Studie vindt trends op TikTok die gewichtsverlies verheerlijken

0
8


Het TikTok-logo op een evenement in Parijs op 1 november.

Het TikTok-logo op een evenement in Parijs op 1 november. Foto: Chesnot/Getty Images

Gezondheids- en dieettrends op TikTok verheerlijken gewichtsverlies en kunnen bijdragen aan ongeordend eetgedrag en ontevredenheid over het lichaam, vooral bij adolescenten en jonge gebruikers, volgens een studie van de Universiteit van Vermont die dinsdag in het tijdschrift PLOS One is gepubliceerd.

Waarom het uitmaakt: Het is de eerste studie die inhoud met betrekking tot voeding en lichaamsbeeld op schaal beoordeelt in de sociale app voor korte video.

  • Het ontdekte dat veel van de video’s die op de sociale app zijn gepost “ongetwijfeld de belangrijkste principes van gewichtsnormativiteit verheffen, en de kijkers de overtuiging kunnen versterken dat gewicht een belangrijke indicator is van de gezondheidsstatus en de algehele eigenwaarde”, luidt het onderzoek.
  • “De vele trends die verband houden met gewichtsverlies laten levensstijlfactoren weg die een rol spelen bij gewicht en gezondheid, en laten kijkers achter met de boodschap dat gewichtsverlies en dun worden voor iedereen haalbaar en wenselijk is, wat mogelijk kan leiden tot ongezonde percepties en gedragingen rond voedsel, gewicht en lichaamsbeeld”, gaat het verder.

De grote afbeelding: Het onderzoek was gebaseerd op een analyse van de top 100 video’s onder 10 specifieke populaire hashtags voor gewichtsverlies, dieet en voedsel, elk met meer dan 1 miljard views samen.

  • De video’s werden vervolgens gesorteerd in verschillende categorie├źn op basis van belangrijke thema’s, zoals de verheerlijking van gewichtsverlies, de positionering van voedsel om gezondheid en dunheid te bereiken en het ontbreken van deskundige stemmen die voedingsinformatie verstrekken.

Wat ze zeggen: “Elke dag krijgen miljoenen tieners en jonge volwassenen inhoud op TikTok te zien die een zeer onrealistisch en onnauwkeurig beeld schetst van voedsel, voeding en gezondheid,” Lizzy Pope, de senior onderzoeker van de studie en een universitair hoofddocent aan de Universiteit van Vermont, zei in een verklaring.

  • “Vastlopen in gewichtsverlies TikTok kan een heel moeilijke omgeving zijn, vooral voor de belangrijkste gebruikers van het platform, dat zijn jonge mensen”, voegde ze eraan toe.

Ga dieper: FCC-commissaris zegt dat overheid TikTok . moet verbieden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in