Sommige Kiwi’s wenden zich tot TikTok voor financieel advies

0
113


Sommige jonge Kiwi’s zeggen voor financieel advies naar de sociale media-app TikTok te gaan.

Logotypes voor sociale media-apps afgedrukt op een kubussenvoorraadfoto.

Middelbare scholiere Hannah Corbett vertelde 1News dat ze TikTok gebruikte om geld te besparen toen ze haar eerste parttime baan kreeg.

“Ik wilde zeker weten dat ik aan het sparen was, maar stond mezelf ook toe om geld uit te geven.”

Corbett zegt dat er veel TikTok-accounts zijn die financieel advies geven, maar ze denkt niet dat veel mensen die informatie opnemen.

Ze zei dat ze TikTok en Instagram gebruikt, maar minder geneigd zou zijn om Google-aanwijzingen op te slaan.

Een andere middelbare scholier, Dotti Baker, zegt dat ze niet opzettelijk naar video’s met financieel advies zoekt, maar ze verschijnen wel op haar feed.

“TikTok is erg goed in het trekken van de aandacht van mensen in vergelijking met Google, omdat het korte, snelle video’s zijn, zodat je je niet gaat vervelen”, zegt Baker.

Maar ze zegt dat ze bepaalde inhoud op de app beu is en praat met haar ouders als ze zich onzeker voelt.

“Ik denk dat als het gaat om vertrouwen op wat je op TikTok leest, je alles met een korreltje zout moet nemen en er nooit op moet vertrouwen voor informatie.”

De eenentwintigjarige studente van de Otago University, Katie Thompson, vertelde ook aan 1News dat ze de populaire app gebruikt voor onderzoek naar aandelen.

“Ik ging door een echte fase van proberen om mijn hoofd rond aandelen te krijgen en het is… [TikTok] echt de enige media-outlet die het vereenvoudigde, zodat ik kon begrijpen wat ze zeiden, al het andere was gewoon een beetje verwarrend.

Thompson zei dat ze TikTok efficiënter vindt in vergelijking met zoekmachines zoals Google.

“Er is gewoon zoveel informatie op Google, en ik ben ook een visuele leerling, dus ik begrijp het beter op TikTok en het is zo veel sneller.

“Ook als ik een paar video’s vind die ik zoek, is er een soort algoritme, zodat het je dezelfde relevante video’s weer laat zien.”

Thompson zei dat de informatie over aandelen en financiën meestal legitiem lijkt omdat ze het van verschillende gebruikers in de app heeft gezien.

Registeraccountant Luke Kemeys heeft 16.000 volgers op TikTok, waar hij financieel advies geeft in video’s van 30 seconden.

Kemeys vertelde 1News dat hij veel betrokkenheid bij de app krijgt, met een video over niet-opgeëist geld dat meer dan een half miljoen views kreeg.

Hij zei dat het idee achter zijn video’s is om mensen te helpen, in plaats van zelf zaken aan te trekken. “Ik denk dat mensen veel leren, wat cool is.”

Kemeys zei dat TikTok-gebruikers op geen enkele manier kunnen weten dat zijn inhoud legitiem is, tenzij ze dieper graven en hem onderzoeken.

“Ik denk dat mensen tegenwoordig best goed zijn in graven en zeggen: zit deze persoon vol stront of zijn ze dat niet.”

“Er is veel verwarrende informatie voor mensen, maar ik heb het gevoel dat jonge mensen heel goed zijn in wat oplichterij zou kunnen zijn en wat niet,” zei hij.

LEES MEER: Ethisch investeren in KiwiSaver na Russische invasie

Kemey zei dat veel van zijn publiek jongere mensen zijn die een “kick up the ass” willen om hun financiën op orde te krijgen.

Financieel journalist Frances Cook heeft meer dan 80.000 volgers op TikTok en zegt dat 60% van haar publiek ook jongeren van 20-40 jaar zijn.

Cook plaatst video’s over hypotheken, spaartips, ‘valkuilen’ voor creditcards en beleggen.

LEES MEER: Wanneer kan ik het beste beleggen? Financieel journalist deelt tips

Ze zegt dat haar publiek overwegend vrouwelijk is, wat ze aanneemt omdat ze herkenbaar is.

“Het opent het gesprek een beetje als je iemand anders erover ziet praten die op jou lijkt en klinkt als jij, dan denk ik dat het een beetje gemakkelijker is om het gevoel te krijgen dat het gesprek voor jou is, wat volgens mij goed is.”

Ze vertelde 1News dat een van de redenen waarom ze een TikTok-account aanmaakte, was omdat ze veel “dicey” persoonlijke financiële inhoud zag.

“Ik dacht gewoon dat ik wat dingen van mijn werk naar buiten ga brengen en dan zal er tenminste wat goede informatie zijn om dat tegen te gaan [bad information].”

Cook zei dat sommige mensen misschien twijfelachtig zijn als ze haar video’s voor het eerst zien, maar ze vindt dat een goede zaak.

LEES MEER: Tech-onderzoekers: TikTok kan ‘elk uur’ je locatie checken

“Als mensen de dingen niet gewoon voor hun neus nemen, vind ik dat geweldig en daarom zorg ik ervoor dat ik mijn echte naam gebruik, ik gebruik geen bijnaam of iets op mijn TikTok en ik zeg daar dat ik een financiële journalist.

“Dus hopelijk als mensen een beetje zijn als “wie is deze meid”, kunnen ze me gewoon googlen en weten ze dat ik eigenlijk iemand ben die weet waar ik het over heb, niet alleen iemand die gewoon dingen op internet zet .”

Gebruikers van sociale media moeten voorzichtig zijn met het kopen van kopers wanneer ze online financieel advies zoeken, zegt Cook.

“Alleen omdat iemand een grote aanhang heeft, wil nog niet zeggen dat ze weten waar ze het over hebben.”

Ze zei ook dat mensen moeten controleren welke kwalificaties mensen hebben voordat ze hun advies ter harte nemen.

In juni vorig jaar bracht de Autoriteit Financiële Markten (FMA) richtlijnen uit voor “Finfluencers” (financiële influencers).

De FMA zei dat de richtlijnen zijn opgesteld na enige bezorgdheid van influencers op sociale media die niet-gereguleerd financieel advies gaven aan een groot publiek.

Volgens sommige van de door de FMA voorgestelde richtlijnen is het prima om online over financiële zaken te praten, zolang het maar algemeen wordt gehouden.

Vorig jaar zijn ook nieuwe wetten over financieel advies van kracht geworden, die zeggen dat mensen een vergunning van een financieel adviseur moeten hebben bij het geven van gereguleerd financieel advies aan gewone consumenten. Degenen die zich voordoen als financieel adviseurs zijn aansprakelijk voor een boete tot $ 200.000.

Een woordvoerder van FMA vertelde 1News dat de richtlijnen zijn gemaakt omdat ‘financiële beïnvloeders’ steeds vaker online kwamen.

“We zijn ons er heel goed van bewust hoeveel mensen er online zijn en wat hun invloeden zijn.

“We wilden het zo duidelijk mogelijk maken voor mensen dat er een rol is voor het delen van informatie en praten over financiële zaken, maar er is ook een heel belangrijke lijn om te weten dat je niet moet oversteken in termen van het bieden van wat zou worden gezien als gereguleerd financieel advies.”

Cook zei dat ze met de FMA sprak toen die de richtlijnen aan het opstellen was, die volgens haar “erg enthousiast” waren om het goed te doen.

“Ik vind het heel goed dat de FMA dit in de gaten houdt, maar ze kunnen natuurlijk niet overal zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in