Terwijl het aantal diefstallen van Hyundai/Kia groeit, laten TikTok-trendslachtoffers hun auto’s zien

0
128


  • Een “Kia Challenge” op TikTok moedigt mensen aan om in te breken en Hyundai- en Kia-voertuigen te stelen met op sleutels gebaseerde ontstekingssystemen, en ze reageren in recordaantallen.
  • De uitdaging begon in Milwaukee en is daar ongebreideld, maar die stad is slechts een deel van wat een landelijk probleem is geworden.
  • Voertuigen geproduceerd door de twee merken waren in 2021 goed voor 67 procent van alle gestolen voertuigen in Milwaukee.

  Ben je ooit het tankstation binnengegaan om je benzine te betalen, om vervolgens weer naar buiten te komen omdat je kind of een andere passagier probeerde de deur te openen vanuit de afgesloten auto en het autoalarm afging? Alle moderne auto’s hebben een of andere vorm van een beveiligingssysteem. Tesla’s hebben zelfs een Sentry-modus die de camera’s aan de buitenkant van het voertuig gebruikt om potentiële dieven af ​​te weren. Maar ondanks de beste inspanningen van autofabrikanten en autobezitters, zijn er manieren waarop mensen een auto kunnen stelen, vooral als ze erachter komen hoe ze een zwak punt kunnen uitbuiten. De laatste tijd heb je misschien gehoord van een internettrend die de Kia Challenge wordt genoemd en die begon op de TikTok-app voor sociale media. De trend houdt in dat dieven zichzelf filmen terwijl ze inbreken in een auto en er een joyride mee maken voordat ze de auto dumpen en achterlaten.

  Ten minste gedeeltelijk dankzij de aanmoediging van TikTok, hebben dieven het gemunt op Kia- en Hyundai-voertuigen die op sleutels gebaseerde ontsteking gebruiken in plaats van de startknop die wordt aangetroffen in nieuwere voertuigen, waaronder de meeste nieuwere Hyundai’s en Kias. Volgens de eigenaar van een autoreparatiewerkplaats geciteerd in de Milwaukee Journal Sentinel, weten dieven dat ze een achterruit van deze merken voertuigen kunnen breken zonder het alarmsysteem te activeren. Eenmaal in de auto kunnen ze de auto laten draaien en rijden ze in minder dan een of twee minuten weg.

  Hoe een verdwaalde USB-kabel je ongedaan kan maken

  De dieven beweren dat als ze de bekleding aan de onderkant van de stuurkolom terugtrekken, ze het voertuig kunnen starten met niets meer dan een USB-kabel. Behalve dat het een verdraaide virale trend wordt, is de reden dat deze merken het doelwit zijn geworden, dat veel modellen geen cruciaal antidiefstalapparaat hebben dat bekend staat als een startonderbreker. Motorstartonderbrekers gebruiken een transponder, vaak met een tweecodesysteem waarbij uw auto en bijbehorende sleutel een snel spelletje telefoon spelen om te verifiëren wie de motor echt probeert te laten draaien. Tot 1 november 2021 waren er geen startonderbrekers in auto’s die door Hyundai werden geproduceerd en die gebruikmaakten van ontstekingssystemen met fysieke sleutels. Een Kia-woordvoerder vertelde CD dat “de meerderheid van” Kias op de Amerikaanse markt een startonderbreker hebben, maar de universele toepassing van de veiligheidsfunctie begon pas in het modeljaar 2022.

  Taylor Browne's gestolen sportage

  Ontsteking op Taylor Browne’s 2020 Kia Sportage toen de dieven ermee klaar waren.

  Taylor Browne

  Van Tide Pods en Flossen tot Grand Larceny

  De TikTok-trend die zwaar bijdraagt ​​aan het probleem lijkt te zijn begonnen toen een groep die zichzelf “Kia Boyz” noemde, een video-tutorial maakte die in Milwaukee is opgenomen en laat zien hoe je een Hyundai of Kia kunt stelen. Zoals de onderstaande grafiek van de politie van Milwaukee laat zien, heeft de stad de afgelopen twee jaar een recordaantal gestolen voertuigen gezien, waarbij Hyundai- en Kia-modellen het belangrijkste doelwit van misdaden werden. Het is al een groot probleem geworden dat de politie van de Universiteit van Wisconsin-Milwaukee gratis stuurwielclubs aanbiedt aan alle studenten, medewerkers en docenten die een auto van beide merken bezitten.

  Een student, Luke Rapisarda, had zijn 2016 Kia Sorento gestolen in augustus 2021. Rapisarda vertelde Auto en chauffeur dat zijn auto in de vroege ochtend werd gestolen terwijl hij op straat in Milwaukee geparkeerd stond. Hij legde uit dat de dieven de stuurkolombekleding naar beneden trokken en zijn eigen USB-oplaadkabel gebruikten om het contact aan te zetten. De auto werd acht dagen later gevonden in de stad Brookfield, 24 kilometer verderop. De voorband van de bestuurder was lek en het voertuig was van binnen en van buiten beschadigd. Volgens Rapisarda heeft de verzekeringsmaatschappij het als totaal verlies opgegeven.

  Taylor Browne's gestolen sportage

  ‘Kia Boyz’-label op armsteun van Luke Rapisarda’s gestolen Kia Sorento.

  Luke Rapisarda

  Taylor Browne vertelde CD dat ze haar Kia Sportage 2020 parkeerde op een onoverdekte, betaalde parkeerplaats in Milwaukee’s Third Ward. Een collega van Browne merkte dat iemand de achterruit van haar voertuig had ingeslagen en begon een video op haar telefoon op te nemen vanuit een kantoorraam, zodra de dief binnen was. Het ongelukkige incident van Browne laat zien hoe gemakkelijk dieven deze auto’s kunnen stelen. De opgenomen video duurt in totaal 39 seconden, waarbij het nu gestolen voertuig op een afstand wordt gezien terwijl hij wegrijdt met 12 seconden resterend in de video. We weten niet precies hoe lang het duurde voordat de dieven inbraken en wegreden, maar het was ergens onder de één minuut. Browne’s ervaring bleek nog enger dan die van Rapisarda: haar auto werd een week later teruggevonden met drie kapotte ruiten en drie kogelgaten aan de bestuurderszijde. Browne vertelde CD dat haar verzekeringsmaatschappij de auto als total loss beschouwde.

  Taylor Browne's gestolen sportage

  Taylor Browne’s 2020 Kia Sportage.

  Taylor Browne

  10.471 auto’s werden in 2021 in Milwaukee gestolen; 67 procent werd gemaakt door Hyundai of Kia

  Hoewel de internettrend begon in Milwaukee en de stad zeker nog steeds plaagt, met meer dan 3300 Hyundai- en Kia-voertuigen die dit jaar tot nu toe zijn gestolen, is de trend niet alleen te wijten aan een TikTok-uitdaging, en het is niet geïsoleerd voor die stad. De publicatie Urban Milwaukee erkende dat, door te melden dat diefstallen in Chicago jaar op jaar met meer dan 750 procent zijn gestegen en in Sint-Petersburg, Florida, meer dan 40 procent van de gestolen voertuigen door Kia of Hyundai is gemaakt. Volgens dit rapport van Denver7 zijn de diefstallen in die stad zo talrijk geworden dat de verzekeringsmaatschappij Progressive de dekking voor deze merken heeft beperkt. Dit gebeurt allemaal, hoewel volgens het National Insurance Crime Bureau (NICB) geen voertuigen van beide fabrikanten in 2021 in de top 10 van meest gestolen voertuigen in het land zijn terechtgekomen. Dat is goed. Maar als je naar de gegevens van Wisconsin kijkt, zijn zeven van de top 10 van die fabrikanten afkomstig. In Colorado zijn ze goed voor drie.

  Milwaukee Police Department: Diefstal van motorvoertuigen per jaar
  (gegevens met dank aan de politie van Milwaukee)
  2019 2020 2021 YTD 2022
  Diefstal van motorvoertuigen 3495 4507 10,471 5666
  % Kia/Hyundai Gerelateerd 6% 20% 67% 59%

  Hoe de autofabrikanten reageren

  Een Hyundai-woordvoerder vertelde Auto en chauffeur dat al zijn voertuigen die na 1 november 2021 zijn geproduceerd, standaard worden geleverd met startonderbrekers. De automaker wijst erop dat al zijn voertuigen “voldoen aan de Federal Motor Vehicle Safety Standards of deze overtreffen” en dat het bedrijf samenwerkt met de lokale wetshandhaving om stuursloten beschikbaar te maken voor betrokken eigenaren. Vanaf 1 oktober 2022 zal het bedrijf ook beginnen met de verkoop van een Firstech/Compustar-beveiligingskit waarvan het zegt dat het gericht is op de methode van toegangsdieven die worden gebruikt om in de voertuigen te komen. Het bedrijf heeft geen prijzen aangekondigd voor deze kit, maar een snelle controle van Best Buy laat zien dat Compustar-systemen voor externe toegang in de detailhandel variëren van $ 75 tot $ 600.

  CD nam ook contact op met Kia, en een woordvoerder zei dat, hoewel geen enkel voertuig “volledig diefstalbestendig” kan worden gemaakt, de meerderheid van de Kias in de Verenigde Staten nu een sleutelhanger en startknop heeft, waardoor ze moeilijker te stelen zijn. Alle Kia-modellen die voor het modeljaar 2022 worden geproduceerd, zullen aan het begin van het modeljaar of als lopende verandering zijn uitgerust met startonderbrekers, aldus de woordvoerder. Kia merkte ook op dat het stuurwielvergrendelingen gratis aan lokale wetshandhavers levert en zal blijven leveren, en die instanties bieden ze gratis aan burgers met risicovoertuigen ter bescherming. Kia biedt ook een betaalde hersteldienst voor gestolen voertuigen om te helpen bij het terugvinden van gestolen voertuigen en vraagt ​​eigenaren om het Consumer Assistance Centre op 800-333-4542 te bellen als ze vragen hebben.

  Dus, wat moet een autobezitter doen? De toevoeging van startonderbrekers voor het modeljaar 2022 is zeker een stap in de goede richting voor Kia en Hyundai, net als de bereidheid van de bedrijven om samen te werken met lokale wetshandhavers om stuurwielclubs te leveren. Afgezien daarvan lijkt de beste verdediging tegen deze diefstallen op dit moment het parkeren van uw auto op een veilige locatie, en dat is een goed idee, ongeacht het merk auto dat u bezit. Een gesloten garage of op zijn minst een stuurwielclub zal hopelijk voldoende zijn om tieners af te schrikken die op zoek zijn naar de sensatie van een joyride in uw auto.

  Deze inhoud is geïmporteerd uit {embed-name}. Mogelijk kunt u dezelfde inhoud in een ander formaat vinden, of u kunt meer informatie vinden op hun website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in