TikTok biedt nu een zeer eenvoudige tekst-naar-beeld AI-generator rechtstreeks in de app

0
109


Tekst-naar-beeld AI-systemen zijn momenteel enorm in zowel vaardigheid als populariteit, en wat is een beter bewijs dan hun verschijning in ’s werelds populairste app: TikTok.

Het videoplatform heeft onlangs een nieuw effect toegevoegd dat het “AI greenscreen” noemt, waarmee gebruikers een tekstprompt kunnen typen die de software vervolgens als afbeelding zal genereren. Deze afbeelding kan vervolgens worden gebruikt als achtergrond voor een video – mogelijk een zeer handig hulpmiddel voor videomakers.

De output van het TikTok-systeem is vrij eenvoudig in vergelijking met die van ultramoderne tekst-naar-beeldmodellen zoals Google’s Imagen, OpenAI’s DALL-E 2 of de gelijknamige software van Midjourney. Het creëert alleen nogal abstracte en wervelende beelden; een kracht die wordt weerspiegeld in de dromerige aard van TikTok’s gesuggereerde prompts zoals ‘astronaut in the ocean’ en ‘flower galaxy’. Andere modellen kunnen daarentegen zowel fotorealistische beelden produceren als complexe en coherente illustraties die eruitzien alsof ze door mensen zijn getekend of geschilderd.

Het model van TikTok produceert alleen wervelende, geabstraheerde, uitgesmeerde beelden. Niet state-of-the-art – maar waarschijnlijk ten goede.
Afbeelding: The Verge

De beperkingen van het TikTok-model kunnen echter opzettelijk zijn. Ten eerste vereisen meer geavanceerde modellen meer rekenkracht, wat duur en arbeidsintensief zou zijn voor het bedrijf om te implementeren. Ten tweede heeft TikTok meer dan een miljard gebruikers, en als al deze individuen de macht krijgen om fotorealistische afbeeldingen te maken van alles wat ze maar kunnen bedenken, zou dit vrijwel zeker verontrustende resultaten opleveren.

We hebben bijvoorbeeld het vermogen van modellen getest om naaktheid en gore te creëren – twee soorten uitvoer die tekst-naar-beeldgeneratoren vaak proberen te beperken. Foto’s gebaseerd op gewelddadige aanwijzingen zoals “moord op Boris Johnson” en “moord op Joe Biden” produceren meestal abstracte wervelingen, met een bijna herkenbaar gezicht voor de Britse premier (hoewel de bekende blonde dweil van de man karikatuur bijzonder gemakkelijk maakt) .

De abstracte aard van de output van het model betekent dat prompts met provocerende taal alleen wervelingen produceren.
Afbeelding: The Verge

Evenzo levert een verzoek met naaktheid – “naakt model op het strand” – thematisch passende kleuren op, waaronder huidtinten, zandsinaasappels en oceaanblauw, maar niets dat een dominee zou doen blozen.

Als je probeert het model naaktbeelden te laten genereren, bereik je niets.
Afbeelding: The Verge

Wat opvalt aan het uiterlijk van TikTok’s “AI-greenscreen”, is dat het laat zien hoe snel deze technologie mainstream wordt. De nieuwste ontwikkelingscyclus voor tekst-naar-beeld AI begon aantoonbaar in 2021 met de originele release van DALL-E door OpenAI. Nog geen twee jaar later is de techniek al in handen van miljoenen via een app als TikTok.

Gezien het potentieel van deze systemen voor zowel kwaad als goed, zullen de dingen vanaf nu alleen maar vreemder worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in