TikTok belooft meer transparantie voor onderzoekers te midden van hernieuwd onderzoek

0
135


Later dit jaar zal het bedrijf “geselecteerde onderzoekers” toegang geven tot zijn API of applicatieprogrammeerinterface, zei TikTok-topman Vanessa Pappas woensdag in een blogpost. De verhuizing is bedoeld om “de gemakkelijke toegang tot openbare en geanonimiseerde gegevens over inhoud en activiteit op ons platform te verbeteren”, zei Pappas.

Het bedrijf ontwikkelt ook een tool om onderzoekers een “effectieve manier te geven om onze contentmoderatiesystemen te evalueren en bestaande content die op ons platform beschikbaar is te onderzoeken”, voegde Pappas eraan toe. Onderzoekers zullen binnenkort ook hun eigen berichten kunnen uploaden om te zien hoe verschillende soorten inhoud worden toegestaan, afgewezen of doorgegeven aan moderators voor verdere evaluatie.

Verder beloofde TikTok om zijn transparantierapporten uit te breiden met informatie over “het tegengaan van geheime beïnvloedingsoperaties”, aldus Pappas. Deze informatie zal worden opgenomen in de driemaandelijkse handhavingsrapporten van het bedrijf voor de communityrichtlijnen.

"Waakhondmoeders"  op TikTok proberen minderjarigen veilig te houden

‘We weten dat alleen ‘vertrouw ons’ zeggen niet genoeg is’, zei Pappas. “Daarom hebben we lang geleden een belangrijke toezegging gedaan voor transparantie, vooral als het gaat om de manier waarop we inhoud modereren en aanbevelen.”

Andere socialemediabedrijven hebben onlangs ook toegezegd de transparantie voor onderzoekers te vergroten. Facebook-ouder Meta zei in mei dat het meer details zou delen met onderzoekers over hoe politieke en sociale advertenties zijn gericht op gebruikers op het platform.
De laatste aankondiging van TikTok komt te midden van hernieuwd onderzoek van het platform en het moederbedrijf, het in China gevestigde ByteDance. Dinsdag meldde Buzzfeed News dat voormalige TikTok-medewerkers beweerden dat het bedrijf stukjes pro-Chinese inhoud op zijn inmiddels ter ziele gegane Amerikaanse nieuws-app had geplaatst. ByteDance ontkende de beschuldigingen.
Vorige maand meldde Buzzfeed News ook dat sommige Amerikaanse gebruikersgegevens herhaaldelijk zijn geopend vanuit China. TikTok vertelde eerder aan CNN dat het “consistent heeft volgehouden dat onze technici op locaties buiten de VS, inclusief China, toegang kunnen krijgen tot Amerikaanse gebruikersgegevens indien nodig.” Een directeur van TikTok getuigde vorig jaar tijdens een hoorzitting in de Senaat dat het geen informatie deelt met de Chinese overheid.
De nieuwsberichten hebben de aandacht getrokken van regelgevers en wetgevers. Vorige maand verdubbelde een lid van de Federal Communications Commission de oproepen aan Apple en Google om TikTok uit hun app-winkels te verwijderen, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid en verwijzend naar de rapportage van Buzzfeed. De FCC speelt echter geen rol bij het reguleren van app stores.
Eerder deze maand riepen wetgevers van de Senate Intelligence Committee ook op tot een onderzoek van de Federal Trade Commission naar TikTok, op dezelfde manier onder verwijzing naar recente rapporten dat het Chinese moederbedrijf van TikTok toegang had gehad tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers.
TikTok heeft onlangs aangekondigd dat het nu alle Amerikaanse gebruikersgegevens verwerkt op Amerikaanse cloudservers die worden gehost door Oracle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in