‘Stop met proberen TikTok te zijn’: hoe videogerichte Instagram een ​​opstand ontketende | Instagram

0
124


Als je een platform voor sociale media wilt veranderen dat synoniem is met de cultuur van beroemdheden, zorg er dan voor dat de Kardashian-Jenners als eerste aan boord zijn.

Instagram werd vorige week gedwongen tot een gedeeltelijke retraite toen royalty’s van influencers zich bij een gebruikersopstand tegen de app voegden, gedreven door klachten dat het te videogericht was geworden en inhoud van accounts pushte die mensen niet volgden.

Kylie Jenner en haar zus Kim Kardashian – die elk meer dan 300 miljoen Instagram-volgers hebben – herhaalden de zorgen van honderdduizenden anderen toen ze een post deelden waarin ze vroegen “Maak Instagram Instagram opnieuw”.

De kernbeschuldiging was dat Instagram zijn aartsrivaal TikTok nabootste ten koste van een loyale gebruikersbasis die opnieuw de nadruk wilde leggen op de oorsprong van het delen van foto’s. Het originele bericht van de Amerikaanse fotograaf Tati Bruening voegde toe: “Stop met proberen TikTok te zijn, ik wil gewoon schattige foto’s van mijn vrienden zien.” Een petitie voor ‘bewaar Instagram’, opgezet door Bruening, heeft meer dan 275.000 handtekeningen verzameld.

TikTok, eigendom van China, heeft het establishment van sociale media geschokt. De sociale video-app heeft wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers bereikt om hem op één lijn te stellen met Instagram, zelf een voormalige parvenu die de concurrentie zo enthousiast maakte dat Mark Zuckerberg hem kocht.

Het hoofd van Instagram, Adam Mosseri, kondigde vorige week aan dat de app een aantal van de veranderingen die tot de opstand hadden geleid, zou terugdraaien. “Ik ben blij dat we een risico hebben genomen – als we niet af en toe falen, denken we niet groot genoeg of gewaagd genoeg”, zei hij in een interview met de technische nieuwsbrief Platformer. “Maar we moeten absoluut een grote stap terug doen en ons hergroeperen.”

Het zijn niet alleen influencers die klagen, maar ook mensen die het platform gebruiken om te communiceren met vrienden en familie. “Het is geen goed herontwerp. Ik weiger nu door mijn feed te scrollen omdat ik meer video’s zie van pagina’s die ik niet volg in plaats van mijn eigen familie en vrienden”, zegt Erika Cazares, eigenaar van een projectmanagementbedrijf uit Texas.

Instagram heeft een aantal veranderingen uitgeprobeerd, waaronder het verhogen van het aantal video’s in de hoofdfeed van gebruikers, het introduceren van een modus voor volledig scherm voor het bekijken van berichten en het pushen van meer video’s van accounts die een gebruiker niet volgt. In een permanente verandering die vorige week werd aangekondigd, worden alle video’s die op Instagram zijn gepost “Reels”, de videofunctie in TikTok-stijl van Instagram.

Mosseri zei dat Instagram het aantal video’s dat naar gebruikers wordt gepusht van accounts die ze niet volgen, zou verminderen en zou stoppen met het uitproberen van een modus voor volledig scherm voor het bekijken van berichten.

Vex King, een zelfhulpauteur uit het VK, zei dat Instagram meer moest doen om gebruikers tevreden te stellen. King zei dat hij zijn succes te danken had aan Instagram – zijn literair agent vond hem op de app. Maar hij is een van de vele gebruikers die vorige week naar het platform gingen om te klagen over hoe het was veranderd. Wing zei dat zijn bereik – gemeten in likes van zijn 1,2 miljoen volgers – sterk was gedaald sinds Instagram dit jaar begon te sleutelen.

“De meerderheid van de gebruikers die ik heb gesproken, wil dat foto’s prioriteit krijgen, ze willen betere ondersteuning, een standaard chronologische feed en een algoritme dat hen beter van dienst is”, zei hij. “Ik veronderstel dat deze terugdraaiing een stap in de goede richting is, omdat het betekent dat ze aandachtig zijn en luisteren, maar dat ze nog meer moeten doen. Ze zouden zelfs kunnen overwegen om een ​​aparte reels-app te maken om TikTok te evenaren als dat is wat ze willen doen.”

Instagram werd in 2010 gelanceerd door Kevin Systrom en Mike Krieger als een app voor het delen van foto’s, een thuis voor de miljoenen foto’s die mensen maakten op hun smartphones met camera’s. Het groeide snel, van 1 miljoen gebruikers in twee maanden tot 10 miljoen binnen een jaar, wat Mark Zuckerbergs Facebook ertoe bracht het in 2012 voor $ 1 miljard te kopen. Het vormde de beroemdheidscultuur en trok legioenen gebruikers naarmate het zo alomtegenwoordig werd als de Insta-afkorting.

Kort voordat hij de terugtrekking aankondigde, zei Mosseri in een videopost op Instagram dat de wereld aan het veranderen was en dat Instagram mee moest veranderen. “Ik geloof echt dat meer en meer van Instagram in de loop van de tijd video gaat worden.”

Het moederbedrijf van Instagram, Meta, wees vorige week op een korte video-toekomst toen het een toename van 30% meldde in de tijd besteed aan Reels op Instagram en Facebook.

Vorige week kondigde Instagram’s zuster-app Facebook ook een radicaal herontwerp aan, op dezelfde manier gericht op het aanzetten van gebruikers naar algoritmisch samengestelde selecties van berichten van vreemden, en weg van inhoud die door hun vrienden wordt gedeeld. “Onze discovery-engine zal de inhoud aanbevelen waarvan we denken dat je er het meest om geeft”, zegt Zuckerberg, de CEO van Facebook en Meta.

Gebruikers die de algoritmewijzigingen niet leuk vonden, moeten zich misschien schrap zetten. Zuckerberg zei dat de hoeveelheid aanbevolen inhoud op Instagram- en Facebook-feeds van mensen die ze niet volgen, zou verdubbelen van 15% momenteel naar 30% tegen het einde van volgend jaar.

Experts zeggen dat Zuckerberg, die ook een grote strategische stap zet in de virtuele wereld van de ‘metaverse’, niet terug zal keren.

Meld u aan voor First Edition, onze gratis dagelijkse nieuwsbrief – elke doordeweekse ochtend om 7.00 uur BST

“Vergis je niet, dit is een hergroepering, geen wandeling terug. Meta is duidelijk dat zijn toekomst de metaverse en korte video is. En dat laatste betekent dat Instagram net als TikTok wil zijn”, zegt Mike Proulx, onderzoeksdirecteur bij analysebureau Forrester.

Instagram en Facebook vrezen dat wat veel gebruikers willen een ervaring is die meer lijkt op die van TikTok. Volgens onderzoek van SimilarWeb overtreft de app voor het delen van video’s Instagram ruimschoots in downloads, en bij 18- tot 34-jarigen verslaat hij ook Facebook. TikTok heeft een heel andere benadering dan “oude Instagram”, met zijn algoritmisch aangedreven “voor jou” -pagina die inhoud van gebruikers over de hele service binnenhaalt, in plaats van zich te concentreren op vrienden en andere volgers.

Maar het verschil van TikTok is niet alleen een vorm. In tegenstelling tot Instagram en Facebook ging de app altijd meer over het consumeren van inhoud dan over contact maken met vrienden – en in hun haast zijn sommigen bang dat Zuckerberg en Mosseri dat zijn vergeten.

“Meta lijkt correct te hebben geïdentificeerd wat mensen leuk vinden aan TikTok”, zegt Ryan Broderick, die de Garbage Day-nieuwsbrief over internetcultuur schrijft. “Korte video’s, remixbare video- en audiobewerkingstools die werken op mobiel, en makers die dingen maken in plaats van dingen te beïnvloeden – maar ze proberen die functies nog steeds vast te leggen in een ecosysteem dat niet voor hen is gebouwd.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in