Tieners op TikTok vechten video voor video tegen vetfobie

0
116


Dit verhaal bevat discussies over eten en gewicht. Als u of een geliefde worstelt met eetstoornissen, neem dan contact op met de National Eating Disorders Association Helpline.

Een tienermeisje zijn in Amerika is een speciaal soort hel. De lichamen van meisjes zijn onderworpen aan zoveel intense controle en sociale politie, dat letterlijk miljoenen eindigen met eetstoornissen en lichaamsdysmorfie. Hoewel de maatrepresentatie en inclusiviteit de afgelopen jaren zijn verbeterd, is onze cultuur nog steeds geobsedeerd door dun – en jonge vrouwen die niet passen in de traditionele schoonheidsnormen van gewicht en grootte, worden nog steeds onderworpen aan bodyshaming door leeftijdsgenoten en zelfs sommige volwassenen . Sociale media staan ​​bekend als een veilige plek voor vetfobie, maar sommige tieners en jongvolwassenen vechten terug tegen bodyshaming met één TikTok tegelijk.

Voor het geval je geen obsessieve TikToker bent, hier is het achtergrondverhaal: een paar maanden geleden begonnen (meestal blanke) jonge vrouwen op de app video’s van zichzelf te posten in wijde kleding, knikkend naar Lil Wayne’s ‘Love Me’, hun duckfaces bedekt met tekst die zoiets als: “Ik wed dat ze dik is onder die wijde kleren.” De meisjes trokken dan hun oversized hoodies of T-shirts strak om te onthullen dat ze eigenlijk een dun lichaam verborg.

Gelukkig zijn niet alle TikTokers medelevende douchebags die op zoek zijn naar likes. Sinds de verschrikkelijke trend begon, hebben duizenden mensen hetzelfde nummer veranderd in een hymne voor lichaamspositiviteit, zoals Glamour UK meldde. De nieuwe, verbeterde, meer feministische versie van de trend begint opnieuw met: “Ik wed dat ze dik is onder al die wijde kleding”, maar de grote onthulling die deze tieners maken, is hun mening over fat shaming. “Ik ben liever dik dan andere mensen te schamen om je eigen ego een boost te geven”, schreef @soulmori. Amen.

Een TikTok van @spookigio26 luidt: “Deze trend is aanstootgevend en walgelijk voor onze mooie vrouwen met een grotere maat.” In tegenstelling tot de OG fat-shaming-versies die proportioneel minder views kregen, is de video van @spookigio26 legitiem viraal gegaan en heeft nu bijna vier miljoen views en meer dan een half miljoen likes. Terugklappen is blijkbaar aantrekkelijker dan pesten. En het lijkt aan te slaan over de hele wereld, want deze satirische toneelstukken zijn nu in tientallen talen.

Kijk, gemene meisjes zijn ook kinderen, en we moeten het echt hebben over de onzekerheid die jonge pestkoppen vaak motiveert om hun toevlucht te nemen tot dit soort mensenmassa’s – en we moeten doorgaan met het bestrijden van de systemische vetfobie van onze samenleving. Niemand zou het moeten opnemen tegen body-shamers, vooral niet op een openbaar forum, maar het is is echt hartverwarmend dat je, als je goed kijkt naar de jonge mensen die dat doen, zowel kwetsbaarheid als moed ziet. Ze zijn onderworpen aan dezelfde schoonheidsnormen als de pestkoppen – en de rest van ons – en ze kiezen nog steeds niet voor geweld. Laten we van die moed een trend maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in