Slachtoffers van huiselijk geweld onthullen de waarheid achter “perfecte” Instagrams

0
120


  • Overlevenden van huiselijk geweld draaien het script om op “perfecte” verhalen op sociale media.
  • Sommigen gebruiken TikTok om de Instagrams te ontmantelen die ze deelden in gewelddadige relaties.
  • “Ik werd eraan herinnerd hoe opzettelijk ik een leven probeerde te portretteren dat niet in overeenstemming was met de realiteit”, zei een overlevende.

Op de foto uit 2017 glimlacht Jen Schwarz en raakt ze zachtjes de hand van haar ex-vriendje aan terwijl ze buiten op een houten brug staan. Op dat moment in hun relatie was Schwarz halsoverkop verliefd op hem, poserend tijdens een reis die ze samen maakten, blij dat ze een veilige relatie hadden. Ze zien eruit als een gelukkig stel.

In een TikTok-video vertelt het huidige Schwarz het verhaal van wat er gebeurde een paar dagen nadat die foto werd genomen, toen haar relatie gewelddadig werd.

“Dit is een interessante foto, want het is helemaal aan het einde van de fase van de liefdesbombardementen”, zegt ze tegen de camera terwijl de foto achter haar op een groen scherm wordt weergegeven. Love-bombing is een manipulatietactiek die wordt gebruikt door huiselijk geweld en narcisten, waarbij het slachtoffer wordt gebombardeerd met overdreven uitingen van genegenheid. Veel experts beschouwen liefdesbombardementen als een waarschuwingssignaal dat een relatie emotioneel beledigend zal worden.

“Een paar dagen vanaf het moment dat deze foto werd genomen, brachten we de hele dag door in en uit ziekenhuizen en spoedeisende hulp omdat hij pijnstillers probeerde te krijgen”, vervolgt Schwarz. “En hij bestuurde de huurauto waar ik voor had betaald, in mijn naam, en was zo boos dat hij tegen de muren sloeg en op het dak van de auto en het stuur sloeg, en hij krijgt zijn knokkels helemaal bebloed en in stukken gesneden en hij krijgt bloed in de auto.”

In een vierdelige serie op TikTok doorloopt Schwarz de Instagram-foto’s die ze van haar vorige relatie plaatste en onthult gruwelijke verhalen over emotionele en fysieke mishandeling achter de perfecte momenten die ze heeft samengesteld terwijl ze werd misbruikt. “Ik wou dat ik terug kon gaan en dat meisje kon schudden en zeggen dat ze eruit moest”, zegt ze aan het einde van een van haar verhalen.

Schwarz werd geïnspireerd om deze serie te maken om het bewustzijn rond huiselijk geweld te vergroten en hoe het er niet altijd uitziet als het traditionele beeld van de mishandelde vrouw. Veel slachtoffers van huiselijk geweld doen veel moeite om een ​​aanwezigheid op sociale media te creëren die een perfecte, verdoofde versie van hun relatie biedt.

Maar nadat ze andere overlevenden op TikTok soortgelijke video’s hadden zien uploaden waarin ze het misbruik achter romantische, geïdealiseerde afbeeldingen met het greenscreen-filter onthulden, besloot Schwarz om mee te doen.

Het idee van een ‘perfecte’ relatie vernietigen

“Toen ik door oude foto’s van mij en mijn ex bladerde, werd ik eraan herinnerd hoe opzettelijk ik een leven probeerde te portretteren dat niet in overeenstemming was met de realiteit”, vertelde Schwarz aan Insider. “Het is belangrijk om de verhalen achter deze beeldschone momenten te vertellen, omdat het de stereotypen doorbreekt van hoe ons wordt verteld dat huiselijk geweld eruit ziet.”

Schwarz heeft duizenden reacties ontvangen van mensen die gerelateerd waren aan haar inhoud en die hun eigen ervaringen konden valideren nadat ze begrepen dat misbruik meer is dan fysiek geweld. “Het delen van verhalen zoals deze helpt om het gordijn terug te trekken en overlevenden te helpen zich gevalideerd te voelen en te genezen,” zei Schwarz.

Voor HL, 21, een andere overlevende die haar ervaringen met haar gewelddadige ex in een soortgelijk formaat deelde en zichzelf liever anoniem hield, draait het allemaal om bewustwording voor mensen van haar generatie. “Ik wilde mijn leeftijdsgroep bereiken en TikTok is de beste manier om dat te doen”, vertelde ze aan Insider. “En of het nu iemand is die dit ziet en enkele van de tekenen herkent die ze in hun relatie zien, of ik heb een paar vrouwen naar voren laten komen en zeggen, hey, ik ken deze man. Hij was gewoon aan het flirten met mij, zoals twee maanden geleden.”

Terwijl de video’s van Schwarz gericht waren op het vertellen van verhalen achter specifieke Instagram-momenten, liet de video van HL Instagram-momenten zien, gevolgd door opnames van haar ex die haar verbaal beledigde. Het grote verschil tussen hoe de relatie leek te zijn en hoe deze werkelijk was, zorgt voor een krachtig contrast.

“Zo zag iedereen de relatie versus wat er achter gesloten deuren gebeurt”, zei ze. “Je kunt de hele dag foto’s maken. Maar zodra je die camera neerlegt, weet je nooit wat er gebeurt. Er waren minstens vier of vijf foto’s die ik in mijn filmrol had, waar het live-foto’s waren, en je kunt zien “Als ik het opneem, is het alsof hij ons dwingt te glimlachen, en dan leg ik het neer. En terwijl ik het neerleg, hoor je dat hij geïrriteerd begint te raken met mij. Ik denk dat het gewoon heel belangrijk is om dat te laten zien niet alles is wat het lijkt.”

Het delen van de realiteit achter deze beelden maakt deel uit van het genezingsproces voor sommige overlevenden

Sinds de feministische beweging van de tweede golf in de jaren zeventig is het vertellen van verhalen een essentieel onderdeel van de bewustwording rond gendergerelateerd geweld. Overlevenden hebben zich misschien rond de keukentafels verzameld om hun ervaringen met huiselijk geweld te delen en solidair met elkaar in contact te komen, of spraken zich uit over het geweld dat ze hebben geleden tijdens openbare evenementen als een manier om het slachtoffer de schuld te geven van verkrachting en te pleiten voor de criminalisering van seksueel geweld.

Amy Hill is de directeur van het Silence Speaks-programma bij StoryCenter, dat overlevenden van gendergerelateerd geweld helpt hun verhalen te delen. Hill zegt dat het vertellen van verhalen – in persoon of op sociale media – genezing, onderwijs en belangenbehartiging voor overlevenden kan ondersteunen. Ze waarschuwt echter dat overlevenden van huiselijk geweld voorzichtig moeten zijn bij het uploaden van hun inhoud, zodat ze zichzelf niet verder blootstellen aan represailles van hun misbruikers.

“Dit is een belangrijke uitdaging bij het gebruik van sociale media op deze manier: ervoor zorgen dat overlevenden geen risico lopen op verdere schade”, zei Hill. “Ik zou mensen die geïnteresseerd zijn om op deze manier op TikTok te posten dringend willen verzoeken om zorgvuldig te beoordelen of het veilig voor hen is om dit te doen, vooral als er een lopende juridische zaak is die verband houdt met hun ervaring.”

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen die zich uitspreken fatale gevolgen ondervinden als ze simpelweg hun waarheid spreken op sociale media. Hill zegt dat er manieren zijn voor overlevenden om afbeeldingen te tonen die het idee van wat er achter de glanzende buitenkant zit weergeven, zonder hun eigen gezicht te laten zien of hun identiteit te onthullen. Zo blokkeerde Schwarz het gezicht van haar ex op de foto’s die ze in haar video’s liet zien.

Bij twijfel moeten overlevenden online zoeken naar bronnen over hoe ze hun verhaal veilig kunnen delen, zoals RAINN’s gids voor gebruik van sociale media voor overlevenden. Het stellen van grenzen rond wat je deelt en waar kan een grote bijdrage leveren aan het waarborgen van de veiligheid van overlevenden.

Voor Schwarz en HL hielp het plaatsen van hun ervaringen op TikTok hen om zich minder alleen te voelen en een ondersteunende gemeenschap van overlevenden om hen heen te creëren. Hoewel ze allebei hier en daar wrede opmerkingen hebben gekregen, staan ​​de meeste commentatoren open voor hun boodschap dat huiselijk geweld er niet altijd hetzelfde uitziet.

“We moeten meer openlijk over de realiteit praten, zodat mensen beseffen dat huiselijk geweld niet discrimineert en dat het waarschijnlijk om je heen gebeurt of zelfs met jou zonder het te beseffen”, zei Schwarz. “Huiselijk geweld zal enorm veel voorkomen totdat we het gesprek van de schaduwen naar het licht kunnen verplaatsen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in