The Hat Man, TikTok’s nieuwe favoriete horrorschurk, uitgelegd – Rolling Stone

0
9


Halloween kan zijn voorbij, maar er is één spookachtig figuur waar je nog steeds op moet letten: de Hat Man.

Sinds het einde van de jaren 2000 hebben mensen hun verhalen gedeeld over een vreemd visioen dat opmerkelijk consistent klinkt van het ene account naar het andere. Het is het lange silhouet van een man met een hoed met een rand, een aanwezigheid die de neiging heeft om te verschijnen als je ’s nachts in bed ligt, ergens tussen slaap en bewustzijn.

“Wat ik zag greep me onmiddellijk met angst en vrees”, schrijft Timothy M. Brown Jr., die vanaf 2008 een blog heeft samengesteld waar iedereen hun ontmoeting met de Hoedenman kan beschrijven, en beschrijft zijn eerste glimp van de verschijning als tiener in de jaren 1990. “De man had helemaal geen opvallende kenmerken. Ik kon geen ogen zien, geen neus of mond, alleen zwartheid. Hij zag eruit als een schaduw, alleen donkerder – veel donkerder. Hij had een hoed met een zeer brede rand en een lange trenchcoat die vloeide terwijl hij bewoog.

Dit was het begin van het ambt van de Hat Man als een internet-urbanlegende, vaak aangeduid als een ‘creepypasta’, het soort verhaal dat eindeloos wordt herhaald en herzien totdat het zichzelf heeft ingebed in het culturele bewustzijn. Jarenlang was de slanke man – ook lang, karakterloos en angstaanjagend – de meest prominente van deze fantomen, deels vanwege een schokkende zaak uit 2014 waarin twee 12-jarige meisjes hun vriend wreed neerstaken om het fictieve personage te sussen. De laatste tijd is de Hat Man echter naar voren gekomen als de horror-meme van het moment.

Afgezien van Brown’s blog, is er al jaren een Hat Man-subreddit actief. Hij is het onderwerp geweest van fanart en talloze YouTube-video’s, waaronder een minidocumentaire uit 2019 van Kwarts die hem associeerde met het biologische fenomeen slaapverlamming.

Maar op 4chan en elders wordt vaak naar de Hat Man verwezen als een hallucinatie veroorzaakt door het misbruik van difenhydramine, of DHP, het actieve ingrediënt in het vrij verkrijgbare allergiemedicijn Benadryl. Forums zoals Reddit’s r/ilovedhp, waar gebruikers “tripverslagen” posten na het nemen van gevaarlijke hoeveelheden van het medicijn, de Hat Man is tegelijk een inside joke en mascotte – “Ik ga proberen de Hat Man te zien en hem te neuken, ” heeft een DPH-discipel ooit aangekondigd. Maar elke geestverruimende substantie die tot overmaat wordt ingenomen, wordt verondersteld toegang te geven tot de Hat Man, zelfs cafeïne.

Hoewel velen de Hat Man niet al te serieus nemen, in plaats daarvan riffen over hem geld schuldig zijn of hem manifesteren als een denkbeeldige vriend als je eenzaam bent, zijn sommige TikTok-makers de andere kant op gegaan en beweren dat hij een echte en potentieel slechte ‘schaduwpersoon’ is.

Patrick James, wiens video’s over onderwerpen als UFO’s en spookhuizen bijna 300.000 volgers bereiken, veronderstelde dat de Hat Man een interdimensionaal wezen zou kunnen zijn. Abbey Sobota, wiens “enge verhalen” en interpretaties van Amerikaanse folklore een publiek van meer dan een half miljoen bevolen, zegt dat de Hoedenman het vaakst aan kinderen verschijnt om zich te voeden met hun negatieve emoties, vooral die die voortkomen uit trauma, en in effect, een ‘parasiet’. Een TikTok-beïnvloeder genaamd MJ Patek vertelde zijn eigen 1,1 miljoen volgers dat als ze de Hat Man hebben gezien, ze in “gevaar” zijn, bewerend dat sommigen wakker zijn geworden met “krassen en vlekken op hun lichaam” nadat hij bezoeken.

De trend is in bepaalde hoeken van de app zo extreem geworden dat een paar gebruikers gedwongen zijn terug te dringen. Eén reactie op een griezelige Hat Man-video met het bijschrift “Heb je een goede jeugd gehad of was deze man in je dromen?” nam het standpunt in dat de Hoedenman misschien daarbuiten is, maar hij hoeft zich nergens zorgen over te maken.

“Dat is de Hoedenman”, legde een zelfbenoemde “beoefenaar en leraar van traditionele fysieke hekserij” uit, die aan het handvat @witchfoot_official gaat. ‘Hij is niet gevaarlijk, en het zijn niet alleen mensen met een slechte jeugd die hem zien. Hij is een waarnemer. Hij is in alle culturen. Hij kan in de buurt zijn als je slaapverlamming hebt, of de schaduwmensen komen. Maar hij is niet een van hen, en hij doet je geen kwaad.”

“Dus stop met het angstaanjagen van de kinderen op deze app en jonge mensen op deze app”, besloot ze. “Dank je.”

Natuurlijk, naarmate meer mensen zich engageren door angst aan te wakkeren voor een Hat Man die je op je kwetsbaarst kan aanvallen, hoe meer kracht de mythe verkrijgt, en hoe meer zijn dreiging zal worden overdreven. De inhoud houdt zichzelf ook in stand, aangezien de suggestieve jongeren die het consumeren automatisch geneigd zijn om de Hat Man in hun eigen slaapkamers te herkennen. Na al die tijd is wat waarschijnlijk begon met een truc van het licht zoals verwerkt door het menselijke onderbewustzijn nu een dominant personage binnen de digitale cultuur, een wezen dat zijn eigen kennis en talloze getuigenverklaringen heeft geïnspireerd, de laatste tijd gevoed door TikTok’s fascinatie voor de paranormaal en occult.

Dus ga je gang, geniet van de memes en zeg tegen jezelf dat de Hat Man niet bestaat. Het verandert niets aan het feit dat anderen besluiten te geloven. Wie weet? Misschien gooi je er ooit een te veel Benadryl en ontmoet je hem.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in