Tai Verdes op TikTok, Privilege en de beste zijn

0
82


Tai Verdes eist wat hij waard is.

Het is een gedurfde manier voor een artiest die zo nieuw is in de muziekfestivalscene om zichzelf te gedragen – en het tart alle vooroordelen die men zou kunnen hebben van de Verizon-medewerker die TikTok-ster werd en creatieve krachtpatser werd.

Verdes, 26, werkte in de detailhandel in Los Angeles en deed zeven keer mee aan zangwedstrijden. Hij hield zijn stem fris door zes maanden lang elke dag anderhalf uur in zijn auto te zingen. Dus toen “Stuck in the Middle” in augustus 2020 viraal ging, was hij klaar voor de wervelwind. Het was, zoals hij het zegt, slechts een kwestie van tijd. Verdes is al een van de groten, in zijn boek; dus de vraag wordt “wat nu?”

Nieuwsweek sprak met Verdes op locatie tijdens Life is Beautiful 2022 voorafgaand aan een van zijn allereerste festivalsets.

Hoe voel je je over je set? Je bent later op de middag ingepland – nogal een groot probleem voor een nieuwe artiest.

Het is een beetje wat ik de hele tijd heb geprobeerd te doen. Mijn doel is om een ​​van deze te headlinen [festivals]. En als dat gebeurt, zal ik niet verbaasd zijn, want ik heb het doelpunt gemaakt. Dus ik doe het gewoon stap voor stap. Het is echt gaaf dat we tot nu toe in dit stadium zijn beland.

Andere verkooppunten verwijzen soms naar uw verhaal als een ‘sprookje’. Voelt het voor jou zo, of voelt het als de bekroning van veel werk?

Ik denk dat ik van muziek hou, en ik heb een voorrecht, en ik ben zwart. En dat is wat dit is. Ik denk dat veel mensen, als ze naar mij kijken, iemand zien die… een negen-tot-vijf-baan had en stopte met studeren, en ze zeiden: “Oh mijn god, hij is dom. “

Maar in werkelijkheid ben ik niet dom. En weet je wat het ergste is? [My] liedje dat het meest populair is, laat me het alfabet zeggen. Je weet wel? Dus iedereen zegt: “Oh, dit is eenvoudig.”

In werkelijkheid is dat niet zo, en de reden waarom ik win en andere mensen niet, is omdat ik twee ouders heb. Ik moet muziek AP theorieles volgen. Ik zat op een privéschool. Ik heb de openbare school gedaan. Ik heb een kostschool gedaan, ik heb een privéschool gedaan, ik heb een openbare universiteit gedaan, mijn vader zit in het bestuur van HBCU’s. Ik woonde overal. Mijn familie liet me overal naartoe reizen. Ik heb de Mona Lisa persoonlijk gezien. Dus voor mij is dat wat het verhaal een beetje mist. Iedereen denkt dat dit een succes van de ene op de andere dag is, terwijl in werkelijkheid de meeste van je favoriete artiesten het voorrecht hebben.

Wordt het oud of frustrerend om dezelfde twee nummers te horen die voor jou opblies: “Stuck in the Middle” en “AOK”en zijn dat waar mensen je om kennen?

Ik denk dat je er gewoon nog een maakt. En dan nog een en nog een. Ik heb geen controle over de manier waarop kunst wordt geïnterpreteerd. Maar ik heb wel controle over hoeveel ik verdien.

Ik wil ingaan op iets dat je een tijdje geleden hebt getweet—“Ik bezit mijn uitgeverij b*tch.” Je hebt het gehad over je gezonde relaties met labels en het creatieve proces, en het is heel gemakkelijk voor jonge artiesten om misbruik van te maken. Dat heb je vermeden…

Nee, dat heb ik niet.

Denk je van niet?

Nee, ik denk dat ik op dat moment mijn best heb gedaan. En dat ik het beste voorbeeld ben van waarom deze sh*t werkt.

Wanneer ik probeer te werken met een label en wanneer ik mezelf in een positie breng waarin ik moet praten met mensen die ouder zijn dan ik, niet mijn huidskleur, en die niet weten waar ik vandaan kom, en heb alleen mijn succes gezien op basis van mijn geld.

Als ik gewoon alle muziek weghaalde en zei: “Hé jongens, laten we naar een kamer gaan en jullie moeten deze persoon op de markt brengen. Hij is een 26-jarige zwarte man.” Wie gaat het op de markt brengen? Een kamer vol blanke mannen? Dat lijkt niet te lukken. Dus ik denk dat de reden waarom ik mijn best heb gedaan om een ​​creatief verhaal te creëren, is omdat ik eigenaar ben geworden; van de albumhoes, van de muziekvideo’s, van al dat spul. In de gevallen waarin ik geen controle had, deed ik mijn best op dat moment. Maar nadat “AOK” is geweest waar ik echt heb geprobeerd te pushen.

Het is gewoon 50 procent zaken en 50 procent kunst, en elke dag wordt het me duidelijker dat ik gelijk heb over dat feit.

Denk je dat we dichter bij een punt komen waarop het 60 of 70 procent zakelijk is, en de muziek in gevaar is?

De muziek moet nog goed zijn. Mensen houden niet van een doorslag. Ik denk dat als je iets probeert te maken – en ik begrijp de sfeer van een popprinsesnummer volledig, een volledig schone productie. Dat kan een van de beste nummers ter wereld zijn. Maar ik geloof ook dat een man op een gitaar als Steve Lacy ook een van de beste nummers ter wereld kan maken. Dus dingen laten zijn wat ze zijn, is ook een rechter.

Ik geloof dat ik een smaakmaker ben. Zoals altijd ben ik de grootste smaakmaker, ik en mijn creatief directeur. Wij zijn de smaakmakers van wie het goed doet, en wie het cool doet. En ik denk dat mensen in het algemeen die niet in de muziekindustrie zitten? Zij zijn de smaakmakers omdat ze geen emotionele band hebben of enige druk van de industrie hebben. [They just want to know,] is de muziek goed? Is het cool? Hebben ze het ergens over? Zeggen ze iets?

Hoe benader je optreden voor een festivalpubliek?

Ik weet niet eens hoe ik over optreden moet praten, omdat het zo nieuw voor me is. Zoals in het begin, ik presteerde net van pure adrenaline. En dan moest ik er vaardigheid in brengen, toch? Daarom probeer ik de beste te zijn. Ik probeer te zingen zoals Bruno Mars. Ik probeer gitaar te spelen op het podium. Je weet wat ik bedoel?

De enige reden dat dit gebeurde, is omdat ik zes maanden lang elke dag in mijn auto zong. Dus daar ben ik niet mee gestopt. Dit is de beste zangstem die ik ooit heb gehad, weet je? En zo zal het blijven gaan. Het beste. Ik ben waarschijnlijk de meest bedreven in de meeste instrumenten die ik ooit ben geweest, en dat zal zo blijven.

En ik denk dat dat is wat je een artiest maakt: een kans wagen.

NieuwsweekDe voortdurende berichtgeving over Life Is Beautiful is online te vinden op newsweek.com en op On Beat – overal beschikbaar waar je je podcasts vandaan haalt.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in