Tientallen Gazaanse journalisten geblokkeerd voor Facebook en TikTok

0
84


“De echte reden is duidelijk: het gaat om het opschonen van hun platforms van Palestijnse inhoud”, concludeerde een journalist wiens account was opgeschort.

Dit is niet de eerste keer dat Palestijnse journalisten van wereldwijde sociale media zijn geduwd [Getty Images]

Tientallen Palestijnse journalisten, activisten en schrijvers zijn van sociale media verwijderd of hun berichten zijn gecensureerd omdat ze verslag deden van het Israëlische bombardement op de Gazastrook in augustus, in schokkende nieuwe onthullingen.

Facebook, TikTok en Whatsapp zijn allemaal beschuldigd van het sluiten van de accounts van Gazanen die burgerdoden melden door de Libanese persvrijheidsorganisatie SKeyes.

“Ik heb een aantal foto’s gepost met details van de burgers die op 17 augustus door Israëlische troepen in de Gazastrook zijn gedood”, zei freelance journalist Omar Abu Nada tegen SKeyes.

“Vervolgens beschuldigden ze me van het overtreden van hun publicatienormen. Dit gebeurde ook op TikTok, nadat ik video’s van de overledenen had gepubliceerd – en om dezelfde reden”, vervolgde hij.

“Maar de echte reden is duidelijk: het gaat om het opschonen van hun platforms van Palestijnse inhoud”, concludeerde Abu Nada.

Abdulhamid al-Ati, een omroeporganisatie bij al-Watan, was ook een van de doelwitten.

“Mijn eerste waarschuwing kwam toen ik de foto publiceerde van Adam Nabulsi, die werd vermoord door de bezetter. Ik mocht 30 dagen lang geen berichten plaatsen of reageren terwijl mijn berichten werden beoordeeld”, zei al-Ati.

WhatsApp heeft op 28 augustus het account van al-Ati voor onbepaalde tijd volledig gesloten.

“Ik geloof dat de sluiting van mijn WhatsApp-account gaat over het stoppen van het publiceren van mijn journalistieke werk”, zei hij.

Dit is niet de eerste keer dat Palestijnse journalisten uit de wereldwijde sociale-mediaplatforms zijn geduwd voor het rapporteren van Israëlische schendingen tegen Palestijnen.

In mei 2021, tijdens de Israëlische oorlog tegen Gaza, werden naar verluidt tientallen WhatsApp-accounts van Palestijnse journalisten geblokkeerd.

De vice-president van het Palestijnse Journalisten Syndicaat, Tahseen al-Astall, vertelde destijds aan AFP dat “ongeveer 100 journalisten” in Gaza hun accounts hadden zien blokkeren door het Facebook-platform.

7amleh – het Arabisch centrum voor de ontwikkeling van sociale media – zei dat het 500 gevallen had gedocumenteerd waarin Palestijnse “digitale rechten” waren geschonden tussen 6 en 19 mei, tijdens de herhaalde aanvallen van Israël.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in