Tieners wenden zich nu meer tot TikTok dan Google, maar niet voor schoolwerk

0
90


TikTok komt voor het optreden van Google, zoals de kinderen misschien zeggen.

Vertaald betekent dit dat het op video gebaseerde sociale mediaplatform in de populariteit van de zoekmachine bijt.

Afgelopen herfst overtrof TikTok Google als de meest bezochte site op internet. Een topleider van Google zei deze zomer tijdens Fortune’s Brainstorm Tech-conferentie dat bijna 40 procent van de jongeren van 18 tot 24 jaar zich wenden tot visuele sociale-mediaplatforms zoals TikTok of Instagram voor hun zoekopdrachten op internet.

Ongeveer tweederde van de tieners zegt TikTok te hebben gebruikt en 16 procent zegt dat ze het bijna constant gebruiken, volgens een recent onderzoek van Pew onder 13- tot 17-jarigen. Dat maakt het de tweede alleen voor YouTube in populariteit op sociale media.

Met de video-app die duizend dansgektes op gang bracht die onder jonge internetgebruikers op het terrein van Google drongen, slaat een van die transformaties over in de academische zoekopdrachten van studenten? Gaan ze bijvoorbeeld naar TikTok voor onderzoekspapers op school?

De onderwijzers die we vroegen, reageerden volmondig: nee.

Emily Wilt, mediaspecialist van middelbare scholen in Indiana die het TikTok-account van haar bibliotheek beheert, ontmoet aan het begin van elk schooljaar de hogere klassen om te praten over best practices op het gebied van onderzoek. Ze zegt dat de junior en senior geavanceerde compositiestudenten die ze dit jaar heeft ontmoet, haar vertelden dat Google hun go-to-resource is voor academisch werk. Wilt speculeert dat het persoonlijke leeractiviteiten zijn, niet die gerelateerd aan school, waardoor ze zich tot TikTok wenden.

@chsbookmasters Reader’s Advisory 101 #colorchallenge #librarianlife #tiktoklibrary #booktok ♬ Kleuren – Stella Jang

Zelfs als studenten TikTok of YouTube zouden gebruiken voor hun opdrachten, zou dat prima zijn, zegt Wilt.

“Ik zie onze samenleving steeds visueler worden,” zegt ze, “dus ik heb geprobeerd om met een aantal van mijn collega’s samen te werken om hen eraan te herinneren dat onderzoeksbronnen niet alleen op tekst gebaseerd hoeven te zijn. Er zijn misschien wat op audio gebaseerde bronnen of video’s die nog steeds legitieme informatie zijn die studenten kunnen citeren.”

De uitdaging van TikTok, zegt Wilt, ligt in het unieke vermogen om zeer gepersonaliseerde inhoud te bieden en het vertrouwen tussen makers en kijkers te bevorderen.

“Degene die op je For You-pagina verschijnt, lijkt je vriend”, zegt ze, verwijzend naar TikTok’s aanbevolen inhoud voor elke gebruiker. “Ik denk dat wanneer we video’s zien verschijnen op For You-pagina’s of zoekopdrachten, de manier waarop de app is geformatteerd, het onderbewuste triggert: ‘Ik kan ze vertrouwen, ze zijn mijn vriend.'”

In tegenstelling tot het gebruik van een webbrowser, waar gebruikers snel de naam van een auteur of organisatie kunnen zoeken in een nieuw tabblad, houdt TikTok gebruikers in de app, legt ze uit. Afgezien van het kijken naar de gebruikersnaam en bio van een maker, kunnen gebruikers niet veel doen om informatie in de app te verifiëren.

“Het is veel gemakkelijker om door te gaan met scrollen dan om naar buiten te gaan, een browservenster te openen en heen en weer te schakelen om feiten te controleren”, zegt Wilt.

Andrea Keller, een bibliothecaris op een middelbare school in Texas, zegt dat ze zich bij TikTok heeft aangesloten nadat ze de populariteit van de dansuitdagingen onder haar leerlingen had gezien. Het heeft haar wat geloofwaardigheid gegeven om op de hoogte te blijven van de nieuwste memes, en het heeft haar geholpen om virale boeken bij te houden die studenten willen lezen. Wat betreft cross-over met hun opdrachten?

“Ik heb mijn kinderen het niet zien gebruiken voor hun eigen onderzoek, [but] ze zeggen niet: ‘Hé, mevrouw Keller, kijk eens wat ik op TikTok heb gevonden voor onderwijs’,’ zegt ze.

@akbusybee #booktok #booktoktuesday #internationaldotday #dotday2022 @peterhreynolds #tokstarlibrarians #librariansoftiktok #txasl #librarian #bookrecommendations #bookrecs📚 #booktalk ♬ Here Comes the Sun – Ontspannende instrumentale muziek

Actief zijn op sociale media – Keller heeft ook volgers op Twitter en Instagram – is echter een handig hulpmiddel als het tijd is om met studenten te praten over digitaal burgerschap. Studenten gaan op internet een breed spectrum aan gezichtspunten vinden, vertelt ze, maar ze moeten de informatie die ze vinden kunnen peilen.

“Bij TikTok gaat het terug naar dat algoritme. Ze kunnen zo gemakkelijk aan die verkeerde informatie komen als ze voortdurend met zulke video’s bezig zijn’, zegt Keller. “Daarom is het belangrijk om te leren dat niet alles waar is – gewoon die echte gesprekken voeren, zodat ze hopelijk betere mensen kunnen worden en hun eigen beslissingen kunnen nemen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in