbrengt – de opkomst van AirPods afwijzend – de Tamagotchi en flip-telefoons. Technologie, als een altijd en snel veranderende wereld, biedt veel om nostalgisch naar te zijn: de trendcyclus is aantoonbaar te kort en geliefde producten worden abrupt vervangen door bijgewerkte versies, zo niet helemaal stopgezet. Onze gretigheid om vast te houden aan esthetiek, objecten en technologie en deze te herstellen, kan daarom als natuurlijk worden gezien.

Ze roepen ook een gevoel van eenvoud op: deze camera’s zijn intuïtief en onderhoudsarm, zonder de eindeloze mogelijkheden van filters en bewerkingstools.

Deze keer is het niet anders. De digicam is een facet van Y2K-mode, een integraal onderdeel van het tijdperk van minirokjes, felroze en strass-steentjes. Ze roepen ook een gevoel van eenvoud op: deze camera’s zijn intuïtief en onderhoudsarm, zonder de eindeloze mogelijkheden van filters en bewerkingstools. Fotodumps en 0,5 selfies zijn vergelijkbaar in hun functie: sociale media lijken minder samengesteld en meer trouw aan het moment (ahem, BeReal). Hoewel digicams inspelen op deze wens, bieden ze er nog een extra laag aan, in die zin dat gebruikers extra stappen moeten nemen om hun foto’s online te uploaden, in plaats van ze direct via een smartphonecamera te posten. Dit tempo van het consumeren van media is verre van wat we vandaag ervaren, maar een benadering die Gen-Z steeds meer zoekt.

De ironie is dat TikTok, als een vorm van sociale media, en digitale camera’s niet meer van elkaar kunnen verschillen als het gaat om hun vibes. Ongetwijfeld staan ​​ze op gespannen voet met elkaar. Het Gen-Z-mekka van dansvideo’s en nichegemeenschappen is een wereld apart van dat metalen stukje technologie dat favoriet is bij gezinnen op vakantie. Maar de eerste leidt tot de heropleving van de laatste, aangezien TikTok sentimentaliteit blijft uitdragen en genegenheid voor het verleden aanwakkert.

Terwijl sommigen streven naar authenticiteit, kunnen digitale camera’s een manier zijn om dat te bereiken. Op een avondje uit of op vakantie is het frame voor je precies wat je krijgt, met het extra voordeel van een retro-esthetiek. TikTok zelf zou dat nooit kunnen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in