TikTok breidt uit naar alles

0
11


Commentaar

TikTok is in rep en roer en breidt zich uit naar muziek, online aankopen, zoekmachines, fulfilmentcentra en magazijnen om niet alleen Instagram, Facebook en Google te evenaren, maar uiteindelijk Spotify, Apple Music en Amazon. TikTok, en het Chinese regime dat het controleert, zou graag Amerika’s ‘alles-app’ willen zijn, een idee waar ook Elon Musk aan denkt.

Slechte ideeën komen in paren, en net zoals TikTok en Musk proberen je telefoon en aankopen te controleren, promoten ze ook de toenemende controle van Peking over Taiwan. Het regime heeft een krachtige invloed op Musk en TikTok omdat ze allebei nauwe zakelijke banden hebben met China.

Op 7 oktober publiceerde de Financial Times een interview met Musk waarin hij pleit voor het veranderen van Taiwan in een “speciale administratieve zone” van China, zoals Hong Kong. De Taiwanese regering was niet blij en antwoordde dat vrijheid “niet te koop” is.

TikTok is eigendom van ByteDance, met het hoofdkantoor in Peking. Als Musk eigenaar was van Twitter, zou die plaats van gematigde vrije meningsuiting kunnen samenvallen met en uiteindelijk worden overschaduwd door TikTok door dezelfde soort druk van Peking die waarschijnlijk leidde tot Musk’s kowtow op Taiwan.

CHINA-VS-POLITIEK-TIKTOK-ORAKLE
Een vrouw loopt langs het hoofdkantoor van ByteDance, het moederbedrijf van de app TikTok voor het delen van video’s, in Peking op 16 september 2020. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

We kunnen een aan China gelieerde miljardair niet vertrouwen om onze vrijheid van meningsuiting te bezitten. We kunnen ook niet vertrouwen op wat de algoritmen van TikTok ons ​​dagelijks voeden. Het bewijs toont aan dat het over controversiële onderwerpen zijn gebruikers desinformatie, afgestemd op de belangen van Peking, bovenaan hun feeds dient.

We kunnen nieuwe TikTok-inhoud en verkoopalgoritmen verwachten om gezuiverde media en producten te bedienen, zonder “Free East Turkistan” -muziek of “End the Genocide” T-shirts die gemakkelijk toegankelijk zijn. Spotify en Amazon zouden tot het verleden kunnen behoren, vervangen door een algoritme dat ons de slogans van de Chinese Communistische Partij en Xi Jinping ‘wijsheid’ elk derde nummer geeft.

Om het nog erger te maken, zou TikTok naar verluidt de meeste donaties binnenhalen aan een aantal goede doelen die op zijn platform werden gefinancierd. Uit een onderzoek bleek dat TikTok maar liefst 70 procent van de donaties oppotte aan “wanhopige, bedelende Syrische vluchtelingen”. Stel je voor dat GoFundMe zou verdwijnen en vervangen zou worden door een TikTok-donatieknop die 70 procent van alle goede bedoelingen overhevelt?

Toch zien velen in de Verenigde Staten en hun bondgenoten de dreiging van grote sociale-mediabedrijven die door Peking worden gecontroleerd niet. Vorig jaar heeft de regering-Biden het verbod van toenmalig president Donald Trump op TikTok ingetrokken.

Het hoofd van de Britse spionagedienst, Jeremy Fleming van GCHQ, vertelde een publiek op 11 oktober dat hij geen probleem zag met kinderen die TikTok gebruiken en moedigde hen aan om dit te doen. Zijn enige waarschuwing was bezorgdheid over het gebruik van gegevens op de apparaten van tieners. Dat zou vermoedelijk ook westerse socialemediabedrijven zijn die ook data gebruiken.

Spymasters zouden niet naïever moeten zijn dan hun bazen in het Witte Huis of Downing Street 10.

Fleming lijkt alle sociale media met dezelfde soepele kwast te hebben geschilderd. Maar zijn baas, de Britse premier, was slimmer door op te roepen tot een ondubbelzinnig ‘optreden’ tegen bedrijven als TikTok.

Een privébedrijf in een marktdemocratie die tienergegevens en aankopen gebruikt, is veel minder gevaarlijk dan een bedrijf dat uiteindelijk wordt gecontroleerd door een totalitaire en genocidale dictatuur die wereldwijde hegemonie nastreeft, onder meer door sociale media te gebruiken als alles wat apps massaal door argeloze tieners in het westen.

Als Peking Google en Twitter niet toestaat in China, moeten we TikTok zeker niet toelaten in de Verenigde Staten. Gebrek aan wederkerigheid is een van de vele redenen om de app te verbieden.

Het laatste bewijs van de uitbreiding van TikTok is de overstap naar het handelsmerk “TikTok Music” in de Verenigde Staten, blijkbaar om te concurreren met Spotify en Apple Music. TikTok is ook op LinkedIn op zoek naar supply chain-specialisten voor ‘fulfillment centers’ in Amazon-stijl en magazijnen voor productlevering.

Net als Amazon zou TikTok uiteindelijk in de fysieke bezorging van de voordeur van de klant kunnen komen om te concurreren met UPS, FedEx en de eerbiedwaardige US Postal Service zelf.

Stelt u zich eens voor dat de huidige trends zich voortzetten en onze postdienst wordt vervangen door een goedkoper alternatief uit China. Hoe ver zullen regelrechte vrijhandelaren hun zelfvernietigende ideologie duwen voordat ze beseffen dat ze niet op de vijand hoeven te vertrouwen voor strategische goederen zoals communicatie en basisbezorgdiensten?

Helaas slapen de regering-Biden en sommige bondgenoten bij de schakelaar. Ze zouden het voortouw moeten nemen bij het verwijderen van alle Chinese apps van Amerikaanse apparaten, zoals India aan het doen is. Het soort intellectueel eigendom en diefstal van persoonlijke gegevens dat TikTok mogelijk maakt, moet stoppen.

In plaats van een harde verdediging van Amerika’s sociale media en e-commerce, komt wat we uit Washington horen over de kwestie van de geleidelijke overname van Amerika’s digitale alles dicht bij krekels.

De meningen in dit artikel zijn de meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk de mening van The Epoch Times.

Anders Corr

Volgen

Anders Corr heeft een bachelor/master politieke wetenschappen van Yale University (2001) en een doctoraat in de overheid van Harvard University (2008). Hij is directeur bij Corr Analytics Inc., uitgever van het Journal of Political Risk, en heeft uitgebreid onderzoek gedaan in Noord-Amerika, Europa en Azië. Zijn laatste boeken zijn “The Concentration of Power: Institutionalization, Hierarchy, and Hegemonie” (2021) en “Great Powers, Grand Strategies: the New Game in the South Chinese Sea” (2018).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in