TikTok-beïnvloeders missen feiten in populaire gezondheidsvideo’s

0
82


4 november 2022 – Wat heb je aan gezondheidsinformatie op populaire sociale-mediaplatforms zoals TikTok als het misleidend is?

De meeste van de populaire video’s over het prikkelbare darm syndroom die de #IBS-hashtag op TikTok gebruiken, worden gepost door influencers of het publiek in plaats van door medische professionals of gezondheidsinstellingen, volgens Onderzoek gepresenteerd op de American College of Gastroenterology 2022 jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst in Charlotte, NC. Hoewel posts van influencers vaker werden gedeeld, werd content van medische professionals vaker bekeken.

“Deze bevindingen ondersteunen de samenwerking van zorgorganisaties en professionals met beïnvloeders om het delen van gezondheidsinformatie en de verspreiding van feitelijke educatieve inhoud te vergroten”, zei Faraz Jafri van de Dell Medical School van de Universiteit van Texas in Austin, tijdens de bijeenkomst.

Berichten met de hashtag #IBS hebben al 1,6 miljard views opgeleverd, benadrukt hij, en veel hiervan zijn bedoeld om mensen te helpen omgaan met het hebben van IBS.

“Met het begin van COVID-19 werden sociale-mediaplatforms zoals TikTok een belangrijke uitlaatklep voor patiënten om hun ervaringen met IBS te delen omdat ze niet bereid waren om hun arts te bezoeken”, zegt Jafri. “Hoewel IBS vaak een gênant onderwerp is voor patiënten, heeft TikTok een belangrijke rol gespeeld bij het normaliseren van IBS door een online ondersteuningsgemeenschap te bieden waar patiënten hun verhaal kunnen delen.”

Online hulp

Jafri en zijn team analyseerden de nauwkeurigheid en educatieve inhoud van de eerste 100 video’s die op TikTok verschenen onder de hashtag #IBS die voldeden aan de inclusiecriteria voor hun onderzoek. Ze ontdekten dat bijna de helft van de video’s – 42 in totaal – werd gepost door influencers, terwijl medische professionals 10 video’s deelden en medische instellingen nog eens zes video’s plaatsten. De overige video’s werden gedeeld door het grote publiek.

Video’s die door influencers zijn gepost, hadden gemiddeld 16.382 aandelen, vergeleken met 10.869 aandelen van video’s die door medische professionals zijn gepost. Maar de video’s van medische professionals hadden meer views (3.661.000) dan die van influencers (2.926.476).

Slechts 30% van de video’s was educatief en minder dan de helft (47%) was feitelijk. En 1 op de 5 van de video’s (21%) die door influencers zijn gepost, was niet gebaseerd op peer-reviewed onderzoek volgens de gouden standaard.

“Deze bevindingen zijn niet verrassend, omdat er veel verkeerde informatie over de gezondheid is op TikTok”, zegt Zachary Rubin, MD, kinderallergoloog en immunoloog bij Oak Brook Allergists in Illinois. “Dit is vooral het geval wanneer de gezondheidsonderwerpen niet goed worden begrepen, zelfs niet binnen de medische gemeenschap.”

Desinformatie

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van online trends die de medische besluitvorming kunnen beïnvloeden, zegt Rubin, zodat mogelijke verkeerde informatie kan worden aangepakt. (Rubin was niet betrokken bij het onderzoek, maar is een actieve TikTok-gebruikers die regelmatig educatieve video’s plaatst over vaccins, aandoeningen van de luchtwegen en allergieën.)

“Er zijn veel makers van inhoud die verkeerde informatie verspreiden om hen aan te moedigen hun persoonlijke website te bezoeken om zich aan te melden voor lessen of producten te kopen, waarvan niet noodzakelijk is bewezen dat ze helpen”, legt hij uit.

Hij zegt dat mensen moeten zoeken naar de inloggegevens van TikTok-makers die ze volgen voor gezondheidsgerelateerde informatie. Dingen om te overwegen zijn onder meer of de maker een professionele graad heeft, wat de persoonlijke website van de maker te bieden heeft en of de maker een product of dienst probeert te verkopen.

“Hoewel TikTok waardevolle informatie kan hebben over IBS en de behandeling ervan, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verkeerde informatie en uw arts te raadplegen wanneer u besluit een nieuw dieet of medicijn te starten”, zegt Jafri. “Patiënten kunnen TikTok gebruiken om nuttige ’tips en trucs’ te vinden die worden verstrekt door gediplomeerde medische professionals die de levensstijl kunnen verbeteren en symptoomverlichting kunnen bieden.”

Bijna alle niet-educatieve video’s (97%) zijn gepost door niet-medische professionals, vonden de onderzoekers. De meeste berichten werden geclassificeerd als lifestyle (43%) of tips en trucs (40%), met iets meer dan een derde (35%) als humor en 7% als marketing.

“Gebruikers waren het meest geïnteresseerd in berichten die veranderingen in levensstijl bespraken die de symptomen van IBS konden verlichten, zoals massage, voeding, positionering en kleding”, zegt Jafri. “Deze doe-het-zelf-aanpak van IBS is op TikTok van de grond gekomen met berichten over dieet, levensstijl, medicijnen en productadvertenties.”

Rubin zegt dat de populariteit van TikTok als platform betekent dat het belangrijk is voor gezondheidswerkers om deel te nemen en nauwkeurige gezondheidsinformatie te plaatsen, vooral over populaire onderwerpen zoals huidverzorging en gewichtsverlies.

“De overgrote meerderheid van de volwassenen zoekt online naar gezondheidsinformatie en veel volwassenen willen hun arts op sociale media zien”, zegt Rubin. “Het kan een goede bron zijn voor actuele informatie voor mensen. Voor clinici kan het een mogelijkheid bieden om in contact te komen met hun patiënten en met de media.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in