TikTok, boem. regisseur over de gevaren van TikTok

0
16


Het is 2022 en TikTok is schijnbaar overal. Als de meest gedownloade app ter wereld staat TikTok op miljarden telefoons in bijna elk land. Zelfs als je het niet hebt, is de kans groot dat je op zijn minst enkele van de virale video’s, dansen of memes hebt gezien die de grotere cultuur hebben doordrongen. Van films tot videogames, de invloed van TikTok is onontkoombaar.

Voor Shalini Kantayya is dat een probleem. Zoals ze in haar nieuwste documentaire laat zien, TikTok, boem., de razend populaire app voor sociale media bezit een enorme kracht ten goede … maar ook het potentieel om artistieke expressie en vrijheid van meningsuiting te beperken. In een interview met Digital Trends bespreekt Kantayya waarom ze een documentaire wilde maken over TikTok en de noodzaak voor overheidsinstanties en het grote publiek om te begrijpen hoe TikTok wordt gerund en wie beslist wat voor soort inhoud ze kunnen zien.

Digital Trends: Waarom een ​​documentaire maken over TikTok?

Shalini Kantayya: Net als miljoenen Amerikanen tijdens de pandemie, begon ik TikTok te gebruiken en was verbaasd, verbluft en geschokt over hoe verslavend het was en hoe snel het mijn unieke interesses, eigenaardigheden, locatie en etniciteit leek te kennen.

Een man kijkt in zijn iPhone in TikTok, Boom.

Tegelijkertijd begon ik te horen dat het onder de loep werd genomen door het leger en verbannen werd van overheidstelefoons. Dus ik was geïnteresseerd in hoe een app voor sociale media die vooral bekend is onder tieners die dansen en culturele memes schrijven, het middelpunt wordt van een geopolitieke controverse tussen ’s werelds grootste supermachten. En dat zette me op de reis om deze film te maken.

Wat ik zo leuk vind aan je film, is dat het niet alleen om één ding gaat. Er staat een citaat in het document waarin staat dat TikTok “een verhaal over cyberbeveiliging, een verhaal over een algoritme, een vooroordeel en een geopolitiek verhaal” is. Was dat de bedoeling om al die verschillende verhalen rond TikTok te omvatten?

Dit was een gigantisch verhaal om te begrijpen, en tegelijkertijd had ik een erg korte tijdlijn. Wat ik in de film heb geprobeerd te doen, is het grotere TikTok-verhaal construeren, de verhalen van Gen Z-influencers en makers wiens leven onherroepelijk is veranderd door het platform. Ik probeer het verhaal door hun ogen te vertellen, en hun verhalen sluiten min of meer aan bij een aantal van deze grotere thema’s rond online bescherming van kinderen, gegevensprivacy en transparantie rond de algoritmische feeds van de app.

Ben je tijdens het maken van deze documentaire tegen problemen aangelopen met TikTok?

Als journalist en als filmmaker is het onze taak om een ​​licht te werpen op de donkere ruimtes in onze democratieën en te kijken naar machtige belangen die spelen, wat nooit prettig is. Ik denk dat wat ik aan mijn kant heb de waarheid is, en dat alle feiten in de film goed zijn doorgelicht.

We vertrouwden echt op een aantal zeer moedige rapportages van klokkenluiders, die we in de context van andere sociale-mediabedrijven hebben gezien als de sleutel om ons enig gevoel van transparantie te geven over wat er gebeurt bij sommige van deze grote sociale-mediatechnologiebedrijven.

In je eerste onderzoek praat je met een aantal influencers zoals Deja Foxx en Spencer Polaco, om er maar een paar te noemen. Hoe heb je besloten wie je wilde laten zien en wat je van hen wilde krijgen?

Nou, ik was zo opgewonden om een ​​film te maken die was gericht op de stemmen van de makers van Gen Z, omdat zij de eerste generatie mensen zijn die online opgroeien. Het lijkt bijna op dit enorme, ongecontroleerde experiment. Elke generatie na Gen Z zal volwassen zijn geworden met deze apps en we begrijpen niet helemaal of zijn erop voorbereid hoe dit onze menselijkheid verandert.

Deja Foxx en haar zus poseren in TikTok, Boom.

Dus ik was heel duidelijk dat ik me wilde concentreren op Gen Z-makers waarvan ik denk dat ze de drijvende kracht waren achter Tick Tock om deze wereldwijde sensatie te worden. Zoals met alle personages in de film, is hun leven veranderd door TikTok. Ik was op Hollywood Boulevard met Spencer Polaco en ik voelde me alsof ik bij George Clooney of Brad Pitt was. Deze 13-jarige meisjes kwamen huilend naar boven toen ze hem zagen, wat ongelooflijk is voor een beatboxer.

En dan heb je mensen zoals Deja, die aan de Kamala Harris-campagne werkte toen TikTok werd verbannen van alle overheidstelefoons. Haar verhaal valt echt samen met het feit dat de app wordt verbannen uit het leger, het Pentagon en al deze overheidsinstanties. Het maakte me nieuwsgierig omdat ik nog nooit had gehoord dat het leger een app voor sociale media verbood.

Wat heeft je verrast in je onderzoek voor deze documentaire? Omdat ik geschokt was toen ik hoorde dat TikTok een “lelijk inhoudsbeleid” heeft en dat ze inhoud die ze niet leuk vinden in de schaduw kunnen zetten.

Ja. Ik was geschokt en verbaasd door de melding van klokkenluiders dat inhoudsmoderators op TikTok Duitsland moderatierichtlijnen kregen die in het Mandarijn waren geschreven met ruwe vertalingen om LGBTQ-mensen, mensen met een handicap, enz. cyberpesten, maar in plaats van de pesters te straffen, straf je de mensen die worden gepest door hun inhoud niet te tonen.

Een andere klokkenluider in Brazilië had vergelijkbare richtlijnen voor het modereren van inhoud, opnieuw geschreven in het Mandarijn en grof vertaald in het Portugees, die hen adviseerde om “lelijke mensen” te verbieden, mensen die zichzelf filmden met een verarmde achtergrond, zwaarlijvige inhoudmakers, enz.

Onze openbare pleinen verhuizen naar deze grote technologieplatforms die geen enkele transparantie of verantwoordelijkheid hebben. Waar ik me zorgen over maak, is dat wat vrijheid van meningsuiting is voor Elon Musk, voor contentmoderators op TikTok, misschien niet de vrijheid van meningsuiting is waar we het als burgers van een democratie over eens zijn. ik denk echt TikTok, boem. roept enkele grotere vragen op over hoe we inhoud en al deze sociale-mediaplatforms modereren.

Wat wil je dat kijkers meenemen? TikTok, boem. nadat ze het hebben gezien?

Ik hoop dat mijn film tot gesprekken zal leiden over hoe we de technologieën waarmee we elke dag omgaan beter kunnen begrijpen. Ik heb het gevoel dat de acceptatiecurve van platforms zoals TikTok vaak zo snel is dat niemand begrijpt hoe deze platforms werken. Dus ik hoop dat we meer gesprekken zullen hebben over hoe inhoud wordt gemodereerd.

Vooral voor TikTok hoop ik dat er gesprekken zijn over hoe we kinderen online beschermen. Ik denk dat onze online beschermingswetten voor kinderen niet zijn bijgewerkt sinds de komst van internet en dat we beter moeten nadenken over wat het betekent om deze ongelooflijk overtuigende aanbevelingsalgoritmen los te laten op hersenen die nog niet volledig zijn ontwikkeld en hoe we kinderen hiertegen echt beschermen. krachtige en enorm invloedrijke algoritmen.

Je kan kijken TikTok, boem. in zijn geheel op PBS.org.

Aanbevelingen van de redactie


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in