TikTok-beroemdheid Hadar Muchtar schudt Israëlische verkiezingscampagne wakker

0
138


Een van de meest interessante fenomenen van de verkiezing van 2022 in Israël is een 20-jarige vrouw genaamd Hadar Muchtar. Een compleet onbekende nog maar twee maanden geleden, Muchtar kwam plotseling naar voren als een sensatie vanwege haar aanwezigheid op sociale media, vooral op TikTok.

Nog maar een paar weken geleden richtte Muchtar een nieuwe partij op met de naam Tze’irim Bo’arim, oftewel Youth on Fire, en kondigde aan dat ze van plan is de partij bij de komende verkiezingen te leiden.

Er is echter een kleine storing. Vanwege haar leeftijd zal ze zelf niet kunnen rennen. Volgens de Israëlische wet is de minimumleeftijd om kandidaat te zijn voor de Knesset 21 jaar. Daarom kondigde Muchtar aan dat ze zichzelf weliswaar niet persoonlijk kandidaat zal stellen, maar zichzelf wel ziet als een kandidaat voor de functie van minister van Volkshuisvesting. Haar lijst zelf bevat alleen mensen van 21 jaar of ouder.

Muchtar brengt haar online video’s in een duizelingwekkende snelheid uit. In de meeste van hen verschijnt ze met een megafoon, die slogans afvuurt tegen de stijgende kosten van levensonderhoud en professionele politici aanvalt, bewerend dat ze de jongeren in de steek hebben gelaten en alleen voor zichzelf zorgen. Ze bezorgt haar berichten ook in de taal van TikTok. Haar uitspraken zijn kort, intrigerend, keihard en verfrissend. De subtekst is ook duidelijk: wij zijn de toekomst, dus geef ons de kracht om verandering teweeg te brengen.

De waarheid is dat het fenomeen Muchtar niet helemaal origineel is. Al jaren duiken er bij bijna elke verkiezing heldere nieuwe sterren op in de Israëlische politiek. Wat Muchtar onderscheidt, is dat nog nooit iemand zo jong zo snel zo bekend is geworden. Zonder de sociale media-revolutie had een fenomeen als Muchtar nooit kunnen ontstaan.

Toen gebeurde er iets interessants. Vorige week nog besloot een grote nieuwszender om Muchtars kracht te testen door haar op te nemen in hun peiling van de andere, gevestigde partijen. Tot ieders verbazing loopt ze al bijna nek aan nek met partijleider van de Zionistische Geest, minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked.

Terwijl in de peiling geen van beiden de kiesdrempel overschrijdt, schreeuwen de vergelijking van de twee vrouwen en de vragen die het oproept om antwoorden. Hoe slaagde een jonge vrouw, die niet veel meer dan een curiositeit zou moeten zijn, erin door te dringen tot het hart van de Israëlische politiek?

Haar doorbraak in deze recente peiling zorgde voor allerlei geruchten. Sociale media werden ineens overspoeld met vragen en speculaties over haar. Wie zit er achter haar? Heeft ze de bekende details van haar biografie gewijzigd of bewerkt? Zijn haar ouders miljonairs? Is ze een gevolmachtigde van premier Yair Lapid, of zou oppositieleider Benjamin Netanyahu echt achter haar kunnen staan?

Plots begonnen mensen te beseffen dat niemand echt iets weet over het verleden van deze jonge vrouw, behalve wat er online verschijnt. Niemand weet zelfs wie er op de Youth on Fire Knesset-lijst staat, aangezien het bestaan ​​van die lijst pas onlangs tijdens haar campagne werd onthuld.

Muchtar beantwoordde al deze vragen op een effectieve manier, gebruikmakend van het medium waarin ze werd geboren en dat ze nu domineert. Ze bracht een TikTok-video uit, opgenomen in een auto, om een ​​gevoel van dynamiek over te brengen, zoals zoveel van haar andere video’s.

‘Luister nu goed, en luister goed! Niemand leidt me. Niemand leidt me. De mensen die deze geruchten over mij verspreiden, zijn de politici. Weet u waarom? Omdat ze bang zijn.” Ze vuurde haar bericht in snel, staccato tempo af.

Maar dat was niet genoeg. Het gerucht dat haar ouders miljonairs waren, sloeg aan en bleef hangen, zelfs nadat haar echte ouders uit de middenklasse bleken te komen – hogere middenklasse, maar toch middenklasse.

Een vreemd incident dat deze week plaatsvond, bracht haar in verlegenheid. Muchtar kwam opdagen voor een interview op Channel 14 en sprak over de kosten van levensonderhoud. Plotseling verraste de interviewer door haar te zeggen dat ze in een Mercedes naar het interview was gespot. Maar zelfs dit bracht Muchtar niet van haar spel. Ze antwoordde zonder een slag over te slaan dat een vriend haar daarheen heeft gereden en dat ze daadwerkelijk met het openbaar vervoer reist.

Hoewel ze steeds meer bekendheid krijgt in de traditionele media, blijft Muchtar meer digitale inhoud creëren waarin ze de hoge prijzen van basisproducten in Israël contrasteert met de kosten van dezelfde artikelen in Duitsland, waar ze korte tijd als uitwisselingspartner woonde. leerling.

Toen haar werd gevraagd naar haar ideologische achtergrond, antwoordde ze: ‘Ik geloof niet in links of rechts. Het is allemaal hersenspoeling door de heersende elites.” Toen haar werd gevraagd naar haar persoonlijke ideologie, zei ze: “Mijn ideologie is dat alle zaken van synagoge en staat in het algemeen, en conversietherapie [by religious extremists] in het bijzonder, evenals alle andere civiele kwesties, moeten worden opgelost in een referendum.”

Het belangrijkste motief van haar campagne blijft haar aanvallen op de politieke oude garde. Ze weigerde de krachten te bundelen met voormalig minister Eli Avidar, die zijn eigen partij vormde, en verklaarde trots dat ze hem zelfs op WhatsApp had geblokkeerd.

Vorige maand verscheen Muchtar op een vergadering van de Onderwijscommissie van de Knesset en veroorzaakte zo’n commotie dat ze uit de kamer moest worden verwijderd. Ze had tegen de aanwezige leden van de Knesset geroepen dat ze alleen om zichzelf gaven. “Wij betalen uw salaris!” bleef ze herhalen tegen de beschimpingen van de Knesset-leden zelf. Sommigen van hen maakten haar belachelijk door te zeggen dat ze alleen naar de commissie kwam om “Likes” op TikTok te krijgen.

Maar dat is precies wat Muchtar wilde. Het hele incident werd op camera vastgelegd en werd een internetvideo. Als het gaat om jongeren in Israël, is er geen betere verkiezingscommercial. Hier was een jong meisje dat oudere, gevestigde politici ervan beschuldigde alleen om zichzelf te geven. Zelfs de beste advertentiebedrijven zouden geen content kunnen maken die zo eigentijds en krachtig is.

Israël houdt over minder dan twee maanden nieuwe verkiezingen. Het is moeilijk te geloven dat de Tze’irim Bo’arim-partij in die korte tijd het momentum zal krijgen dat ze nodig heeft om de kiesdrempel te halen. Maar zelfs in het waarschijnlijke scenario dat de partij niet in de Knesset wordt gekozen, is het voor iedereen duidelijk dat er iets is gebeurd. Het is zelfs mogelijk dat ze tot de volgende verkiezingen van Israël – en hier worden regelmatig verkiezingen gehouden – volwassen zal worden en er toch in zal slagen om verkozen te worden.

Dit is zeker een waarschuwingsschot voor de professionele politieke klasse. De regels veranderen nog sneller dan ze hadden gedacht. Israël is een relatief jonge samenleving en over slechts een jaar of twee zullen de jonge mensen die Muchtar voor het eerst ontmoetten op TikTok oud genoeg zijn om te stemmen. Het is zelfs mogelijk dat enkele nieuwe persoonlijkheden opduiken en de krachten met haar bundelen. Als er iets uit dit alles valt te leren, is het wel dat Muchtar iets heeft weten te kraken, en dat iets niet langer kan worden genegeerd.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in