Taiwanezen zouden het TikTok-risico serieus moeten nemen

0
11


Het ministerie van Digitale Zaken noemde op 5 december vorig jaar TikTok en Douyin, de Chinese versie van de app voor het delen van video’s, als producten “die de nationale cyberveiligheid in gevaar brengen”. Het ministerie kondigde ook beperkingen aan op het gebruik van de apps op overheidsapparaten en in de gebouwen van overheidsinstanties.

Dat roept de vraag op of TikTok en Douyin ook verboden moeten worden op schoolcampussen. De Chinese Nationalistische Partij (KMT), die op TikTok heeft gepost als onderdeel van verkiezingscampagnes, zei dat dergelijke beperkingen neerkomen op “spraakcontrole”, en KMT-voorzitter Eric Chu (朱立倫) zei dat niet alles over ideologie zou moeten gaan.

Ook denken veel jongeren dat dreigende regelgeving op de apps een kwestie is van vrijheid en burgerrechten. Ze zeggen dat overheidsbemoeienis niet nodig is en dat ze zelf moeten kunnen oordelen.

Vanwege de nabijheid van China wordt Taiwan geconfronteerd met een grotere militaire dreiging vanuit Peking dan enig ander land.

Veel Taiwanezen, die eraan gewend zijn geraakt in vrijheid te leven, denken er echter niet aan voorbereid te moeten zijn op gevaar in tijden van vrede.

Terwijl uit een opiniepeiling bleek dat 60 procent van het Amerikaanse publiek voorstander is van een volledig verbod op TikTok en Japan van plan is een mechanisme voor “veiligheidsonderzoek” in te voeren om verdachte Chinese apps, waaronder TikTok, aan banden te leggen, zijn veel Taiwanezen blij om mee te doen op de eerste rij van de desinformatiecampagnes van China zonder zich ook maar de geringste zorgen te maken.

FBI-directeur Christopher Wray heeft gezegd dat TikTok aanleiding geeft tot “nationale veiligheidsproblemen”.

Hoewel TikTok niet beschikbaar is in China, wordt Douyin wel de ‘spinazieversie’ van de app genoemd, omdat het educatief is en beperkte services biedt. Chinese kinderen onder de 14 jaar mogen de app slechts 40 minuten per dag gebruiken en kunnen alleen ‘patriottische’ of educatieve video’s bekijken over onderwerpen als wetenschappelijke experimenten en museumtentoonstellingen. TikTok, gericht op de rest van de wereld, is een verslavende ‘opiumversie’ die kinderen urenlang verslaafd houdt.

Wray zei ook dat Chinese bedrijven moeten doen wat Peking hen opdraagt, waardoor ze mogelijk instrumenten van de Chinese overheid worden.

Dit is op zich al zorgelijk genoeg.

Nog voordat de VS het in de gaten hadden, verbood de Indiase regering TikTok in juni 2020 tijdelijk om redenen van nationale veiligheid. Het deed dit omdat TikTok ervan verdacht werd informatie van apparaten van gebruikers te stelen zonder hun medeweten, mogelijk inclusief vertrouwelijke gegevens zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en gevoelige e-mails.

Moet TikTok worden verboden op schoolcampussen? Hebben jongeren voldoende vermogen om onderscheid te maken tussen ware en valse informatie? Heeft Taiwan onderschat hoe ver China zal gaan om zijn samenleving te infiltreren, waardoor de Taiwanezen uiteindelijk in de val lopen van hun pro-unificatie-invloedoperaties en hersenspoeling?

Terwijl regeringen over de hele wereld hun best doen om Chinese infiltratie via TikTok te voorkomen, nemen Taiwanezen, die elke dag door China worden bedreigd en op de rand van oorlog staan, deze kwestie niet serieus genoeg en denken zelfs dat de regering te nieuwsgierig is .

Ondertussen hebben bepaalde politieke partijen de gewoonte om voor China op te komen. Taiwan staat al negen jaar op rij op de eerste plaats in de wereld voor aanvallen met desinformatie.

Gezien deze weinig benijdenswaardige positie zouden Taiwanezen deze kwestie van nationale veiligheid serieuzer moeten nemen.

Lin Han is lerares op een middelbare school.

Vertaald door Julian Clegg

Reacties worden gemodereerd. Houd opmerkingen relevant voor het artikel. Opmerkingen met grof en obsceen taalgebruik, persoonlijke aanvallen van welke aard dan ook of promoties worden verwijderd en de gebruiker wordt verbannen. De uiteindelijke beslissing is ter beoordeling van de Taipei Times.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in