TikTok blokkeert Z-bibliotheek Hashtag in afwachting van onderzoek naar piraterij * TorrentFreak

0
11


Huis > Piraterij >

Uitgevers en auteurs zijn niet blij met Z-Library, een online opslagplaats die miljoenen illegale boeken gratis downloadt. Het gebruikersbestand van de site groeit snel, mede dankzij de virale video’s van TikTok-gebruikers. Naar aanleiding van een recente klacht van het Authors Guild heeft TikTok de hashtag #zlibrary in afwachting van verdere beoordeling verboden. Maar zal dat helpen?

Terwijl film- en muziekpiraterij de meeste krantenkoppen genereert, wordt de uitgeverij met soortgelijke problemen geconfronteerd.

Vrijwel elk boek dat ooit is geschreven, is gratis online beschikbaar, ook via zogenaamde ‘schaduwbibliotheken’.

Z-Library is een van de grootste schaduwbibliotheken op internet. Via verschillende domeinnamen biedt de site meer dan 11 miljoen boeken en 84 miljoen artikelen. Dit heeft een vaste gebruikersbasis en vele miljoenen maandelijkse bezoekers aangetrokken.

Alle boeken zijn gratis toegankelijk, maar Z-Library accepteert ook donaties. Deze donaties bieden een maand lang toegang tot verschillende extra functies, waaronder meer zoekresultaten en de mogelijkheid om boeken naar de Kindle-e-boeklezer te sturen.

zbibliotheek vol

Uitgevers en auteurs zijn niet blij met de site en proberen actief de bekendheid ervan te beperken. Onlangs wonnen uitgevers een bevel voor het blokkeren van sites in Frankrijk en ze targeten de site ook regelmatig met verwijderingsverzoeken.

Z-Library werd ook genoemd in verschillende aanbevelingen aan het overzicht van de beruchte piraterijmarkten van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger. In sommige gevallen werden ook platforms van derden zoals TikTok opgeroepen.

Volgens de Authors Guild is Z-Library de afgelopen jaren uitgegroeid tot een enorm populaire, grootschalige bron van illegale e-boekdownloads. Deze groei wordt mogelijk gemaakt door gebruikers die openlijk adverteren voor de site op sociale media, inclusief TikTok.

“De hashtag #zlibrary op het populaire sociale-mediaplatform TikTok heeft 4 miljoen views, verwijzend naar de talloze video’s die zijn gepost door hogeschool- en middelbare scholieren en anderen over de hele wereld die het promoten als de plek voor gratis e-boeken”, schrijft de Guild. .

De USTR-inzending geeft een gedetailleerd overzicht van de site en bevat ook opmerkingen van schrijvers. Onder hen NYT-bestsellerauteur Sarina Bowen, die de ‘rol’ van TikTok in het populariseren van boekenpiraterij benadrukt.

“Z-Library maakt ons kapot. Een boek dat we ’s ochtends uitbrengen, staat tegen lunchtijd in de Z-bibliotheek. Al mijn boeken staan ​​daarboven’, zegt Bowen. “Dit is niet de enige site die ons pijn doet, maar het is de site die steeds verschijnt in Tiktok-video’s.”

TikTok reageert

TikTok is niet blij met deze karakterisering. Hoewel de Authors Guild niet aanraadt om het platform als een beruchte markt te bestempelen, reageerde het socialemediaplatform op deze en andere klachten van rechthebbenden in een brief aan de USTR.

Het Chinese bedrijf benadrukt dat het de zorgen van eigenaren van intellectueel eigendom serieus neemt. Het heeft procedures ingesteld om piraterij en namaak te voorkomen en heeft actie ondernomen naar aanleiding van de klacht van Z-Library.

TikTok zegt dat het niets verkeerd doet en reageert net als andere online platforms op verwijderingsverzoeken van rechthebbenden. Het bedrijf zegt dat het ook problematische hashtags ‘verbiedt’ en na de klacht van de Authors Guild werd #Zlibrary op het platform geblokkeerd.

“Het is van het grootste belang dat de vindbaarheid door gebruikers van inhoud die onze communityrichtlijnen schendt, wordt verminderd. Dienovereenkomstig blokkeert TikTok proactief zoekresultaten voor termen die onze communityrichtlijnen schenden, inclusief termen die betrekking hebben op namaakproducten zoals #designerdupe en #designerreplicas.

“We hebben onlangs ook zoekresultaten voor #zlibrary geblokkeerd terwijl ons team inhoud beoordeelt die aan die hashtag is gekoppeld”, legt het platform uit.

hekje

Op het moment van schrijven zullen TikTok-gebruikers inderdaad geen content meer vinden onder de populaire hashtag. Dit is een duidelijke verklaring van TikTik, maar het is onwaarschijnlijk dat het effectief zal zijn tegen de constante stroom van Z-Library-video’s.

In feite blijft TikTok’s Z-Bibliotheek “ontdekkingspagina” online en met 1,5 miljard views krijgt dat veel meer bekendheid dan de hashtag ooit heeft gedaan. Bovendien zullen Z-Library-zoekopdrachten ook veel inhoud opleveren.

Dit betekent niet dat TikTok juridisch gezien iets verkeerd doet. Soortgelijke video’s verschijnen ook op andere sites, waaronder Instagram, YouTube, Twitter en elders.

In zijn brief aan de USTR herhaalt TikTok dat het actie zal ondernemen wanneer rechthebbenden problematische activiteiten melden. De Authors Guild betwist dat niet, maar zou graag meer proactieve maatregelen tegen piraterij zien.

Het goede nieuws voor de auteurs is dat niet alle TikTok-gebruikers zielloze piraten zijn. Bij het zoeken naar Z-Library kan men ook mensen vinden die twijfelen aan het gemak waarmee anderen piraterij promoten.

Een kopie van de inzending van de Authors Guild aan de USTR is hier beschikbaar (pdf) en de reactie van TikTok is hier te vinden (pdf)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in