TikShock: laat je niet vangen door deze 5 TikTok-zwendel

0
92


Bent u zich bewust van de gevaren van ’s werelds nr. 1 sociale media? Weet jij hoe je oplichting kunt vermijden en veilig kunt blijven op TikTok?

TikTok blijft ons allemaal choqueren door records te breken en zijn publiek te vergroten, maar helaas blijven oplichters met zo’n groot bereik onvermijdelijk niet ver achter. In slechts zes jaar tijd is het uitgegroeid tot het dominante sociale mediaplatform voor het delen en bekijken van korte video’s en het kan er nu prat op gaan dat kijkers in het VK en de VS meer tijd op TikTok doorbrengen dan op YouTube.

Cybercriminelen zijn erg creatief en volgen trends altijd op de voet, en voorspellen zelfs veranderingen voor de massa om het resultaat van hun technieken te maximaliseren. Nog niet zo lang geleden waren er maar een paar platforms die konden worden gebruikt om nieuwe slachtoffers aan te vallen, terwijl er weinig bewijs achterbleef en het onwaarschijnlijk was dat er repercussies zouden optreden. Het dark web werd een plek om smokkelwaar te kopen en verkopen, maar de cijfers kwamen nooit echt zo hoog bij het publiek dat degenen die van de technologie gebruik maakten hun stoutste dromen konden verwezenlijken.

Oplichters hebben de groei van sociale media zien aankomen en begonnen al snel verschillende platforms te gebruiken om allerlei soorten oplichting uit te voeren. TikTok heeft meer dan 1,2 miljard dagelijks gebruikers, dus de cijfers liggen voor het oprapen. Bovendien, terwijl in een app die mensen minuut na minuut, zelfs uur na uur scrollen, mensen gemakkelijk kunnen overrompelen en vaak geld, hun account of zelfs hun reputatie verliezen.

TikTok-zwendel om op te letten

Snel rijk worden en crypto-zwendel

Oplichters houden ervan om mensen naar binnen te lokken met claims van enorme beloningen in ruil voor weinig moeite. Cryptocurrencies hebben de laatste tijd een enorme vlucht genomen (en zijn gekelderd), dus ze hebben de neiging om online veel ruis te genereren en TikTok blijft een favoriet bij het proberen om mensen van hun geld te scheiden. Deze aanbiedingen klinken altijd te mooi om waar te zijn, omdat ze dat ook zijn. Gaat Elon Musk echt willekeurige webvreemden een miljoen dollar geven?

TikTok phishing-berichten

Een TikTok-zwendel-e-mail of -sms is een bericht dat willekeurig naar buiten gaat als een typisch phishingbericht, maar in de hoop dat het in de inbox van een TikToker terechtkomt. Ze kunnen proberen een geverifieerde badge, meer volgers of zelfs sponsoring aan te bieden. Zodra het doelwit op de link in het bericht klikt, wordt het slachtoffer doorgestuurd naar een site die om inloggegevens voor TikTok vraagt. Als er geen tweefactorauthenticatie (2FA) is ingeschakeld (wat TikTok-accounts standaard niet hebben), hebben de hackers, zodra deze gegevens zijn overhandigd, controle over het account en kunnen ze zelfs de echte gebruiker buitensluiten.

Bot-accounts

TikTok zit helaas nog steeds vol met bot-accounts die op een slimme manier met gebruikers omgaan op een manier waardoor de beoogde gebruikers denken dat ze met een echte persoon chatten. Deze bots kunnen uiteindelijk slachtoffers om gevoelige informatie vragen of zelfs suggereren dat de slachtoffers worden doorgestuurd naar een site die in feite een scam-site is die probeert informatie van hen te phishing of malware op hun telefoons te installeren.

TikTok-zwendel-apps

Nep-accounts op TikTok promoten soms apps die kunnen worden gedownload. Het probleem is dat deze apps ook nep zijn. Sommige accounts beweren dat specifieke betaalde apps gratis kunnen worden gedownload van bepaalde app-winkels van derden. In een poging uw informatie te stelen, installeren deze apps echter daadwerkelijk malware of adware op uw apparaat.

Nep-beroemdheden

Sommige accounts kunnen proberen echte beroemdheden na te bootsen. Dit wordt meestal voltooid door simpelweg de inhoud van het account van een beroemdheid te dupliceren. Dit is een poging om zoveel mogelijk volgers te krijgen, en voordat ze worden ontdekt en gerapporteerd, kunnen ze het platform gebruiken om verdere oplichting te promoten, zoals oplichting met cryptocurrency-investeringen.

Veilig blijven op TikTok

Hoewel het hacken van iemands TikiTok lastig blijft zonder in de buurt van de telefoon van het doelwit te zijn en een stukje schoudersurfen uit te voeren, is het een goede herinnering om ervoor te zorgen dat je 2FA hebt ingeschakeld. Dit helpt cybercriminelen op afstand te houden als ze ooit de resetcode kunnen zien die naar uw mobiel is verzonden, omdat de code ook naar uw e-mailadres moet worden verzonden.

Net als andere platforms zal TikTok nooit contact met je opnemen om je accountgegevens, wachtwoord, eenmalige toegangscode of andere verificatiemethoden te vragen. Vanwege de omvang van het probleem is het van vitaal belang dat u oplet voor oplichters die u waarschijnlijk zullen proberen te misleiden om uw persoonlijke gegevens te delen, meestal per e-mail of via een in-app-bericht.

Tot slot, als je ooit video’s op TikTok ziet waarvan je denkt dat ze spam kunnen zijn of die mogelijk mensen proberen te phishing voor informatie, meld ze dan meteen aan TikTok en vermijd alle bijbehorende links.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in